Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023

Παπαευαγγέλου: Η Όμικρον «χτυπά» τώρα τους άνω των 35 ετών και τα νησιά

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση για την πανδημία στη χώρα από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει εξαιρετικά υψηλό, περίπου το 2,5% της χώρας αποτελούν ενεργά κρούσματα. Ο ιός κυκλοφορεί παντού. Σταθεροποίηση της θετικότητας σε πολύ υψηλά επίπεδα στο 9%

Όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά:

•Μετακίνηση των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες κατά μία δεκαετία
•Διασπορά της Όμικρον πέρα από τις μεγαλουπόλεις σε πολλές περιφερειακές ενότητες και •στα νησιά.

Σημαντική είναι η πίεση στο ΕΣΥ . Σταδιακή αύξηση των νέων εισαγωγών τις τελευταίες 15 μέρες. Όχι αξιοσημείωτη αύξηση στα παιδιά.

Η κάλυψη κλινών ΜΕΘ Covid είναι στο 88%. Ο αριθμός των διασωληνώσεων παραμένει σταθερός. Περισσότερο από 85% που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη είναι ανεμβολίαστοι.

Μελέτες για Όμικρον

Επιβεβαιωνονται οι αρχικές προβλέψεις για ηπιότερη νόσο. Σημαντικό το εύρημα ότι η ομικρον σχετίζεται με εξαιρετικά βραχύτερη περίοδο νοσηλείας. Καθόλου δεδομένα σχετικά με τη long Covid.

Στο σημείο αυτό η κυρία ΠΑπαευαγγέλου τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός και καμία αναβολή εμβολιασμού δεν δικαιολογείται

Η Δέλτα δεν έχει φύγει από τη χώρα και εξακολουθεί να δίνει νέα κρούσματα

Σχολεία

Οι μαθητές και καθηγητές είναι η μοναδική μερίδα του πληθυσμού που εξετάστηκε στο συνολό της. Περιμένουμε άνοδο κρουσμάτων λόγω του τεστινγκ. Απο τις αρχες της εβδομάδας ο δεικτης θετικοτητας στα παιδιά είναι εξαιρετικά χαμηλός μόλις στο 1,4%. Τα παιδιά που διαγνώσαμε, αν δεν είχαν ανοίξει τα σχολεία, θα κυκλοφορούσαν ανάμεσά μας διευκολύνοντας τη διασπορά.

Παρακολουθείστε την ενημέρωση:

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα