Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης: «Σε εποχές δύσκολες η Τέχνη σώζει»

«Η Τέχνη είναι ένα από τα πράγματα που μας σώζει σε περίοδο κρίσης, δυσκολιών, αναζητήσεων για την ίδια μας τη ζωή, για τις κοινωνίες, για τους ανθρώπους. Διότι είναι ίσως η μόνη περιοχή, η οποία διεισδύει βαθιά, ουσιαστικά και μιλά με έναν εξαιρετικό φιλικό τρόπο. Η ποίηση, η Τέχνη γενικότερα, δεν είναι επιθετική, άρα καθορίζει μία διαδρομή, όπου όλο το γέννημά μας δεν μπορεί παρά να είναι εποικοδομητικό».
Αυτό επεσήμανε ο σκηνοθέτης Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης με αφορμή την παρουσίαση της Video-Art οπτικοποιημένης σειράς νεοελληνικής ποίησης “Πνοές”, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Οι “Πνοές” είναι σειρά Video-Art οπτικοποιημένης αναφοράς σε συγκεκριμένα τμήματα του ποιητικού έργου σπουδαίων νεοελλήνων ποιητών: Κωνσταντίνος Καβάφης, Νίκος Καββαδίας, Κώστας Καρυωτάκης, Ντίνος Χριστιανόπουλος. Είκοσι Video-Art δημιουργίες, μικρές σε διάρκεια, αλλά με ιδιαίτερη αισθητική αξία, αποτελούν ένα πρωτότυπο εγχείρημα που αποτυπώνει με εικόνα και ήχο ξεχωριστές στιγμές της νεοελληνικής ποίησης.
Μιλώντας για τη σειρά video art ο σκηνοθέτης ανέφερε: «Ολα ξεκινάνε με τη μανιώδη ενασχόλησή μου με την ταινία μικρού μήκους καθώς αυτή είναι η κύρια απασχόλησή μου τα τελευταία 25 – 30 χρόνια. Το video-art είναι ένα κομμάτι διαφορετικό μεν από τις ταινίες μυθοπλασίας, αλλά παρόλα αυτά προσομοιάζει με τις μικρής διάρκειας ταινίες. Χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι είναι σύντομο σε διάρκεια και κυρίως ένα πεδίο όπου  μπορεί να πάρει σάρκα και οστά ο καλώς εννοούμενος πειραματισμός με ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Το συγκεκριμένο έργο που σχετίζεται με την ποίηση ανάγεται σε μια προσπάθεια θεατρικών δουλειών που ξεκίνησα πριν από δέκα χρόνια, σε σχέση με το να ντύσω οπτικά και ηχητικά κομμάτια της ποίησης. Τα τελευταία δύο χρόνια άρχισα να δουλεύω κάποια ποιήματα αγαπημένα, δοκιμάζοντας τη δική μου τοποθέτηση σε ό,τι αφορά τη φωνή μου καθώς εγώ διαβάζω τα ποιήματα».  «Με ενδιέφερε να κάνω μέσα από αυτά μια πρόταση που θα αφορά κυρίως το συναισθηματικό κομμάτι των ποιημάτων και τις σκοτεινές γωνιές τους. Γιατί θεωρώ ότι εκεί υπάρχει ένα τεράστιο πεδίο, συναισθηματικό, νοητικό, ιδεολογικό, αλλά καίρια συναισθηματικό. Μέσα από αυτό το φορμάτ “παντρεύονται” έργα ποίησης, έργα ζωγράφων, φωτογράφων και εξαίρετα κομμάτια κλασικής μουσικής», κατέληξε.
Την προβολή διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, η Εταιρεία Πολιτισμού t-short και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον συμμετέχοντας στις δράσεις του προγράμματος “ΧΑΝΙaRT 2015 – Εικαστικές Διαδρομές στον Νομό Χανίων”, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα