Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Κλείνει τις “πληγές” της η Αγορά με την ανακατασκευή της (video)

Σύστημα πυρασφάλειας και πυρανίχνευσης για πρώτη φορά από το 1913 θα αποκτήσει η Δημοτική Αγορά όταν ολοκληρωθεί το έργο της άρσης της ετοιμορροπίας της και της αποκατάστασης των φθορών που έχει υποστεί.
Με βάση τη σχετική μελέτη που είχε συνταχθεί και παραδοθεί τον Μάρτιο του 2019 δύο μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές, προβλέπονται μια σειρά από σοβαρές εργασίες για την ασφάλεια του μνημείου που για χρόνια παραμένει χωρίς κεντρικό σύστημα πυρασφάλειας παρά του τα περισσότερα καταστήματα έχουν εμπορεύματα εύφλεκτα , πολλά έχουν ξύλινες προθήκες και άλλα υλικά που εύκολα δίνουν φλόγα.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ
Για το σύστημα πυρόσβεσης προβλέπεται να είναι κατασκευασμένο από σιδηροσωλήνες γαλβανισμένους βαρέως τύπου. Επίσης:
Προβλέπεται η τοποθέτηση εντός του κτηρίου της Δημ. Αγοράς 4 πυροσβεστικών σταθμών πλήρως εξοπλισμένων, σύμφωνα με τις πυροσβεστικές διατάξεις και προδιαγραφές.
• Η τροφοδότηση του δικτύου πυρόσβεσης θα γίνει από αυτόματο πυροσβεστικό τριών αντλιών (2 ηλεκτροκίνητων) που θα είναι εγκαταστημένες στο μηχανοστάσιο στο κτήριο των δημοτικών WC.
• Το πυροσβεστικό συγκρότημα εκτός από σωλήνα αναρρόφησης, θα συνδεθεί με την δεξαμενή πυρόσβεσης και με σωλήνα κατάθλιψης.
• Στο κτήριο της αγοράς προβλέπονται πέντε πυροσβεστικές φωλιές, ενώ στο κτήριο των δημοτικών WC προβλέπονται δυο πυροσβεστικές φωλιές.
• Η τοποθέτηση φορητών πυροσβεστήρων σε κάθε πλευρά της εσωτερικής στοάς ώστε κανένας ημείο της κάτοψης να μην απέχει πάνω από 15 μ. από αυτούς. Για τους χώρους κοινού προβλέπονται πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως, ενώ για τους χώρους ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού πυροσβεστήρες CO2 – 5 kg. Οι πυροσβεστήρες θα είναι αναρτημένοι στους τοίχους ή θα είναι τοποθετημένοι στην ειδική αρχιτεκτονική εσοχή μαζί με την πυροσβεστική φωλιά.
• Η πρόβλεψη φορητών πυροσβεστήρων στα μαγαζιά θα γίνει από τους ενοικιαστές.
• Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, αφαιρέθηκε από την παρούσα μελέτη ο πίνακας πυρασφάλειας που κάλυπτε τα μαγαζιά, γιατί αφενός αύξανε την πολυπλοκότητα του συστήματος, αφετέρου εμπλεκόταν με τον εξοπλισμό που πρόκειται να τοποθετηθεί εντός του κάθε καταστήματος και πιθανώς να προέκυπταν ζητήματα συμβατότητας.
• Η πυροπροστασία στο εσωτερικό των καταστημάτων αποτελεί ευθύνη του ενοικιαστή μετά από έγκριση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και σύμφωνα με τον υπό σύνταξη νέο Κανονισμό Λειτουργίας της Αγοράς. Στο πλαίσιο της πυροπροστασίας νοείται τόσο η ενεργητική (πυρανίχνευση, μέσα πυρόσβεσης), όσο και η παθητική πυροπροστασία (σημάνσεις, χρήση κατάλληλων υλικών).
• Ξεχωριστό σύστημα πυρόσβεσης προβλέπεται για το κτήριο των WC (πυροσβεστικό σταθμός, φρεάτιο για τη σύνδεση με τα πυροσβεστικά οχήματα, πυροσβεστικές φωλιές κα.)

ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΥΡΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ
Το σύστημα πυρανίχνευσης «θα αποτελείται από τον πίνακα ελέγχου, αναλογικής ανίχνευσης σύγχρονης τεχνολογίας, όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό ανίχνευσης, ενδείξεων και οπτικοακουστικού συναγερμού καθώς και από το κατάλληλο λογισμικό, ώστε να εκπληρώνονται οι απαιτήσεις της προδιαγραφής.
Το προσφερόμενο σύστημα θα εξασφαλίζει τον προγραμματισμό του λογισμικού, την ασφαλή αποθήκευση πληροφοριών και την ικανότητα επαναπρογραμματισμού. Στο προσφερόμενο αναλογικό σύστημα όλος ο εξοπλισμός που θα συνδέεται με τον εκάστοτε βρόγχο πυρανίχνευσης και επιτρέπει τη λήψη και αποστολή σημάτων, θα διαθέτει ενσωματωμένο απομονωτή βραχυκυκλώματος».
Προβλέπεται επίσης η τοποθέτηση ανιχνευτών καπνού, σειρήνα με ενσωματωμένο απομονωτή βραχυκυκλώματος, φάρο που θα τροφοδοτείται από τον βρόχο και θα συμπεριλαμβάνει τελευταίας τεχνολογίας LED, ανιχνευτές δέσμης, δίκτυο τροφοδότησης κ.ά.

Προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν οι πληγέντες

Να σώσουν ότι…σώζεται προσπαθούν οι επαγγελματίες της Δημοτικής Αγοράς που υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά το πρωί της Δευτέρας. Χθες οι καταστηματάρχες που είχαν την μεγαλύτερη καταστροφή πετούσαν εμπορεύματα, καθάριζαν, απομάκρυναν τον μηχανολογικό εξοπλισμό που είχε πάθει ζημιά.
«Προσπαθούμε να σώσουμε ότι μπορούμε» μας είπε ο κ. Ευτύχης Μαυριδάκης, το κατάστημα του οποίου με είδη λαϊκής τέχνης έπαθε πολύ μεγάλες ζημιές. «Ότι εμπόρευμα είχα στο πατάρι καταστράφηκε και στο ισόγειο σχεδόν το 50%» μας λέει και μας δείχνει ένα μηχάνημα “λέιζερ” το οποίο χρησιμοποιούσε για να να γράψει και να σχεδιάσει πάνω στο υλικό.
«Δεν έχω ρεύμα και δεν ξέρω σε τι κατάσταση είναι, αν μπορεί να λειτουργήσει. Το ίδιο και τα computer και το σύστημα καταγραφής» αναφέρει. Δίπλα στο κατάστημα με είδη τυροκομείου ο κ. Μοχλάκης απομακρύνει το εμπόρευμα που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές. Είναι πολύ απογοητευμένος από την κατάσταση που αντιμετωπίζει. Από την άλλη το κατάστημα με ξηρούς καρπούς μπόρεσε να επαναλειτουργήσει, αφού απομακρύνθηκε ότι είχε υποστεί ζημιές, ενώ κλειστό παραμένει και το καφενείο που επίσης είχε μεγάλες ζημιές στην κουζίνα και στις αποθήκες του.

 

1 Comment

  1. Δεν καηκε ολοσχερως το οποιο ηταν πολυ πιθανο να συμβει οπως ειπωθηκε εαν η φωτια επιανε μη εργασιμες ωρες…..και τωρα θα μαθουμε οτι υπαρχει μελετη που θα την εκανε η θα κανει Galleries Lafayette ως προς την ασφαλεια……ας επαιρναν τουλαχιστον τα βασικα μετρα κατα πυρκαγιας οι επαγγελματιες του χωρου αφου κανεις τους δεν ειχε διαθεση να βαλει το χερι στη τσεπη….τοσο απλα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες