Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Κόµικ µε ιστορία για δύο νέες δημιουργούς στα Χανιά

» Για το περιβάλλον και τον πολιτισµό

 

Μέσα από τα σκίτσα και τα χρώµατα “ξεχειλίζει” η αγάπη για την Κρήτη, µέσα από τις ιστορίες το αληθινό νoιάξιµο για το περιβάλλον και τον άνθρωπο… Ο “Κρητικός ίλιγγος” αποτελεί µια σειρά τριών “κόµικ” που σχεδίασαν δύο γυναίκες που τα τελευταία χρόνια επέλεξαν τα Χανιά ως µόνιµο τόπο κατοικίας τους.

Η Ισαβέλα από τη Γαλλία και η Τζανίνα από τη Σλοβακία είναι οι δηµιουργοί του “Οι Παναγιές Χταποδοδιώτισσες” που εξελίσσεται στο Καθολικό, στο σπήλαιο της Παναγιάς Αρκουδιώτισσας στο Ακρωτήρι, στο “Που είσαι Ζορµπά;” που συνδέει το έργο του Ν. Καζαντζάκη µε την περιοχή του Σταυρού και τα σύγχρονα προβλήµατα της, και στο “Φτερά στο τηγάνι” που εξελίσσεται µια µέρα του Φεβρουαρίου στο Μπάλο.

Περπατήσαµε µαζί µε τις δύο συγγραφείς στην παραλία του Σταυρού συζητώντας για την προσπάθεια τους. H Tζανίνα µας λέει πως αποφάσισε αυτή και η οικογένεια της µετακοµίσουν µόνιµα στα Χανιά από την Ιρλανδία όπου διέµεναν για σχεδόν 20 χρόνια, πριν από τρία χρόνια. «Ερχόµασταν συχνά για διακοπές στα Χανιά αλλά µετά την πανδηµία δόθηκε η δυνατότητα να δουλεύουµε από το σπίτι έτσι αποφασίσαµε να έλθουµε εδώ. Το “πείραµα” πήγε εξαιρετικά, δεθήκαµε µε τον τόπο» είναι τα λόγια της .H Ισαβέλα πάλι είχε ζήσει για πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη επέστρεψε στη Γαλλία αλλά πάντα στο νου της ήταν η Ελλάδα και έτσι µε την πρώτη ευκαιρία µαζί µε το σύζυγο και το παιδί της µετακόµισαν στα Χανιά.
Το ότι έµειναν στο Ακρωτήρι ήταν τυχαίο γιατί απλά εκεί …βρήκαν σπίτι. Επισκεπτόµενοι το Σταυρό έµαθαν για τα γυρίσµατα της ταινίας και για την ιστορία του “Ζορµπά”.
«Πριν από χρόνια ένας φίλος µου είχε δώσει το βιβλίο του Καζαντζάκη “Βίος και Πολιτεία του Αλ. Ζορµπά” αλλά ποτέ δεν το άνοιξα. Χρόνια µετά όταν ήλθα εδώ και έµαθα πως η παραλία του Σταυρού έχει το όνοµα “Zorbas beach” πήρα στα χέρια µου ξανά το βιβλίο και αυτή τη φορά το διάβασα. Το διάβασα και κατάλαβα ποιο είναι το νόηµα της ζωής» λέει η Τζανίνα, µε την Ισαβέλα να συµπληρώνει πως µέσα από την ιστορία του Ζορµπά «µπορείς να καταλάβεις τη σηµασία της ζωής, την αξία του περιβάλλοντος . Όταν διαβάζεις το βιβλίο αντιλαµβάνεσαι πως έχεις δύο χαρακτήρες µέσα σου. Αυτόν που σου λέει να δουλεύεις συνέχεια, να βγάλεις λεφτά, και αυτόν που σου λέει να απολαµβάνεις τη ζωή κάθε στιγµή».
∆ιαβάζουµε µε πολύ ενδιαφέρον τη δουλειά τους. Καλογραµµένη µε λεπτή αίσθηση του χιούµορ και πολύ ενηµερωτική. Μέσα από το “Οι Παναγιές Χταποδοδιώτισσες” αναδεικνύεται η ιστορία του Μοναστηριού και της περιοχής, στο “Φτερά στο τηγάνι” παρουσιάζεται η πορεία της Γραµβούσας από ενετικό κάστρο, µετέπειτα προπύργιο των Κρητικών επαναστατών αλλά και των πειρατών, και από το “Που είσαι Ζορµπά;” η ιστορία του ήρωα του Καζαντζάκη αλλά και τα σύγχρονα ζητήµατα του Σταυρού.

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Και στα τρία κόµικ οι ηρωίδες πέρα από το φυσικό τοπίο που τις µαγεύει, τη χλωρίδα, την πανίδα, την ιστορία του τόπου συναντούν και τα “κακώς κείµενα”, την υποβάθµιση του περιβάλλοντος.
«∆εν συµβαίνει µόνο εδώ, είναι σχεδόν παντού αλλά δεν µπορούµε να µην το θίξουµε. Μπαίνοντας στο σπήλαιο του “Λερά” είδαµε πεταµένα ποτήρια καφέ και πεταµένα µπουκάλια. Ήταν δύσκολο για µας να εξηγήσουµε στα παιδιά µας που που ρωτούσαν “µαµά γιατί;”. Πρέπει να τους µιλήσεις και να τα εκπαιδεύσεις, για αυτό και οι αναφορές στο κόµικ» δηλώνει η Ισαβέλα.
Στο ίδιο κόµικ γίνεται παρουσίαση των αντιδράσεων των κατοίκων στην κατασκευή του αντλιοστασίου στην παραλία της “Παχιάς Άµµου”. «Θέλαµε να µείνουµε ουδέτεροι, για αυτό και στα πλαίσια της ιστορίας παρουσιάσαµε την κινητοποίηση των κατοίκων. ∆εν θέλαµε να πάρουµε θέση, έχουµε θέση για το συγκεκριµένο ζήτηµα, απλά θέλαµε ο καθένας να βγάλει τα δικά του συµπεράσµατα» υπογραµµίζει η Τζανίνα.
Οι δύο δηµιουργοί καταλήγουν τη συζήτηση µας λέγοντας πως «ο χαρακτήρας του Ζορµπά είναι ένας πραγµατικά ελεύθερος άνθρωπος, ένας περιπλανώµενος ποιητής και λάτρης της φύσης. ∆εθήκαµε µε αυτόν τον άνθρωπο και µε όλα τα µηνύµατα που ανακινεί µέσα µας. Είναι στο χέρι του καθενός να ερµηνεύσει το κόµικ και να βρει ένα φιλοσοφικό νόηµα σε αυτό. Η τέχνη των κόµικς είναι αυτή πάνω απ’ όλα: να επιτρέπει ερωτήµατα στον αναγνώστη, ο οποίος παραµένει ελεύθερος να σχηµατίσει τις δικές του ιδέες. Τα κόµικς είναι ένας χώρος ελεύθερης έκφρασης όπου ο καθένας µπορεί/πρέπει να έχει κριτικό µυαλό…»

Πού θα τα βρείτε;

Για περισσότερες πληροφορίες για τα κόµικ, ώστε να το πάρετε στα χέρια σας σε ηλεκτρονική µορφή στο email: janina.and.isabella@gmail.com. Τα κόµικ υπάρχουν και σε έντυπη µορφή και σύντοµα θα διατίθενται από κάποιο κατάστηµα σε τρεις γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα