Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

«Κουπόνι φτώχειας»

Οι δημοσκοπικοί δείκτες εμφανίζουν ότι η χώρα μας πάει καλά στην οικονομία! Όμως αυτό που βιώνει η ελληνική κοινωνία βρίσκεται στην απέναντι “όχθη”. Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας είναι για τους λίγους. Οι “μικρές” επιχειρήσεις δεν απολαμβάνουν το ευεργέτημα των χρηματοδοτήσεων απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης, επειδή το μήνυμα του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών είναι «να τελειώνουμε με τις μικρές». Πόσες τέτοιες επιχειρήσεις θα κλείσουν; Πόσες χιλιάδες εργασίες θα χαθούν; Μικρομάγαζα, μικροεστιατόρια, μίνι μάρκετ θα βάλουν λουκέτο.
Παρά τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση των επιπτώσεων του ενεργειακού, παρουσιάζεται αύξηση του κόστους λειτουργίας των μικροεπιχειρήσεων. Ανακοινώθηκε το βραχυπρόθεσμο επίδομα αγοράς τροφίμων, το «food pass», όπερ μεθερμηνευόμενον «κουπόνι φτώχειας». Τούτο, που ανέρχεται σε 650 εκατ. ευρώ, δεν μπορεί να είναι απλώς κατά την αντιπολίτευση «υπερβολικά ψίχουλα». Η κυβέρνηση διασκέδασε αυτή την έκφραση με τη φράση: «Δεν γίνεται να θεωρείται επιδοματική μια πολιτική που αφορά το 85% των οικογενειών». Κατά τους υπολογισμούς, όμως, των ειδικών, αυτό το 85% που θα πάρει το «προεκλογικό αντίδωρο» αφορά περί τα 3,2 εκατ. οικογένειες, δηλαδή περίπου 8,5 εκατ. άτομα, που γι’ αυτούς το ποσό των 650 εκατ. ευρώ αναλογεί σε 1,70 ευρώ την ημέρα στον καθένα.
Παρά τους ελέγχους από το κράτος πάταξης της κερδοσκοπίας και τις παρεμβάσεις στην ενέργεια, το ντόμινο των ανατιμήσεων σε καταναλωτικά αγαθά δεν σταματάει. Ο πληθωρισμός ανεβαίνει και οι προβλέψεις για το 2023 είναι αποθαρρυντικές. Στην Ελλάδα υπάρχει ο υψηλότερος συντελεστής Φ.Π.Α. απ’ τις άλλες χώρες της Ευρώπης στα τρόφιμα, στα αρτοσκευάσματα, στα γαλακτοκομικά και στο κρέας. Το Μέγαρο Μαξίμου αρνείται τη μείωση του Φ.Π.Α., όχι μόνο στα πιο πάνω είδη, αλλά στα δημητριακά, στα φρούτα και στα λαχανικά όπως και του ΕΦΚΑ στα καύσιμα. Το αποκαλούμενο «food pass», που τόση διαφήμιση έγινε από την πολιτεία, είναι «σταγόνα στον ωκεανό» καταπολέμησης του πληθωρισμού. Στην Ευρώπη ο μέσος όρος αύξησης στα είδη πρώτης είναι από 4 έως 7%, ενώ στη χώρα μας υπερβαίνει το 13%.
Σε όλα είμαστε πρώτοι, να εμφανίζουμε την κακή πλευρά των πραγμάτων. Δεν μειώνεται ο ΦΠΑ, διότι θα περιορισθούν τα δημοσιονομικά έσοδα. Η χονδρική τιμή του ρεύματος σε Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο δεν ξεπερνά τα 50 ευρώ την Kwh, ενώ στην Ελλάδα φθάνει στα 240 ευρώ.
Είμαστε η τρίτη χώρα με την ακριβότερη βενζίνη στην Ε.Ε. Οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας επισκέπτονται τη Βουλγαρία, για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους. Το θράσος, το ψέμα και η αλαζονεία είναι τρία είδη συμπεριφορών από τα οποία διαπνέεται η εξουσία. Επιδοτείται η αισχροκέρδεια στην ενέργεια. Ενώ η χώρα υφίσταται την ενεργειακή κρίση, πουλήθηκε το κύτταρο παραγωγής ενέργειας, η ΔΕΗ, κι αυξήθηκαν οι πάροχοι που αγοράζουν ρεύμα απ’ αυτήν και το μεταπωλούν κερδίζοντας πάνω από 160%.
Έσχατο μέλημα της κυβέρνησης είναι η μείωση του Φ.Π.Α. και ο έλεγχος, να μην καρπωθούν τη μείωση οι επαγγελματίες, αλλά να μεταφερθεί “αμ έπος αμ’ έργον” στους καταναλωτές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα