Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2020

» Κόσμος…

-Ο Πλανήτης φέρεται να έχει βαριά «τραυματισθεί» από την ανάδειξη ελασσόνων, λαϊκιστών ηγετών παντού.
-Ολοένα και περισσότερο παρατηρείται μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην εξουσία και τον λαό, όπως κι ανάμεσα στους πλουσίους των πόλεων και τους φτωχούς της περιφέρειας. Η περίφημη «πάλη των τάξεων» είναι πια διεθνής και εθνική.
-Ο λαϊκισμός σε όλες τις χώρες κερδίζει έδαφος και φαίνεται δύσκολο να ανατραπεί. Έτσι, αναμένονται «ιστορικές» αλλαγές (εθνικές ή οικονομικές) στο όχι και μακρινό μέλλον.
-Παντού συγκρούονται το φαντασιακό (ιδεολογικοπολιτικό) με την ολοένα σκληρότερη πραγματικότητα.
-Η τεχνολογία, αντί να κάνει «ευτυχισμένους» τους ανθρώπους παράγει «fake news» και χαλιναγωγεί ή εκβιάζει κράτη και κυβερνήσεις.
-Η εμπιστοσύνη των λαών στις εκλεγμένες κυβερνήσεις τους διαψεύδεται οικτρά.
-Το εγωιστικό «πείραμα» του Brexit και οι παλινδρομήσεις του αποδεικνύουν πόσο η άλλοτε κραταιά Ε.Ε. -και η Αγγλία- είναι έρμαιο ασημαντοτήτων.

-Η ταυτόχρονη εσωτερική αποδυνάμωση των ηγετών των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης (Γερμανίας-Γαλλίας, Μέρκελ, Μακρόν) δεν προδιαθέτει για τολμηρές πρωτοβουλίες για το μέλλον της Ε.Ε. Μπορεί έτσι η πολυπαινεμένη Ε.Ε. να αποτελέσει ισοδύναμο εταίρο των αναδυομένων υπερδυνάμεων;
-Η Αμερική αποσύρεται από το διεθνές προσκήνιο αυτοπεριοριζόμενη στην ήπειρό της: «προδίδοντας» έτσι, συμμαχίες δεκαετιών και δυτικές «αξίες».
-Η Κίνα (με την τεχνολογία της) και η Ρωσία (με την ενεργειακή πολιτική της), ανταγωνιζόμενες ή συμμαχώντας όπου προπορεύεται το συμφέρον τους, αναδύονται ως οι επόμενες υπερδυνάμεις.
-Η Τουρκία καραδοκεί -και μας απειλεί νυχθημερόν- για να ανακτήσει τον «ηγετικό» της νέο-οθωμανικό πια ρόλο στην περιοχή. Πώς; Περιμένοντας ανακατατάξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε αξιοποιώντας εις βάρος μας νέες συμμαχίες να πραγματοποιήσει τις ανιστόρητες απαιτήσεις της δια της βίας (πολεμικό επεισόδιο).
…Κατά τα άλλα, ευχόμαστε και πάλι μια Καλή Χρονιά σε όλους. Τουλάχιστον, όχι χειρότερη από την προηγούμενη. Την υγεία μας να έχουμε. Και την κρυφή ελπίδα να «γεννηθούν» νέοι παγκόσμιοι ηγέτες για το καλό όλου του κόσμου.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες