Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021

Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στην Κρήτη

Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων ανακοινώθηκε ότι «στην Περιφέρεια Κρήτης, λόγω πρόσφατων κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, οι μετακινήσεις ζώων ευαίσθητων (πρόβατα, αίγες, βοοειδή, ελάφια) στη νόσο επιτρέπονται υπό τους παρακάτω όρους:

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΩΝ ΖΩΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ»

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση «Προς διευκόλυνσή τους οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να επικοινωνούν με την Κτηνιατρική Υπηρεσία πριν τη μετακίνηση των ζώων τους στα παρακάτω τηλέφωνα:

• ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΑΑΚ ΠΕ ΧΑΝΙΩΝ: 2821346582, 583, 584
• ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ: 2821346587
• ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΣΣΑΜΟΥ: 2822022310

Ο Καταρροϊκός Πυρετός του προβάτου οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με τσιμπήματα από αρθρόποδα (κουνούπια) του γένους Culicoides.
Όλα τα κατοικίδια και άγρια μηρυκαστικά (πρόβατο, αίγα, βοοειδή, ελάφια, καμήλες) είναι ευαίσθητα στη μόλυνση. Κλινική νόσο ωστόσο εμφανίζουν κυρίως τα πρόβατα. Τα μολυσμένα βοοειδή θεωρούνται ως αποθήκη του ιού.

Τα κύρια συμπτώματα του καταρροϊκού πυρετού είναι: πυρετός, οίδημα χειλέων / στόματος / οφθαλμών & αυτιών, βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα, έλκη και νεκρώσεις του στόματος με έντονη σιελόρροια, χωλότητα, έντονη ερυθρότητα και πετέχιες στην περιοχή της στεφάνης των χηλών, επιπλοκές πνευμονίας, μείωση γαλακτοπαραγωγής, αποβολές ή γέννηση θνησιγενών ζώων, θνησιμότητα σε ποσοστό 2-30% για τα πρόβατα.

Ο ιός του Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου ΔΕΝ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.

Αναχαίτιση της νόσου μπορεί να γίνει με την καταπολέμηση των κουνουπιών φορέων:
• Με συχνούς ψεκασμούς (κάθε 10- 20 ημέρες) με εντομοκτόνα στις επιφάνειες των στάβλων κατά τη διάρκεια της ημέρας, στις κοπροσωρούς και σε λασπώδη σημεία (κάτω από τις ποτίστρες)
Προσοχή δεν ψεκάζουμε στον αέρα και στις μεγάλες υδάτινες συλλογές.

• Με εντομοαπωθητικά επί των ζώων»

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες