Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Κριτική Δανέλλη σε Αρναουτάκη για πολιτιστικά ζητήματα στην Κρήτη

Kριτική στη περιφερειακή Αρχή Αρναουτάκη για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα θέματα του πολιτισμού αλλά και τις σχετικές χρηματοδοτήσεις, άσκησε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης Σπύρος Δανέλλης, μιλώντας σε εκδήλωση-συνάντηση με εκπροσώπους φορέων πολιτισμού που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό καφέ “Κήπος” στα Χανιά το απόγευμα της Τρίτης. «Ο πολιτισμός βρίσκεται στον πυρήνα του προγράμματος μας για την Περιφέρεια», δήλωσε, ενώ επεσήμανε ότι θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει η ένταξη στους καταλόγους της Ουνέσκο όλων των σημαντικών μνημείων της Κρήτης –διαδικασία η οποία έχει βαλτώσει- αλλά και να προχωρήσει η διασύνδεση του πολιτισμού με τους τομείς του αγροδιατροφικού τομέα και του τουρισμού.

«Η Περιφέρεια μπορεί να προωθήσει αυτές τις διαδικασίες», σχολίασε σχετικά ενώ αναφερόμενος στις χρηματοδοτήσεις που παρέχει η η Περιφέρεια άφησε αιχμές για έλλειψη κριτηρίων και ισότιμης αντιμετώπισης: «Οι χρηματοδοτήσεις πρέπει να έχουν κάποια συγκεκριμένα κριτήρια και να αντιμετωπίζουν με ισότητα τους δημιουργούς».
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η Περιφέρεια θα πρέπει «να κάνει επιτέλους ό,τι μπορεί για τη διασύνδεση του πολιτισμού και των μνημείων της Κρήτης με τον τουρισμό και τον αγροδιατροφικό τομέα». «Αυτοί οι 3 τομείς με την οργανική τους διασύνδεση μπορούν να προσφέρουν μια προστιθέμενη αξία έτσι ώστε όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες να έχουν μια μοναδικότητα στην ταυτότητά τους», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Ελέγκω Μανουσάκη αναφέρθηκε σε βασικές αρχές του προγράμματος του συνδυασμού για τον πολιτισμό, ενώ η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Βλαζάκη – Ανδρεαδάκη μίλησε για τις προτεραιότητες του συνδυασμού σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Π.Ε. Χανίων με προτεραιότητα τα μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως το συγκρότημα του Πολυτεχνείου στον λόφο Καστέλλι, το Ιτζεδίν, οι Ιταλικοί Στρατώνες, η Γέφυρα Κερίτη κ.ά. Μίλησε ακόμα για την εναντίωση σε «φαραωνικά έργα που προσβάλλουν και καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον, όπως μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες – κωμοπόλεις, κατάληψη βουνοκορφών από ανεμογεννήτριες, τσιμεντοποίηση πνευμόνων πρασίνου», για «προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς, χωρίς εκχωρήσεις σε ιδιώτες και ημετέρους της διοίκησης εμβληματικών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων», για ενίσχυση της τοπικής πολιτιστικής δραστηριότητας (δημιουργών και φορέων) και του καλλιτεχνικού χωριού “Βερέκυνθος”, για τη δημιουργία ενός εθνογραφικού – λαογραφικού μουσείου Χανίων και την προώθηση και ανάδειξη της πνευματικής κληρονομιάς του Μίκη Θεοδωράκη.

Να σημειώσουμε ότι νωρίτερα χθες ο κ. Δανέλλης επισκέφθηκε το καλλιτεχνικό χωριό “Βερέκυνθος”, το Μουσείο Τυπογραφίας (βλ. σελίδα 32) και το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων ενώ είχε συνάντηση με εκπροσώπους του Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα