Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Κορωνοϊός: Σημείο καμπής της πανδημίας ο Δεκαπενταύγουστος

minoan lines

Την ώρα που κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων του Αυγούστου από τα αστικά κέντρα προς τα νησιά κατά κύριο λόγο, σε «συναγερμό» έχουν τεθεί κυβερνητικοί αξιωματούχοι και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα «επελαύνει» στη χώρα και εκφράζονται φόβοι ότι η κάμψη των εμβολιασμών σε συνδυασμό με την χαλάρωση των μέτρων σε συνθήκες μεγάλων συναθροίσεων θα οδηγήσουν σε «έκρηξη» της πανδημίας μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για τα παραδοσιακά πανηγύρια αλλά και για την περιφορά του επιταφίου προς τιμήν της Παναγίας που διοργανώνται σε πολλά πολλά νησιά του Αιγαίου, όπως στην Τήνο, την Πάρο και την Πάτμο. Μόλις σήμερα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης και η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, σημείωσαν ότι αναμένουν αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία μετά την εβδομάδα του Δεκαπενταυγούστου, που σημαίνει αύξηση της πίεσης του συστήματος υγείας.

Μίνι lockdown και σε άλλα νησιά;

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και σε άλλα νησιά εκτός από την Κρήτη. Επιβεβαίωσε, δε, ότι στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται τα νησιά στα οποία καταγράφεται υψηλό ποσοστό θετικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ πάνω από 3% θετικότητα και σε σημείο «συναγερμού» βρίσκονται: η Μύκονος, η Νάξος, η Πάρος, η Ρόδος, η Χίος και τα Χανιά.

Συγκεκριμένα, καταγράφεται:

Νάξος: 5,32%
Πάρος: 4,64%
Χίος: 3,74%
Ρόδος: 3,57%
Χανιά: 3,51%
Μύκονος: 3,25%

Αξίζει, δε, να σημειωθεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δημοσίευσε τη Πέμπτη  τους αναθεωρημένους χάρτες του, όπου αποτυπώνεται η επιδημιολογική κατάσταση της Ελλάδας. Στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκονται η Κρήτη, τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες στον συνδυαστικό δείκτη κρουσμάτων, τεστ και δείκτη θετικότητας.

Όπως εξήγησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης η εφαρμογή μέτρων περιορισμού, θα εξαρτηθεί από δύο πράγματα: το ένα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και η κινητικότητα του ιού τις τελευταίες 15-20 ημέρες και το δεύτερο είναι η δυναμικότητα που έχει το σύστημα υγείας τοπικά σε κάθε ένα από αυτά τα νησιά.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα ληφθούν, ο καθηγητής σημείωσε ότι δεν υπάρχει σκέψη για διαφορετικούς, σε σχέση με ό, τι έχει επιβληθεί στο παρελθόν, περιορισμούς. Υπενθυμίζεται ότι τα τοπικά lockdown που έχουν επιβληθεί αυτό το καλοκαίρι περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας τη νύχτα και απαγόρευσης μουσικής στην εστίαση και τα μπαρ.

Επιπλέον, εκτίμησε πως τα ήδη γνωστά μέτρα όταν και αν εφαρμοστούν είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά. «Θα είναι επαρκή στο να περιοριστεί η κινητικότητα της επιδημίας», τόνισε.

Αυστηροί έλεγχοι στα νησιά

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε εφαρμογή τίθενται αυστηρότεροι έλεγχοι στα νησιά, με πρώτα εκείνα στα οποία εντοπίζεται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων. Οι έλεγχοι αφορούν την πιστή τήρηση των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκινούν έλεγχοι της αστυνομίας σε σοκάκια, εκκλησίες, μπαρ, ακόμη και στα λιμάνια -σε συνεργασία με το λιμενικό- δημοφιλών τουριστικών προορισμών. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα λιμάνια, όπου εντοπιζεται αδυναμία επαρκούς ελέγχου των αναγκαίων πιστοποιητικών των ταξιδιωτών, η αστυνομία θα συνδράμει το λιμενικό σώμα.

Έτσι, αυστηροποιούνται οι έλεγχοι για πιστοποιητικά εμβολιασμού και αρνητικά τεστ των ταξιδιωτών στα λιμάνια, καθώς και οι έλεγχοι για μάσκες και τα αναγκαία έγγραφα στα καταστήματα εστίασης, ενώ θα αποτραπεί η ύπαρξη ορθίων στα μπαρ και θα επιχειρηθεί να αντιμετωπιστεί ο συνωστισμός έξω από αυτά, στα σοκάκια των νησιών.

Επιτήρηση στις εκκλησίες

Σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες, προβλέπεται διακριτική επιτήρηση εν όψει του Δεκαπενταύγουστου, με στόχο την τήρηση της αναλογίας ενός ατόμου ανά 15 τετραγωνικά στους ναούς.

Στο πλαίσιο αυτό, η δημοτική αρχή στην Τήνο και η οικεία μητρόπολη, όπου γίνεται το μεγαλύτερο προσκύνημα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», βρίσκονται σε επιφυλακή. Το νησί της Μεγαλόχαρης κάθε Δεκαπενταύγουστο «βουλιάζει» από χιλιάδες πιστούς γι’ αυτό και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Αν και δεν είναι εύκολη υπόθεση να ελεγχθεί η κατάσταση, μια που στο ναό της Ευαγγελιστρίας συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου, ωστόσο από την πλευρά της δημοτικής αρχής και της Εκκλησίας συνιστάται η αυστηρή τήρηση των οδηγιών, αποστάσεις, χρήση μάσκας και αντισηπτικών.

Το ίδιο και στην Πάρο, όπου πόλος έλξης για εκατοντάδες πιστούς είναι η Παναγία η Εκατονταπυλιανή. Το νησί ήδη είναι επιβαρυμένο επιδημιολογικά και σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι οδηγίες των ειδικών, τότε θα υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα.

Η Ιερά Σύνοδος -όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα- έχει διαμηνύσει σε ιερείς και ιεράρχες την αναγκαία εφαρμογή των μέτρων στους ναούς και τα μοναστήρια. Με βάση τα ισχύοντα, έως και την προσεχή Δευτέρα (16 Αυγούστου) επιτρέπεται η είσοδος στους ναούς με αναλογία ένα άτομο ανά 15 τ.μ. και με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Στους εξωτερικούς χώρους (προαύλια εκκλησιών) ισχύει ένα άτομο ανά 10 τ.μ. με απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ τους, όπως και η χρήση διπλής μάσκας.

Επιστροφή με rapid test;

Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη πιθανό είναι το σενάριο υποχρεωτικότητας για τη διενέργεια rapid test σε ανεμβολίαστους με την επιστροφή από τις διακοπές. Ο ίδιος ωστόσο σημείωσε πάντως ότι πιθανότερο είναι το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική η διενέργεια rapid test από τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους που επιστρέφουν στους εργασιακούς τους χώρους μετά την άδεια τους.

«Εγώ θα έλεγα ότι αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Καταρχήν θα έπρεπε να το ζητάνε οι ίδιες οι επιχειρήσεις και σε δεύτερη φάση θα ίσως θα έπρεπε να μπει σαν μέτρο από το ίδιο το κράτος».

Τα έγγραφα για το ταξίδι με πλοίο προς τα νησιά

Η επιβίβαση στο πλοίο από τα λιμάνια της ηπειρωτικής χώρας προς τα νησιά, γίνεται με αρνητικό τεστ Covid-19 και με συμπληρωμένη την ηλεκτρονική Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας ή την έντυπη έκδοσή της.

Η Δήλωση Υγείας συμπληρώνεται από ενήλικες επιβάτες για το ακτοπλοϊκό τους ταξίδι εντός 24 ωρών πριν το εκάστοτε ταξίδι με πλοίο. Αν αλλάξεις πλοίο για να φτάσεις στον τελικό σου προορισμό, οφείλεις να συμπληρώσεις την αίτηση ξανά, εισάγοντας τα σωστά στοιχεία για το νέο δρομολόγιο. Μπορείς να εκτυπώσεις τη Δήλωση Υγείας ή να την έχεις μαζί σου σε ηλεκτρονική μορφή.

Το αρνητικό τεστ, μπορεί να είναι ένα από τα παρακάτω:

Πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού (ισχύει εφ’ όσον έχουν περάσει 14 μέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού)
Επίσημη βεβαίωση νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά το πρώτο θετικό τεστ και ισχύει για 180 ημέρες μετά το πρώτο θετικό τεστ
Αρνητικό αποτέλεσμα PCR test 72 ωρών
Αρνητικό αποτέλεσμα rapid test 48 ωρών
Αρνητικό αποτέλεσμα self test 24 ωρών, δεκτό μόνο για επιβάτες 12-17 ετών (το αποτέλεσμα δηλώνεται είτε στην ηλεκτρονική φόρμα «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19» είτε χειρόγραφα στο σχετικό έγγραφο δήλωσης self test, καθώς και στο ερωτηματολόγιο δήλωσης υγείας)
Οι επιβάτες κάτω των 12 ετών δεν χρειάζονται αρνητικό τεστ ή παρόμοια βεβαίωση για να ταξιδέψουν με πλοίο.

Το ταξίδι με πλοίο από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα

Για ταξίδια από τα νησιά προς τα λιμάνια της ηπειρωτικής χώρας είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της ηλεκτρονικής Δήλωσης Υγείας Ακτοπλοΐας ή της έντυπης έκδοσής της.

Επιπλέον, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει ένα από τα παρακάτω πιστοποιητικά/αρνητικά τεστ:

Πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού (ισχύει εφ’ όσον έχουν περάσει 14 μέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού)
Επίσημη βεβαίωση νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά το πρώτο θετικό τεστ και ισχύει για 180 ημέρες μετά το πρώτο θετικό τεστ
Αρνητικό αποτέλεσμα PCR test 72 ωρών
Αρνητικό αποτέλεσμα rapid test 48 ωρών
Αρνητικό αποτέλεσμα self test 24 ωρών (το αποτέλεσμα δηλώνεται είτε στην ηλεκτρονική φόρμα «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19» είτε χειρόγραφα στο σχετικό έγγραφο δήλωσης self test, καθώς και στο ερωτηματολόγιο δήλωσης υγείας)
Πώς ταξιδεύω με πλοίο από νησί σε νησί
Για ταξίδι με πλοίο μεταξύ νησιών που ανήκουν στην ίδια περιφέρεια δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί η Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας, αλλά είναι απαραίτητη η προσκόμιση ενός από τα παρακάτω αποδεικτικά:

Πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού (ισχύει εφ’ όσον έχουν περάσει 14 μέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού)
Επίσημη βεβαίωση νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά το πρώτο θετικό τεστ και ισχύει για 180 ημέρες μετά το πρώτο θετικό τεστ
Αρνητικό αποτέλεσμα PCR test 72 ωρών
Αρνητικό αποτέλεσμα rapid test 48 ωρών
Αρνητικό αποτέλεσμα self test 24 ωρών (το αποτέλεσμα δηλώνεται στην ηλεκτρονική φόρμα «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19» είτε χειρόγραφα στο σχετικό έγγραφο δήλωσης self test)
Για ταξίδι με πλοίο μεταξύ νησιών που δεν ανήκουν στην ίδια περιφέρεια δεν χρειάζεται να συμπληρώσεις τη Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας, αλλά είναι απαραίτητο να προσκομίσεις ένα από τα παρακάτω αποδεικτικά:

Πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού (ισχύει εφ’ όσον έχουν περάσει 14 μέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού)
Επίσημη βεβαίωση νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά το πρώτο θετικό τεστ και ισχύει για 180 ημέρες μετά το πρώτο θετικό τεστ
Αρνητικό αποτέλεσμα PCR test 72 ωρών
Αρνητικό αποτέλεσμα rapid test 48 ωρών


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Κρητικές γιαγιάδες vs Trappers – Viral το βίντεο

Το γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο με τις Κρητικές γιαγιάδες vs Trappers που δημοσιεύτηκε από την εκπομπή Καλοκαίρι στο Νότο: [youtube https://www.youtube.com/watch?v=sEJzkkIAkCM]

Χανιώτισσες μαμάδες στο Πανεπιστήμιο!

Οι μαμάδες... πάνε Πανεπιστήμιο! Μπορεί να έχουν οικογένεια, μικρά ή πιο μεγάλα παιδιά, να έχουν σπουδάσει ή όχι, να εργάζονται πολλές ώρες αλλά όλα...

Εξαφάνιση 46χρονης στην Κίσσαμο

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των Αρχών μετά την εξαφάνιση 46χρονης στην Κίσσαμο. Η 46χρονη αναζητείται από την Κυριακή και σήμερα ενεργοποιήθηκε Silver Alert. Όπως αναφέρεται...

Εσπερινό ΕΠΑΛ: Σχολείο – σταθμός στη γνώση (φωτ.)

Με το πτυχίο στα χέρια, χαμογελαστοί και σε πολύ καλή διάθεση οι απόφοιτοι του Εσπερινού ΕΠΑΛ Χανίων γιόρτασαν χθες το βράδυ μια πολύ επιτυχημένη...

Τροχαίο με έναν νεκρό και 4 τραυματίες στον ΒΟΑΚ (φωτ. – vid.)

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα στον Βόρειο Οδικό Άξονα, στο ύψος περίπου του Γερανίου Ρεθύμνου, με την εμπλοκή τριών οχημάτων, που συγκρούστηκαν. Σύμφωνα με...

Χανιά: Θλίψη στην εκπαιδευτική κοινότητα

Θλίψη στην εκπαιδευτική κοινότητα προκάλεσε ο θάνατος του Εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής του Δημοτικού σχολείου Περιβολίων, Γεώργιου Τζεβελεκίδη. Σε ανακοίνωση τους οι Σύλλογοι Διδασκόντων του Δημοτικού...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα