Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Κορωνοϊός: Την Τρίτη τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Η γεωμετρική πρόοδος, με την οποία αυξάνονται τις τελευταίες εβδομάδες οι νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία, αλλά και τα ποσοστά των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, ωθούν κυβέρνηση και ειδικούς να εισηγηθούν άμεσα, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, μια σειρά από νέα μέτρα.

Ύψιστη προτεραιότητα, πέραν την εκστρατείας πειθούς για τους ανεμβολίαστους, παραμένει αφενός η επαναφορά των εμβολιαστικών ρυθμών στη μέγιστη ταχύτητα, αφετέρου η ανάσχεση της διασποράς της Covid 19 και της μετάλλαξης Δέλτα.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε το Σάββατο ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα την Τρίτη 27 Αυγούστου.

«Νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί, κι αυτό είναι άδικο» ανέφερε για τους ανεμβολίαστους ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Με τους αριθμούς των εμβολιασμών δεν μετράμε ψήφους, μετράμε ανθρώπινες ζωές»

Ανοικτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντική πιθανότητα η επαναφορά μάσκας σε εξωτερικούς χώρους αν το υποδείξουν οι ειδικοί.

Διευκρίνισε ότι για συγκεκριμένους χώρους θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν να κάνουν με τη φύση της δραστηριότητας πχ ψώνια εκεί υπάρχουν άλλα μέτρα όπως περιορισμός ατόμων μάσκα.

Όσοι εμβολιασμένοι θα έχουν περισσότερες επιλογές στον ελεύθερο χρόνο τους και άνεση στις κινήσεις, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν εργαστηριακά τεστ 1 – 2 φόρες την εβδομάδα από το Σεπτέμβριο και μετά με δικά τους έξοδα, σε προκαθορισμένη τιμή.

Για το ενδεχόμενο νέου γενικού lockdown
«Γενικό lockdown δεν πρόκειται να υπάρξει. Δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει η οικονομία», ξεκαθάρισε.

Με τους λοιμωξιολόγους να προειδοποιούν ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός «θερμού» φθινοπώρου, σε ό,τι αφορά ειδικά το μέτωπο της πανδημίας, στην κυβέρνηση έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζουν τα επόμενα μέτρα, τα οποία κατά πληροφορίες, θα έχουν ως επίκεντρο τους αναποφάσιστους έναντι των εμβολιασμών. Η καλοκαιρινή ραστώνη σε συνδυασμό με τη φυγή αρκετών προς παραθεριστικούς προορισμούς οδήγησαν την εμβολιαστική κάλυψη στο να κάνει «κοιλιά», ιδίως κατά τον Αύγουστο.

Τα μέτρα

Η άλλη πλευρά του «νομίσματος» απεικονίζει τα μέτρα που λαμβάνονται ή θα ληφθούν προκειμένου να αυξηθούν οι εμβολιασμοί. Σε αυτά περιλαμβάνεται η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους υγειονομικούς, που έχουν περιθώριο έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Ήδη, στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων, η υποχρέωση έφερε αποτέλεσμα, καθώς παρατηρείται ραγδαία αύξηση ποσοστού εμβολιασμού.

Σχετικά, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ανέφερε μέσω ανάρτησης στο facebook: «Μια εβδομάδα μετά την ενεργοποίηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων, το ποσοστό των εμβολιασμένων παρουσιάζει ανοδική πορεία. Την περίοδο του Ιουλίου στις ιδιωτικές δομές γήρατος και αναπηρίας, το ποσοστό εμβολιασμού των εργαζομένων ήταν στο 62%, ενώ σήμερα είναι παραπάνω από 85%. Στις δημόσιες δομές, παρατηρήθηκε ακόμη πιο αξιοσημείωτη αύξηση, αφού τον Ιούλιο ήταν εμβολιασμένο το 45% των εργαζομένων και σήμερα έχει εμβολιαστεί το 90% του συνόλου.

»Οι αιτήσεις απαλλαγής των εργαζομένων που αδυνατούν να εμβολιαστούν για επιβεβλημένους λόγους υγείας -οι οποίες είναι λίγες σε αριθμό- έχουν κατατεθεί και η γνωμοδότησή τους πρόκειται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 23 Αυγούστου. Για την περίπτωση αυτή, υπάρχει χρονική παράταση ως προς το μέτρο της αναστολής εργασίας. Στο σύνολό του, το μέτρο είναι αποτελεσματικό και δεν προκύπτουν σημαντικά κενά στη στελέχωση των ΜΦΗ. Υπενθυμίζεται πως τον προηγούμενο χρόνο, έγιναν 500 προσλήψεις σε προνοιακές δομές για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, η αναπλήρωση των εργαζομένων σε αναστολή καθηκόντων, όπου κρίνεται αναγκαίο, πραγματοποιείται με γρήγορες διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού με τρίμηνες συμβάσεις, με δυνατότητα ανανέωσης επιπλέον τριμήνου, με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου.»

Νέο τοπίο το φθινόπωρο

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση το πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού. Την πρόθεση αυτή γνωστοποίησε την Πέμπτη, κατά την πρώτη του ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου:

«Θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης για το συνολικό πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας από το φθινόπωρο και μετά» ζητώντας «μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους, ώστε να μειωθούν τα κρούσματα, να περιοριστούν οι νοσηλείες και οι απώλειες».

Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους πέραν των εσωτερικών τόσο για ανεμβολίαστους όσο και για εμβολιασμένους.

Επιπλέον, εξετάζεται η επέκταση των υποχρεωτικών εργαστηριακών τεστ για ανεμβολίαστους επαγγελματίες. Υπενθυμίζεται ότι με δύο rapid test ή PCR test κάθε εβδομάδα θα προσέρχονται οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, κάτι που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει κίνητρο για εμβολιασμό, λόγω υψηλού οικονομικού κόστους για τη διενέργεια συχνών εργαστηριακών τεστ. Το μέτρο δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες καθώς και στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, στο προσκήνιο έρχονται εκ νέου τα κίνητρα εμβολιασμού σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση και ψυχαγωγία, καθώς από το φθινόπωρο οι κλειστοί χώροι θα είναι περισσότεροι. Σύμφωνα με πληροφορίες το βασικό μέτρο που θα ισχύσει είναι η λειτουργία της διασκέδασης ως «προνόμιο» των εμβολιασμένων καθώς οι κλειστοί χώροι για εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, νυχτερινά κέντρα, σινεμά θα είναι διαθέσιμοι μόνο για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ανάλογα μέτρα θα επεκταθούν και σε εμπορικά καταστήματα σε δεύτερο χρόνο, κάτι που εξαρτάται άμεσα από την πίεση στο σύστημα υγείας. Όσο αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία τόσο θα αυστηροποιούνται τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθούν στο click away. Αντιθέτως δεν αναμένεται να υπάρξουν περιορισμοί σε σούπερ μάρκερ, φούρνους, φαρμακεία κ.α. (όπου παραμένει η μάσκα και οι αποστάσεις).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα