Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Κλιματική κρίση και άλλοθι

Όλα όσα ονειρευόμαστε, όλα όσα επιδιώκουμε σ’ αυτή τη ζωή, φτάνει μια στιγμή, ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, μεμιάς να ανατραπούν! Κι αυτό γιατί ζούμε σε μια χαοτική εποχή, γεμάτη απρόοπτα και ανατροπές! Βιώνουμε ένα κόσμο γεμάτο ανασφάλεια, κινδύνους, επικίνδυνα, καιρικά φαινόμενα, λόγω κλιματικής αλλαγής ή κρίσης, όπως συνηθίζουμε να λέμε! Βολευόμαστε όλοι να τα φορτώνουμε στον καιρό – τον κακό μας τον καιρό – θα λέγαμε, αφού δημιουργούμε ένα αψεγάδιαστο άλλοθι, καλύπτοντας τα δικά μας λάθη ή παραλείψεις ή ολέθριες και επιβλαβείς παρεμβάσεις κατά του περιβάλλοντος! Έτσι ζούμε, κατά κάποιον τρόπο, στον δικό μας νιρβάνα, αφού δεν φταίμε εμείς, φταίνε πάντα οι άλλοι ή φταίει, πρωτίστως, αυτή η κυρία, η κλιματική κρίση! Κουκουλώνουμε, επιτήδεια, τις δικές μας ευθύνες κάτω από το χαλί, βάζοντας επιπλέον το κόκκινο κερασάκι στην τούρτα, δηλαδή, ο Θεός μας τιμωρεί για την ασυδοσία, την απληστία, την κακία μας και καλά μας κάνει! Στο διάβα του χρόνου «περνάει» ο εφησυχασμός και η αντίληψη , ότι συνυπάρχουμε σ’ αυτό το μεγάλο θέατρο του κόσμου, όπου πρωταγωνιστούν το καλό και το κακό, με ένα τρόπο όπου γινόμαστε απαθείς πολίτες, αλλά φανατικοί θεατές, παίρνοντας το μέρος του ενός ή του άλλου! Σαν κοινωνία έχουμε την τάση να προβάλλουμε τον …καθαρό εαυτό μας, τον αλάθητο, τον αναμάρτητο, τον τέλειο, να τον βγάζουμε… λάδι και κάθε τι στραβό και ανάποδο που συμβαίνει τρεις και λίγο, να φταίνε όλοι οι άλλοι, εκτός από εμάς! Επίσης έχουμε έλλειψη κατάλληλης παιδείας, ώστε να αντιλαμβανόμαστε τα λάθη μας, να τα αναγνωρίζουμε, ασκώντας κριτική στον εαυτό μας, με σκοπό την καλλιέργεια της αυτογνωσίας, το «γνώθι σ’ αυτόν», όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι! Οι πρόσφατες καταστροφικές θεομηνίες , που έπληξαν ανελέητα την χώρα μας και ιδιαίτερα τον Έβρο, την Ρόδο, την Θεσσαλία, την Εύβοια κ. ά. απέδειξαν πως οι περιοχές αυτές ήταν εντελώς ανοχύρωτες, απροετοίμαστες, μπροστά σε ένα φυσικό φαινόμενο! Απέδειξαν ακόμα την ένδεια της πολιτείας και του επιτελικού κράτους, το οποίο διέθεσε μεν κάποια κονδύλια στις περιφέρειες για αντιπλημμυρικά έργα , αντιπυρικές ζώνες κλπ, αλλά δεν δαπανήθηκαν εκεί που έπρεπε δε – έτσι γίνεται συνήθως – αλλά σπαταλήθηκαν σε έργα βιτρίνας και εξωραϊσμού των πόλεων!

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης καλεί τους πολίτες να στηρίξουν την εναλλακτική πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Όση μεγάλη κι αν είναι η ένταση των φαινομένων, δεν νοείται την σημερινή εποχή της τεχνολογίας και των μέσων να μην έχει κατοχυρώσει προ πολλού η πολιτεία το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών, αυτό της προστασίας και της ασφάλειας! Ακραία, φυσικά φαινόμενα πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν! Ερωτηματικά πολλά, όπως γιατί να μπαζώνονται τα ρέματα, γιατί το επιτρέπει το κράτος δίνοντας αβέρτα άδειες ανοικοδόμησης αυθαιρέτων, γιατί να έχουν τσιμεντοποιηθεί τα ποτάμια της Αθήνας και όχι μόνο και να έχουν γίνει λεωφόροι, γιατί να μην υπάρχουν μη επανδρωμένα πυροσβεστικά drones, γιατί, γιατί…!
Ο χρόνος δεν περιμένει, ωρίμασαν οι συνθήκες, συμβάλλει και η φύση, για να επαναπροσδιορίσει, ριζικά, η πολιτεία τη στάση της, μια στάση ευθύνης, απέναντι στις αυθαιρεσίες, τις προχειρότητες και τα …μπαλώματα! Να αλλάξει τον χάρτη του κατεστημένου, του παρωχημένου, να απαλειφθεί το κομματικό κράτος και τα κακώς, χείριστα κείμενα. Να δημιουργηθεί ένας νέος ρυμοτομικός σχεδιασμός των πόλεων, με σύγχρονες αντισεισμικές και αντιπυρικές μονοκατοικίες, με θωράκιση των παράκτιων πόλεων και νησιών, με εκσυγχρονισμό των παλαιολιθικών τεχνικών μέσων του στρατού, των Δήμων και της Περιφέρειας!
Ανάγκα και οι Θεοί πείθονται!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα