Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

“Κουτσή κιθάρα”

 Το 1971, στο γραφικό λιμανάκι της Κερύνειας, ο Ορέστης Λάσκος γυρίζει την ταινία “Διακοπές στην Κύπρο μας”. Πρωταγωνιστές είναι ο 27χρονος Νίκος Δαδινόπουλος και η 23χρονη Δώρα Σιτζάνη. 

Όπως αναφέρει ο Λάζαρος Μαύρος, σε κείμενό του που δημοσιεύθηκε στην κυπριακή εφημερίδα “Σημερινή” στη στήλη “Ειρήσθω”, την 28η Σεπτεμβρίου 2009, τη μουσική και τα τραγούδια για εκείνη την ταινία γράφει ο Μάνος Λοΐζος, σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Εκεί ακούγεται για πρώτη φορά από το ζευγάρι των ηθοποιών, ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια που έγραψαν οι δυο αδερφικοί φίλοι: η “Κουτσή κιθάρα”.

Εκείνη η πρώτη εκτέλεση δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο (λογικό, βέβαια αφού Σιτζάνη και Δαδινόπουλος δεν ήταν τραγουδιστές, αλλά ηθοποιοί). Χρειάστηκε να το συμπεριλάβει η Δήμητρα Γαλάνη στον δίσκο της “Για μια μέρα ζωής”, ώστε να του δώσει τις ερμηνευτικές διαστάσεις που του άξιζαν και έτσι ν’ αποκτήσει την θέση του, στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

Οι στίχοι της πρώτης “Κουτσής κιθάρας” είχαν κάποια μικρή διαφορά από τη μετέπειτα εκτέλεση της Γαλάνη: Η Σιτζάνη και ο Δαδινόπουλος τραγούδησαν, «να ‘χαμε τώρα ένα σουγιά, να φτιάχναμε καΐκι, να πάμε ως τη Σαλονίκη και ως τη Μπαρμπαριά», ενώ η Γαλάνη είπε «να ‘χαμε λέει ένα σουγιά κι ένα διπλό καρβέλι, να ‘χαμε και δυο στάλες μέλι, να γλύκαινε η καρδιά». Επίσης, ο «καθάριος ουρανός» της ταινίας έγινε το 1980 «γαλάζιος» για τον δίσκο. Στην διάρκεια της ταινίας, τότε, γεννήθηκε κι ο έρωτας Δώρας Σιτζάνη και Μάνου Λοΐζου που οδήγησε το 1978 στο γάμο τους.

Όπως είπαμε η πρώτη εκτέλεση δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο, αλλά κρύβει μια μικρή, όσο και συγκλονιστική λεπτομέρεια. Την ώρα που η Σιτζάνη με τον Δαδινόπουλο τραγουδούσαν την “Κουτσή κιθάρα”, ο φακός του Λάσκου καταγράφει ένα μικρό καρέ πέντε δευτερολέπτων (3:26 – 3:30), με τρεις “κομπάρσους”, σε ένα τραπεζάκι. Ήταν συμμαθητές: οι 17χρονοι Κερυνειώτες, Χρίστος Καρεφυλλίδης, Γιώργος Μουστάκας και Φοίβος Φιερός, οι οποίοι τρία χρόνια αργότερα, χάθηκαν στην διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κερύνεια. Το βίντεο υπάρχει στο διαδίκτυο και στην πλατφόρμα youtube, με τον τίτλο: ΚΟΥΤΣΗ ΚΙΘΑΡΑ – 1971 [Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ] Δώρα Σιτζάνη-Νίκος Δαδινόπουλος.

Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και η Δήμητρα Γαλάνη (που είχαν και οι δύο τα γενέθλιά τους στις 14 Νοεμβρίου) συνεργάστηκαν για πρώτη φορά το 1973 σε δύο δίσκους: στον δίσκο “Αποχαιρετισμός”, σε μουσική του σπουδαίου Λίνου Κόκκοτου, όπου συμμετείχε και ο Μανώλης Μητσιάς, και φυσικά στις “Μέρες αγάπης”, σε μουσική του αλησμόνητου Γιάννη Σπανού, όπου κυριάρχησε το υπέροχο “Βροχή και σήμερα”. Οι τρεις τους ξαναβρέθηκαν και το 1975 στον δίσκο “Λεπτομέρειες”, όπου η Γαλάνη ηχογράφησε σε δεύτερες εκτελέσεις, γνωστά και λιγότερο γνωστά τραγούδια σπουδαίων συνθετών και στιχουργών.

Καλές ακροάσεις μέχρι την επόμενη ιστορία με ρεφρέν!

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα