Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κλίμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές της Candia Bank

Κλίμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές που γεννά η ίδρυση της Candia Bank με τη συγχώνευση Τράπεζας Χανίων και Παγκρήτιας. Στη χθεσινή Γενική Συνέλευση του χανιώτικου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, ο πρόεδρος Μιχάλης Μαρακάκης έδωσε το στίγμα της επόμενης μέρας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη διασφάλιση των συμφερόντων των συνεταιριστών αλλά και των χανιώτικων επιχειρήσεων που ανήκουν στον όμιλο.

Εμφανώς συγκινημένος, ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, Μιχάλης Μαρακάκης, ενημέρωσε τους μετόχους για τις εξελίξεις, σημειώνοντας ότι με τον χθεσινό, τελευταίο απολογισμό, «τέλειωσε ο πρώτος κύκλος της ζωής αυτής της τράπεζας και τα συναισθήματα είναι ανάμικτα».
Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό τον απολογισμό «για την 30ετία από την ίδρυση της Τράπεζας Χανίων», σημείωσε ότι «ήταν πραγματικά ένα όνειρο που δεν περίμενε κανένας ότι μετά από 30 χρόνια περίπου θα καταφέρναμε, η τοπική κοινωνία και οι επενδυτές, τα Διοικητικά Συμβούλια, ο οργανισμός που φτιάξαμε, να γίνει η μεγαλύτερη επιχείρηση στον τόπο από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Σήμερα παραμένει η μεγαλύτερη επιχείρηση του τόπου μας. Είναι περίπου 3 φορές μεγαλύτερη από τη δεύτερη επιχείρηση. Δεν είναι όμως το θέμα των αριθμών. Είναι αν θέλετε η λύση που έδωσε την εποχή αυτή η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων. Μια τράπεζα κοινωνική».

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

Ο κ. Μαρακάκης πρόσθεσε ότι «ξεκινά με επιλογή δική μας ο επόμενος κύκλος που είναι η συγχώνευση των δύο τραπεζών της Κρήτης για να φτιάξουμε μια μεγάλη τράπεζα, την Candia Bank. Η επόμενη μέρα για εμένα είναι αισιόδοξη. Θεωρώ ότι θα κερδίσουμε το στοίχημα και αυτή τη φορά, να κάνουμε κάτι ξεχωριστό στον τόπο μας, ξεχωριστό στην Κρήτη, ξεχωριστό στην Ελλάδα. Είμαι αισιόδοξος».
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Μαρακάκης ανέφερε ότι «εκείνο που επιδίωξε η δικιά μας τράπεζα είναι να πετύχουμε το δίκιο. Δηλαδή, η σχέση ανταλλαγής να είναι με δίκαιο τρόπο, να μην αδικηθούν οι μέτοχοί μας. Και αυτός ο στόχος επιτεύχθη και με το παραπάνω… Εκτός από τον οικονομικό και νομικό έλεγχο που έγινε ουσιαστικώς και δεν υπήρξαν ευρήματα τέτοια που να μας δημιουργούν προβλήματα, υπάρχουν διαδικαστικά θέματα, όπως μια προϋπόθεση για να γίνει ουσιαστικά η συγχώνευση, ήταν η Παγκρήτια Τράπεζα να κάνει μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 100 περίπου εκατομμυρίων. Αυτό ήταν επιτακτική ανάγκη. Ηταν απαίτηση από τις εποπτικές αρχές και δεν μπορούσαμε να το ξεπεράσουμε. Σήμερα είμαστε στην τελική φάση ουσιαστικά της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, έχουμε καταθέσει τον φάκελο στην Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς. Περιμένουμε ότι μέσα στον Ιούλιο θα έχουμε πάρει την τελική έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Ειμαστε αισιόδοξοι ότι η αύξηση θα πετύχει και ότι οι στόχοι μας θα υλοποιηθούν».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ένα άλλο διαδικαστικό που θα χρειαστεί είναι να πάρουμε μια έγκριση από το υπουργείο Ανάπτυξης και μια έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος. Μετά από αυτές τις εγκρίσεις, θα γίνει η τελευταία γενική συνέλευση της Τράπεζας Χανίων και της Παγκρήτιας για να πάρουμε την τελική ουσιαστικά απόφαση, οι μέτοχοι και οι μεριδιούχοι της τράπεζάς μας για την τελική συγχώνευση. Είμαστε αισιόδοξοι ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχουμε την Candia Bank».

Η ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Για το πώς θα διοικηθεί η νέα τράπεζα, ο κ. Μαρακάκης εξήγησε ότι «θα κρατήσουμε δύο περιφερειακές διοικήσεις και μία κεντρική διοίκηση στην Αθήνα».
Παράλληλα, εξέφρασε ευχαριστίες «στην άλλη πλευρά και ιδιαίτερα στον Μιχάλη Σάλλα που ήταν πάρα πολύ συνεργάσιμος και ξεχωριστός για αυτή τη συνεργασία γιατί και αυτός το επιθυμεί όπως και εμείς γιατί πιστεύουμε σε μια μεγάλη τράπεζα που θα παίξει σημαντικό ρόλο στον τόπο μας».
Στην Candia Bank ο κ. Μαρακάκης θα έχει καθήκοντα α’ εκτελεστικού αντιπροέδρου.
Σε ερώτηση για το ρόλο του ίδιου στην επόμενη μέρα, ο κ. Μαρακάκης απάντησε, μεταξύ άλλων, ότι «συναποφασίσαμε ότι θα συνεχίσω από ουσιαστικό ρόλο, σαν εκτελεστικός αντιπρόεδρος. Κοινή συναινέσει θα βάλουμε ένα πρόσωπο πολιτικό, όχι τραπεζίτη, μη εκτελεστικό πρόεδρο, ένα διευθύνοντα σύμβουλο τραπεζικό για να λειτουργήσει η τράπεζα στην Αθήνα. Ο πρόεδρος της Χανίων θα είναι ο α’ εκτελεστικός αντιπρόεδρος. Ουσιαστικά δηλαδή όλα τα θέματα θα περνάνε από εδώ και από την άλλη πλευρά ο β΄εκτελεστικός αντιπρόεδρος θα είναι από την Παγκρήτια. Επίσης, θα υπάρξει και ένας αναπληρωτής διευθύνοντας σύμβουλος από την Τράπεζα Χανίων και ένας από την Παγκρήτια. Εγινε ισοκατανομή δηλαδή όλων των θέσεων και βεβαίως μία συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο κατά το ένα τρίτο».

ΑΒΕΑ – ΒΙΟΧΥΜ

Αναφερόμενος στο μέλλον ιστορικών επιχειρήσεων των Χανίων, όπως η ΑΒΕΑ και η ΒΙΟΧΥΜ, μετά τη συγχώνευση, ο κ. Μαρακάκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ζήτησε «από την άλλη πλευρά να σεβαστεί ένα αίτημα που έχουμε σαν Χανιώτες, ότι έχουμε κάποιες ιστορικές επιχειρήσεις στον τόπο: ΑΒΕΑ, ΒΙΟΧΥΜ, που της κρατήσαμε με τα δόντια την κρίσιμη περίοδο και ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης της τραπεζικής αλλά και της οικονομικής. Καταφέραμε και έγινε αποδεκτό να πάει το 19,9% ουσιαστικά στην Candia Bank και το υπόλοιπο σε μία “holding” εταιρεία που να μείνουν στους μετόχους της τράπεζας Χανιων αποκλειστικά. Αυτό ουσιαστικά δεν χρειάζεται έγκριση γιατί θα γίνει αυτόματα την ημέρα της διάσπασης των μετοχών. Οι μέτοχοί μας για όσες μετοχές έχουν στην τράπεζα Χανίων θα πάρουν, χωρίς να πληρώσουν, ίσες μετοχές στην honding εταιρεία: το 60% της ΒΙΟΧΥΜ, το 51% της ΑΒΕΑ, το 80% της Prine Energy, μίας εταιρείας με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ένα πολύ μικρό ποσοστό σε μια γαλακτοβιομηχανία που έχουμε στο Ηράκλειο».

ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Καταλήγοντας, ο κ. Μαρακάκης τόνισε ότι «τον Οκτώβριο θα έχουμε την Candia Bank στην Κρήτη, μια μεγάλη τράπεζα. Θα είναι η 5η τράπεζα στη χώρα. Θα έχει ένα ενεργητικό μέσα σε μία τριετία που θα ξεπερνάει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα είναι μια τράπεζα που θα έχει ένα δίκτυο 150 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα. Θα κάνουμε ένα δίκτυο σε όλες τις πόλεις της χώρας και μια κατανομή καλύτερη στο λεκανοπέδιο Αττικής και στη Θεσσαλονίκη. Ολη αυτή η διαδικασία ανεβάζει την εσωτερική αξία της μετοχής της Τράπεζας Χανίων στο 44%. Θα έχουμε μια αύξηση της εσωτερικής αξίας της μετοχής περίπου 44% που οφείλεται στην αύξηση των 100 εκατομμυρίων που γίνεται σε μια ειδική τιμή, πάνω από τη δική μας λογιστική αξία και δεύτερο ότι μέσα στον πρώτο τρίμηνο του 2023 η Candia Bank αγοράζει το ενεργητικό και παθητικό μιας μεγάλης αγγλικής τράπεζας, της HCBC που λειτουργεί στην Αθήνα, τα 15 καταστήματα, και για αυτή την αγορά θα πάρουμε περίπου 100 εκατομμύρια. Και αυτό θα ανεβάσει ουσιαστικά την εσωτερική αξία της μετοχής και των δικών μας μετόχων περίπου 44%».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Οικονομικό απολογισμό έκανε στη συνέλευση ο α’ αντιπρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, Γιώργος Ανδρουλάκης.
Οπως ανέφερε:
• Το συνολικό ενεργητικό της Τράπεζας την 31/12/2021 ανήλθε σε 668,5 εκ. Ευρώ.
Αντίστοιχα σε επίπεδο Ομίλου το συνολικό ενεργητικό ανήλθε σε 680 εκ. Ευρώ.
Παρατηρείται μείωση συγκριτικά με την 31.12.2020, που οφείλεται κυρίως στη μείωση των διαθεσίμων και των δανείων μετά από προβλέψεις, παρόλο που μέσα στη χρονιά καταγράφεται αύξηση της επενδυτική περιουσίας κατά 9,4 εκ. Ευρώ.
• Τα διαθέσιμα της Τράπεζας διαττηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 και ανήλθαν σε 173,5 εκ. ευρώ, έναντι 219,1 εκ ευρώ την 31/12/2020.
• Δάνεια: Οι συνολικές χορηγήσεις προ προβλέψεων ανέρχονται σε 486,7 εκ. Ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021 έναντι 477,3 εκ. Το 2020, παρουσιάζοντας μια μικρή αύξηση της τάξεως του 2%.
• Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα δάνεια δηλαδή με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και σε οριστική καθυστέρηση, ανήλθαν σε 208,8 εκ. Ευρώ που αντιστοιχούν στο 42,9% του συνολικού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας. Ο Δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από προβλέψεις (κάλυψη Npls) ανέρχεται την 31.12.2021 σε 39,4%.
• Οι συμμετοχές της Τράπεζας στις θυγατρικές της εταιρείες ανέρχονταν σε 10,7 εκ. Ετρώ έναντι 8,6 εκ ευρώ το 2020.
• Οι καταθέσεις στην Τράπεζα στις 31/12/2021 ανήλθαν σε 601,2 εκ. Ευρώ έναντι 641,9 εκ. Ευρώ το 2020.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα