Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

«Κορμός της κεντοαριστεράς το ΠΑΣΟΚ»

«Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα αυτοδύναμο κόμμα που αποτελεί τον κορμό της Κεντροαριστεράς και κατ’ ουδένα τρόπο δεν ακολουθεί άλλα κόμματα», υποστηρίζει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός, ερωτηθείς εάν το ΠΑΣΟΚ θα είναι κυβερνητικός εταίρος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περίπτωση που στις εκλογές η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα.
Για το εγχείρημα της επανένωσης της Κεντροαριστεράς δηλώνει αισιόδοξος γιατί, όπως λέει, οι ιστορικές συνθήκες θα το επιβάλουν. Αναφερόμενος στο αν τελικά το Ποτάμι συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ ή θα «γείρει» προς τη ΝΔ, εκτιμά ότι αν το Ποτάμι δεν αναγνωρίσει την ιστορική αναγκαιότητα δεν θα το ακολουθήσουν οι ψηφοφόροι του.
Για την παραπομπή για κακούργημα, του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, δηλώνει ότι η παραπομπή δεν συνιστά ούτε ενοχή ούτε καταδίκη, ωστόσο παίρνει αποστάσεις από τα όσα ισχυρίστηκε ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ότι «αν καταδικαστεί θα μπουν σε κίνδυνο οι διαπραγματεύσεις για το χρέος».
Τέλος, υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ το 2009 έκανε μεγάλο λάθος που ανέλαβε μόνο του να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο, ενώ, όπως λέει θα έπρεπε να ζητήσει εκλογές ή δημοψήφισμα.

Κύριε Κρεμαστινέ, το εγχείρημα της επανένωσης της Κεντροαριστεράς βλέπετε να έχει αίσιο τέλος;
Αναμφισβήτητα ναι, διότι οι ιστορικές συνθήκες θα το επιβάλουν. Το πρόβλημα είναι να οριοθετηθεί ποια είναι η Αριστερά, για να προκύψει και η Κεντροαριστερά, δηλαδή, δεν μπορεί να θεωρείται “Αριστερά” ένας χώρος που έχει ουσιαστικά χάσει τον κεντρικό του κορμό, εννοώ τους αποχωρήσαντες βουλευτές και τα στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ, και το τμήμα που απέμεινε να κυβερνά τη χώρα σε συνεργασία με δεξιά και ακροδεξιά κόμματα.

Εκτιμάτε, ότι ο νέος αρχηγός, αν τελικώς υλοποιηθεί το σχέδιο, πρέπει να προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ;
Το πρώτο ερώτημα είναι αν θα υλοποιηθεί το σχέδιο, διότι για να υλοποιηθεί το σχέδιο, πρέπει να υπάρξουν περισσότερα του ενός μικρά κόμματα, τα οποία πρέπει να συμφωνήσουν. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε στερείται νοήματος η εκλογή νέου αρχηγού.

Το Ποτάμι, βλέπετε τελικά να συνεργάζεται με σας ή θα “γύρει” προς τη ΝΔ;
Ένα από τα κόμματα που προήλθαν από το 44% του ΠΑΣΟΚ είναι και το Ποτάμι, κατά συνέπεια, αν το Ποτάμι δεν αναγνωρίσει την ιστορική αναγκαιότητα, τότε δεν θα είναι καθόλου βέβαιο ότι οι ψηφοφόροι του θα το ακολουθήσουν.

Εσείς, ως ΠΑΣΟΚ, θα είστε κυβερνητικός εταίρος του Κυριάκου Μητσοτάκη σε περίπτωση που στις εκλογές η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα;
Το ΠΑΣΟΚ συνεργάστηκε με τη ΝΔ το 2012 γιατί χωρίς τους βουλευτές του δεν θα μπορούσε να υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία. Η χώρα κατ’ ανάγκη θα πήγαινε σε τρίτες εκλογές μέσα σε δύο μήνες, οπότε θα υπήρχε χρεοκοπία και οικονομική καταστροφή. Αν τότε πρώτο κόμμα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, με το ποσοστό της ΝΔ και πάλι κατ’ ανάγκη το ΠΑΣΟΚ, για τον ίδιο λόγο, θα συνεργαζόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα αυτοδύναμο κόμμα που αποτελεί τον κορμό της Κεντροαριστεράς και κατ’ ουδένα τρόπο δεν ακολουθεί άλλα κόμματα.

Επειδή ακούγονται σενάρια για πρόωρες εκλογές, πιστεύετε ότι ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει να προκηρύξει εκλογές ακόμα και εντός του 2016;
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι όποιος μιλάει για εκλογές είναι ανόητος και όποιος τις επιδιώκει είναι δύο φορές ανόητος. Κατόπιν τούτου, τι θέλετε να σας πω εγώ;

Κύριε Κρεμαστινέ, η παραπομπή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για κακούργημα δημιουργεί νέα δεδομένα για το πώς η χώρα βρέθηκε στη “μέγγενη” των Μνημονίων;
Η παραπομπή οποιουδήποτε, για οποιοδήποτε θέμα, δεν συνιστά ούτε ενοχή, ούτε καταδίκη. Πολύ περισσότερο όταν το θέμα της παραπομπής συσχετίζεται με αυτό που λέγεται “πολιτική”.

Μήπως, όμως, η υπόθεση Γεωργίου είναι μία “σκοτεινή” υπόθεση; Σας ρωτώ γιατί η παραπομπή για κακούργημα προφανώς στηρίζεται σε στοιχεία.
Θα σας επαναλάβω ότι η παραπομπή ασφαλώς στηρίζεται σε κάποια στοιχεία, αλλά αυτό ουδόλως συνιστά απόφαση δικαστηρίου.

Η συνέντευξή του, όμως, στουςFT, λέγοντας ότι «αν καταδικαστεί θα μπουν σε κίνδυνο οι διαπραγματεύσεις για το χρέος», δεν μοιάζει σαν εκβιασμός;
Δεν θα σχολιάσω την άποψη του κ. Γεωργίου, γιατί απλούστατα δεν τη συμμερίζομαι.

Κύριε Κρεμαστινέ, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ευθύνες για την πολιτική που ασκούσε 20 χρόνια στην εξουσία και για την είσοδο της χώρας στα Μνημόνια;
Όλοι δυστυχώς έχουμε ευθύνες και όταν λέω όλοι εννοώ και την αντιπολίτευση, η οποία ενώ ήξερε ότι η χώρα δανειζόταν για να ζούμε καλύτερα πάντα μιλούσε για ψίχουλα όταν γινόταν συνεχείς αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Το θέμα είναι τι ποσοστό ευθυνών έχει ο καθένας. Το ΠΑΣΟΚ έκανε ένα μεγάλο λάθος το 2009, να αναλάβει μόνο του να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο, ενώ θα έπρεπε να ζητήσει νέες εκλογές ή δημοψήφισμα, με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων σε μια κυβέρνηση που θα αντιμετώπιζε ουσιαστικά την κρίση. Ετσι δεν θα χρειάζονταν οι αλλεπάλληλες εκλογές και δεν θα χρειαζόταν να εκλεγούν πρωθυπουργοί οι κ.κ. Σαμαράς και Τσίπρας και να φέρουν ο καθένας το δικό του μνημόνιο.

Η Ελλάδα βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με το προσφυγικό, κύριε Κρεμαστινέ;
Δυστυχώς ναι, και φοβάμαι ότι η εξέλιξη του προσφυγικού θέματος θα εξαρτηθεί από τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

H επιστροφή των δανειστών και η αξιολόγηση του προγράμματος τον Σεπτέμβριο προμηνύει καινούργια μέτρα;
Αυτό θα εξαρτηθεί από την ικανότητα και τις αντιστάσεις της κυβέρνησης. Εάν επιδείξει η κυβέρνηση τη νοοτροπία που επέδειξε στη διαπραγμάτευση του τρίτου μνημονίου, ασφαλώς θα περιμένουμε νέα, σκληρότερα μέτρα.

Κύριε Κρεμαστινέ, ποια είναι η άποψή σας για τη διαδικασία της κυβέρνησης στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών;
Κατά τη γνώμη μου η κυβέρνηση οφείλει να θέσει τις προϋποθέσεις, και αν πιστεύει ότι ο αριθμός των αδειών πρέπει να είναι μικρός τότε οι προϋποθέσεις πρέπει να είναι τόσο αυστηρές ούτως ώστε να μην υπάρχουν υποψήφιοι που να μπορούν να διεκδικήσουν τις άδειες υπό στις αυστηρές αυτές προϋποθέσεις.

Ποιες θα πρέπει να είναι αυτές οι προϋποθέσεις;
Πέραν των οικονομικών κριτηρίων πρέπει, κατά το δυνατόν, να διασφαλίζεται η ελευθερία γνώμης κάθε τηλεοπτικού σταθμού, χωρίς αυτός να είναι αναγκασμένος να υπηρετεί οικονομικά ή πολιτικά συμφέροντα.
Τόσο στα οικονομικά όσα και στα άλλα μέτρα υπάρχουν ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια τα οποία θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια.
Ομως το να λέει η κυβέρνηση ότι οι άδειες πρέπει να είναι 4 ή 14 αυτό πρέπει να διαμορφώνεται από τις δυνατότητες που έχουν οι υποψήφιοι να τις διεκδικήσουν. Αν, λοιπόν, πιστεύει ότι οι τηλεοπτικές άδειες πρέπει να έχουν μικρό αριθμό οι προϋποθέσεις πρέπει να είναι τέτοιες που να μην μπορούν πάρα πολλοί να τις διεκδικήσουν.
Ομως θα είναι λάθος εάν σχηματιστεί η εντύπωση ότι οι άδειες δίνονται με οποιαδήποτε σκοπιμότητα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα