Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022

Κρήτη, ώρα μηδέν

Φεβρουάριος 2019! Η Κρήτη, πριν λίγες μέρες έφτασε στα όριά της με τις σφοδρές βροχοπτώσεις, τις πλημμύρες, τις κατολισθήσεις, την καταστροφή δρόμων και διάφορων, υποτυπωδών υποδομών. Το τραγικότερο είναι ότι θρηνήσαμε και τέσσερα θύματα στα ορμητικά  ρέματα του ποταμού Γεροπόταμου, στη Μεσσαρά! Το νησί μας ξανά έρμαιο των στοιχείων της φύσης, των ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά και των ανύπαρκτων έργων που να στοιχειοθετούν μια ασφαλή μετακίνηση των κατοίκων και των επισκεπτών του! Η Κρήτη μας, μια ξεχασμένη από την πολιτεία Περιφέρεια, στερείται δρόμων, διαβάσεων, οδικών κόμβων και μιας ονειρεμένης, σύγχρονης, εθνικής οδού με ευρωπαϊκές προδιαγραφές από τη μια άκρη στην άλλη!
Αν σκεφτεί κανείς ότι το νησί μας έχει πληθυσμό 600, περίπου, χιλιάδων ανθρώπων και τριπλασιάζεται κατά τη θερινή, τουριστική περίοδο, με αυξημένες ανάγκες, το πρόβλημα οξύνεται πολύ, με αποτέλεσμα οι κίνδυνοι να είναι πολλαπλάσιοι! Αυτή την εποχή, αν κανένας περιοδεύσει στην ενδοχώρα, κυρίως, θα διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι», εικόνες βιβλικής καταστροφής στο οδικό, επαρχιακό δίκτυο! Εχουν αναδυθεί περισσότερο οι κακοτεχνίες και οι προχειρότητες της κατασκευής των δρόμων που οι πρώτοι νεοσχηματιζόμενοι χείμαρροι τους έκοψαν στα… δύο! Ταυτόχρονα μπορεί να δει τα πρανή του επικίνδυνου ΒΟΑΚ να πέφτουν ένθεν και ένθεν, ως χείμαρροι λάσπης και πέτρας!
Ένα νησί πολύπαθο, με εκατόμβες νεκρών, τα τελευταία χρόνια που το μαρτυρούν τα χιλιάδες εικονοστασάκια, από τα τροχαία που καθημερινά έχουν την…. τιμητική τους! Φυσικά δεν φταίνε μόνο τα έργα υποδομής, αλλά και ο ανθρώπινος παράγοντας, που δεν συμμορφώνεται με τους υπάρχοντες κανόνες οδικής κυκλοφορίας! Οδηγοί χωρίς διπλώματα οδήγησης, οδηγοί που οδηγούν 4×4, με επίδειξη… καλύτερου οδηγού έναντι όλων των άλλων, οδηγοί μεθυσμένοι, που κοιμούνται στο τιμόνι κλπ, κλπ, συμπληρώνουν μια ζοφερή ανεξέλεγκτη εικόνα,  χωρίς όρια και κανόνες!
Ένα νησί με στρατηγική θέση και  μεσογειακό, ήπιο κλίμα, με πολλές παθογένειες, ακολουθεί τη μοίρα του, αφημένο στην τύχη του και απλά  μετράει, κάθε φορά, τα θύματά του,  επουλώνει μόνο του τις ανίατες πληγές του,  πορεύεται χωρίς το μεγάλο όραμα για ένα τόπο που πρόσφερε και προσφέρει τα πάντα στην πατρίδα μας!
Μετά το πολύνεκρο αυτό δυστύχημα στον ποταμό του θανάτου,  οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής και της Περιφέρειας Κρήτης είναι μεγάλες και πρέπει να αποδοθούν ! Φυσικά και δεν είναι η ώρα τώρα που ολόκληρο το νησί πονάει να ρίχνει ευθύνες ο ένας στον άλλο, αυτό που χρειάζεται αυτή την ώρα, αύριο κιόλας, είναι να γίνουν τα μεγάλα έργα υποδομής που έχει ανάγκη αυτός ο τόπος. Έργα που θα εξασφαλίζουν πάνω απ’ όλα τη ζωή και την ασφάλεια των κατοίκων του! Οι λέξεις: υπόσχεση, θα, μελέτες, πρέπει, ωρίμανση, διαπιστώσεις, να διαγράφονται από τους υποψήφιους δημοτικούς και περιφερειακούς άρχοντες!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα