Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο στα Χανιά

Λαμπρός είναι ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στα Χανιά.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες με προσκύνημα αντιπροσωπειών μαθητών, προσκόπων και Οδηγών, στο Ηρώο της πόλης. Η χθεσινή εκδήλωση περιλάμβανε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων ενώ το Μουσικό Σχολείο Χανίων απέδωσε τον Εθνικό Ύμνο και τον Ύμνο της Κρήτης.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται σήμερα, ανήμερα της επετείου, με επίσημη έπαρση της Σημαίας στο Φρούριο Φιρκά στις 8.30 το πρωί, επίσημη Δοξολογία στις 10.45 στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, κ.κ. Δαμασκηνός, επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων στις 11.40 και την καθιερωμένη παρέλαση στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου στις 12 το μεσημέρι.
Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες και σε Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Χανίων.
Σήμερα θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στις 10 στην Τοπική Κοινότητα Στερνών στις 10.15 στην Τοπική Κοινότητα Μουζουρά, στις 10.50 στο Χωρδάκι. Επίσης, στις 9.30 το πρωί στο μνημείο της Τοπικής Κοινότητας Γαλατά Νέας Κυδωνίας.

ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ

Στον Δήμο Αποκορώνου εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε Βρύσες και Βάμο.
Η σημερινή εκδήλωση στις Βρύσες θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί με Τέλεση Δοξολογίας στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στις Βρύσες και θα ακολουθήσουν: Στις 10:30 π.μ.
Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων, κατάθεση στεφάνων, τΤήρηση ενός λεπτού σιγής, ανάκρουση Εθνικού Ύμνου, ομιλία για την σημασία της εορτής από την εκπαιδευτικό του Δημοτικού Σχολείου Βρυσών Διονυσία Δημοπούλου, Ριζίτικο Τραγούδι από Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Εμπρόσνερου και παρέλαση.
Στον Βάμο η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. με τέλεση Δοξολογίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Βάμο και θα ακολουθήσουν στις 11.30 π.μ.: Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων στην Πλατεία Βάμου, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, ανάκρουση Εθνικού Ύμνου, ομιλία για την σημασία της εορτής από τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων πολιτιστικού συλλόγου Βάμου και Ειδικό συνεργάτη Δημάρχου Αποκορώνου, Γιώργος Λιμαντζάκη και παρέλαση τμημάτων.

ΣΤΗΝ ΚΙΣΣΑΜΟ

Σον Δήμο Κισσάμου σήμερα στις 10:30 π.μ. θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό για την Εθνική Εορτή και θα γίνει ομιλία για τη σημασία της επετείου.
Θα ακολουθήσουν στις 11 π.μ. επίδειξη ιστορικών οχημάτων στην πλατεία Κατράκη από το Σύλλογο Διατήρησης Ιστορικών Οχημάτων (Παράρτημα Κρήτης), στις 11:30 π.μ. επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης στην πλατεία Τζανακάκη, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, Εθνικός Ύμνος από την Φιλαρμονική Δήμου Κισάμου & της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου & Σελίνου και στις 12:00 παρέλαση τμημάτων μαθητών,συλλόγων και σωματείων στην οδό Σκαλίδη παρουσία των αρχών της πόλης. Θα ακολουθήσουν Κρητικοί χοροί από χορευτικά συγκροτήματα στην πλατεία Τζανακάκη. Τους χορούς θα συνοδεύουν μουσικά: Περαθωράκης Χρήστος λυρα , Περκολαράκης Μανώλης λαούτο, Χαρτζουλάκης Ιωάννης κιθάρα.

ΣΕ ΚΑΝΤΑΝΟ – ΣΕΛΙΝΟ

Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από χθες και στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου.
Σήμερα Σάββατο στην Παλαιόχωρα στις 10.30 το πρωί θα τελεστεί Δοξολογία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσουν μαθητές του Γενικού Λυκείου Παλαιόχωρας.
Επίσης θα γίνουν: Επίσημη έπαρση της Σημαίας στο κάστρο Φορτέτζα, λιτανεία της Ιεράς Εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων στην Παλαιόχωρα, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, απαγγελία του Εθνικού Ύμνου και παρέλαση των μαθητών των Σχολείων του Δήμου και αντιπροσωπείας των Πολιτιστικών Συλλόγων με τοπικές ενδυμασίες.
Η εκδήλωση θα κλείσει με Ριζίτικα Τραγούδια και Χορούς της Κρήτης από τον Πολιτιστικό Παραδοσιακό Σύλλογο Σελίνο.
Στην Κάντανο σήμερα στις 10.30 το πρωί θα τελεστεί Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως, Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσουν μαθητές του Δημοτικού Καντάνου.
Θα ακολουθήσουν στις 11 π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο, στην Κεντρική πλατεία Καντάνου, κατάθεση στεφάνων, Τήρηση ενός λεπτού σιγής και στις 11.30 παρέλαση μαθητών των Σχολείων Νηπιακής – Δημοτικής – Μέσης Εκπαίδευσης Καντάνου.

ΣΤΑ ΣΦΑΚΙΑ

Στον Δήμο Σφακίων επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Χώρας Σφακίων αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία και η καθιερωμένη παρέλαση.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Στα διαχρονικά μηνύματα του Αγώνα και της θυσίας των προγόνων μας το 1821, αναφέρεται σε δήλωση του για την Εθνική Επέτειο, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Ο Περιφερειάρχης παράλληλα τονίζει ότι η επανάσταση του 1821 είναι πηγή έμπνευσης για το μέλλον και τις επόμενες γενιές.
Σε μήνυμά του ο δήμαρχος Κισσάμου, Γιώργος Μυλωνάκης, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η Επανάσταση του 1821 αποτελεί διαχρονικό ορόσημο ηρωισμού που δεν παύει να εμπνέει τις προσπάθειες όλων μας απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις. Εμείς οι Έλληνες, διαθέτουμε το θάρρος και την ωριμότητα να διδαχθούμε από το παρελθόν αλλά και την αυτοπεποίθηση να αναμετρηθούμε με τις προκλήσεις του μέλλοντος».
τειο της 25ης Μαρτίου
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ) Μηνάς Παπαδάκης, αναφερόμενος στο διπλό συμβολισμό της 25ης Μαρτίου δήλωσε ότι « Η 25η Μαρτίου, διπλή γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής μας Επετείου, αποτελεί ημέρα αναστοχασμού, αφύπνισης αλλά και έμπρακτου σεβασμού στους Ηρωες της Επανάστασης».
Ο Πρόεδρος του ΟΛΗ Ιωάννης Βαρδαβάς στη δήλωσή του ανέφερε ότι «το μήνυμα της ελληνικής επανάστασης του 1821 έρχεται δυνατά και στεντόρεια στα αυτιά μας. Εμπνεόμαστε από την εθνική ομοψυχία των προγόνων μας που ατσάλωσε την ψυχή τους και έκλεισε μέσα στην καρδιά τους την Ελλάδα και με την ελπίδα της νίκης πολέμησαν για τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα