Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Κτηνοτροφία και Τυροκομία: Με ενωμένες δυνάμεις απέναντι στην κρίση

Η ενεργειακή κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο έχει φέρει αλυσιδωτές συνέπειες, τόσο στην Αγορά αυτή καθ’ αυτή, όσο και στο λεγόμενο νοικοκυριό.

Η κτηνοτροφία δεν έχει μείνει ανέπαφη από το χάος της ακρίβειας. Το ίδιο ισχύει και για την τυροκομία-γαλακτοκομία, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα της επάρκειας γάλατος.

Το υψηλό κόστος των ζωοτροφών, η αύξηση των μεταφορικών δαπανών και γενικότερα το κύμα ακρίβειας που στο πέρασμά του προκαλεί ανυπέρβλητα προβλήματα, αποτελούν τα κρίσιμα σημεία στα οποία οφείλουμε ως επιχειρηματίες και ως κράτος να αντιμετωπίσουμε δυναμικά.

Πάνω απ’ όλα πρέπει να καταλάβουμε ότι ο ένας εξαρτάται από το άλλον. Πρέπει να δούμε τους κτηνοτρόφους μαζί με τους τυροκόμους, να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα επηρεάζει αμφότερους και σε κάθε περίπτωση η μη αντιμετώπισή του αποτελεί τροχοπέδη επιβίωσης και για τους δύο κλάδους.

Για τους παραπάνω λόγους και ως ένας επιχειρηματίας που εκπροσωπώ τους συναδέλφους μου και στο Επιμελητήριο Χανίων ως μέλος του ΔΣ, δεν μπορώ παρά να προτείνω λύσεις που εκ πρώτης θα δώσουν μια ανάσα σε κτηνοτρόφους και τυροκόμους επιτρέποντάς τους να σχεδιάζουν το μέλλον και όχι μόνο την επιβίωσή τους:

1) Επιδότηση ζωοτροφών: Μέσα από μια γενναία επιδότηση των ζωοτροφών, οι κτηνοτρόφοι θα καταφέρουν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να παράγουν με αμείωτο ρυθμό ένα εκ των πολυτιμότερων αγαθών: το γάλα.
2) Πριμοδότηση των ποπ προϊόντων της Κρήτης: Μέσα από αυτήν την αναγκαία κίνηση θα εξασφαλίσουμε ότι το γάλα που αποτελεί την βασική πρώτη ύλη θα μείνει αφενός στην Κρήτη για τις ανάγκες της τυροκομίας, αφετέρου η υπεραξία που προσδίδει στην τοπική και εθνική οικονομία το ποπ προϊόν θα συνεχίσει να ακολουθεί ανοδική πορεία.

Σε αυτήν την κρίση, η κοινωνία και το επιχειρείν οφείλουν να δώσουν για ακόμη μια φορά μια ξεχωριστή μάχη. Σε αυτή τη μάχη είναι απαραίτητο το κράτος μέσα από κινήσεις ουσίας και στήριξης των επιχειρήσεων και των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος προκειμένου ο αγώνας μας να έχει νικηφόρα έκβαση.

Στράτος Μπαλαντίνος
Επιχειρηματίας, Μέλος ΔΣ Επιμελητηρίου Χανίων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα