Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

Κήπος ήταν και πάει…

» Έδιωξε τα ζώα η Δημοτική Αρχή » Αντιδράσεις -απογοήτευση πολιτών

Τις αντιδράσεις των πολιτών προκαλεί η απόφαση της Δημοτικής Aρχής Χανίων να απομακρύνει τα αγρίμια και τα πουλιά που ζούσαν επί δεκαετίες στο Δημοτικό Κήπο.

Τα ζώα μεταφέρθηκαν στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, χωρίς να έχει γίνει γνωστό τι συμφώνησε με αυτή την ιδιωτική επιχείρηση η δημοτική Αρχή Σημανδηράκη.

Τα αγρίμια που δεκαετίες ζούσαν στο Δημοτικό Κήπο των Χανίων δεν υπάρχουν πλέον εκεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εναλλακτικές που συζητήθηκαν μεταξύ Δήμου και Δασαρχείου ήταν η νησίδα Θοδωρού και η νησίδα Σούδας. Ωστόσο και οι δύο προτάσεις απορρίφθηκαν καθώς σύμφωνα με το Δασαρχείο τα αγρίμια του Κήπου δεν είναι καθαρόαιμα γενετικά είδη αιγάγρου και στη νησίδα Θοδωρού θα ζευγάρωναν με καθαρόαιμα ενώ στη νησίδα Σούδας θα ήταν δύσκολη η προσέγγιση ακτοπλοϊκώς καθώς η περιοχή ελέγχεται από τη Βάση.

Από το Δασαρχείο Χανίων προτάθηκε μεταξύ άλλων η μεταφορά των αγριμιών στο Αττικό Ζωολογικό πάρκο καθώς φέρει τις ανάλογες αδειοδοτήσεις για φιλοξενία άγριων ζώων.
Να σημειωθεί ότι μαζί με τα αγρίμια απομακρύνθηκαν και τα πουλιά που φιλοξενούνταν, εκτός από τα παγώνια.

Σύμφωνα με τον Δήμο Χανίων, η μελέτη ανάπλασης του Κήπου δεν προβλέπει φιλοξενία ζώων.

Να σημειωθεί ότι στο Δημοτικό Κήπο Χανίων φιλοξενούνταν ζώα από το 1965.

Υπενθυμίζεται πως τη δυσαρέσκειά τους για τα σχέδια ανάπλασης του Δημοτικού Κήπου Χανίων και την τύχη των ζώων που φιλοξενούνται ακόμη εκεί, εκφράζουν πολίτες που απέστειλαν εξώδικο κατά του Δήμου Χανίων.

Το εξώδικο που απέστειλε ο πληρεξούσιος δικηγόρος Γιάννης Ντερμανάκης, υπογράφουν 135 πολίτες, οι οποίοι κάνουν λόγο για «προσβολή της τοπικής κοινωνίας, της οποίας η επιθυμία (για να μην προχωρήσουν τα σχέδια ανάπλασης) δεν εισακούσθηκε».

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΕΜΜΥ: Φέρναμε τα παιδιά στον Κήπο για να δουν τα ζώα

«Εργαζόμουν εδώ πριν κάποια χρόνια και ξέρω ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν είναι ο ενδεδειγμένος για αγρίμια. Ωστόσο τα παιδιά πρέπει να έχουν κάποια επαφή με ζώα που δεν θα βρουν εύκολα στη φύση και εμείς τα φέρνουμε εδώ στον Κήπο, για αυτόν ακριβώς το λόγο» ανέφερε η Έμμυ.

ΕΛΠΙΝΙΚΗ: Γιατί τα πήγαν στην Αθήνα;

«Δεν μου αρέσει που πήρανε από εδώ τα ζώα και τα πήγανε στο Αττικό πάρκο στην Αθήνα. Αφού ο Κήπος είχε τη χρήση του πάρκου, γιατί να μην υπάρχουν ζώα; Γιατί τα πήγαν στην Αθήνα; Τώρα εμείς στα Χανιά δεν θα έχουμε πάρκο» ανέφερε η Ελπινίκη που κρατούσε το παιδί της για να δει τα αγρίμια τα οποία έχουν φύγει.

ΣΗΦΗΣ: Δεν περνούσε άνθρωπος δίχως να τα καμαρώσει

«Εγώ έχω 1.000 ζώα στο χωριό στα Σφακιά αλλά όποτε έρχομαι στα Χανιά θα περάσω από τον Κήπο για να δω έστω για λίγο τα αγρίμια. Έπρεπε να βρίσκονται εδώ τα ζώα. Δεν περνούσε άνθρωπος, μικρός ή μεγάλος, να μην τα καμαρώσει. ΄Έβλεπα προχθές μικρά παιδιά να τα ταΐζουν φύλλα, τι πιο όμορφο; » ανέφερε ο κ. Σήφης.

ΘΕΟΠΙΣΤΗ & ΕΥΤΥΧΗΣ: Περισσότερα ζώα έπρεπε να υπάρχουν

« Θα έπρεπε να έχουν ζώα και μάλιστα περισσότερα, όχι μόνο αυτά που άφησαν, αρκεί να υπήρχε και η κατάλληλη φροντίδα» μας είπαν η Θεοπίστη και ο Ευτύχης που έκαναν βόλτα στον κήπο με το παιδάκι τους,ενώ για την επιλογή τα αγρίμια να μεταφερθούν στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, συμπλήρωσαν πως «όλα γίνονται για το κέρδος».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ & ΚΡΙΣΤΙΑΝ: Η μόνη διαφορά είναι πως στο Αττικό πάρκο ο κόσμος θα πληρώνει

«Η άποψη μου είναι ότι τα ζώα θα έπρεπε να είναι ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον. Δεν είναι ωραίο όμως που θα πάνε σε ζωολογικό πάρκο στην Αθήνα, είναι αντιφατικό αυτό που έκαναν. Είναι κρίμα και δεν το θεωρώ σωστό που τα έβγαλαν από εδώ και να τα βάλουν σε ένα ζωολογικό πάρκο. Κανείς δεν ξέρει υπό τι συνθήκες θα ζουν εκεί και πώς θα τα μεταχειρίζονται» επεσήμανε η Αλεξάνδρα.
Το γεγονός ότι τα αγρίμια μεταφέρθηκαν σε ζωολογικό κήπο σχολίασε αρνητικά και ο Κριστιάν: « τα έβγαλαν από τον Κήπο για να τα πάνε στο Αττικό Ζωολογικό πάρκο και η μόνη διαφορά είναι ότι εκεί ο κόσμος θα πληρώνει για να τα βλέπει. Ας τα άφηναν εδώ να τα βλέπουν τα μικρά παιδιά» ανέφερε ο Κριστιάν.

ΓΙΩΡΓΟΣ: Απομακρύνουν τα παιδιά από την πανίδα της περιοχής μας

«Είναι μια κακή επιλογή γιατί απομακρύνει τα παιδιά από την πανίδα της περιοχής μας. Δεν τους προσφέρει την ευκαιρία να γνωρίσουν το φυσικό περιβάλλον του τόπου. Τα αγρίμια βέβαια δεν ήταν εκτεθειμένα στις καλύτερες συνθήκες όμως τα παιδιά μπορούσαν να δουν ότι υπάρχει άγρια ζωή στην Κρήτη και ότι είναι προσεγγίσιμη ακόμη και στην πόλη» ανέφερε ο Γιώργος ενώ για την απόφαση τα ζώα να μετακινηθούν στο Αττικό πάρκο σχολίασε ότι « είναι μια πολιτική απόφαση που συνήθως έχουν κάποιο οικονομικό σκέλος ή κάποιο σκέλος συναλλαγής. Είναι μια μοργή παραχώρησης κομματιών του δημοσίου σε ιδιώτες».

ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Δεν είναι ωραίο αυτό που έκαναν

«Εμείς είχαμε μάθει με την εικόνα των αγριμιών στον Κήπο και έτσι πιστεύαμε και για τα παιδιά μας. Δεν είναι ωραίο αυτό που έκαναν. Ας άφηναν κάποια ζώα για να έρχονται σε επαφή τα παιδιά με ένα κομμάτι της φύσης που δεν μπορούν να το δουν αλλού» επεσήμανε ο Σταμάτης ενώ για την απόφαση να μετακινηθούν στο Αττικό Ζωολογικό πάρκο σχολίαε πως « όλα γίνονται για τα λεφτά, για το κέρδος».

ΑΡΙΑΔΝΗ: Ας τα άφηναν εδώ

«Η αλήθεια είναι ότι το φυσικό περιβάλλον των αγριμιών δεν είναι στον Κήπο όμως τα παιδιά ήθελα να τα βλέπουν και τα αναζητούν. Γιατί τα πήγαν στο Αττικό πάρκο; Με αυτή τη λογική μπορούσαν να ζήσουν και εδώ» επεσήμανε η Αριάδνη

ΤΟΝΙΑ: Τα παιδιά τα αναζητούν

« Στα παιδιά δεν αρέσει καθόλου που πήραν από εδώ τα αγρίμια και τα πήγαν στο Αττικό Πάρκο. Τα αναζητάνε» ανέφερε η Τόνια.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Συνεχώς αποδομουν τη μνήμη μας μην επιτρέποντας να έχουμε εικόνες και αναμνήσεις εμείς και τα παιδιά μας. Δε ρωτούν πλέον τις τοπικές κοινωνίες και συμπεριφέρονται δικτατορικα και απολυταρχικα. Δε θέλουμε τέτοιες συμπεριφορές, θα δημιουργηθεί οργή που είναι εις βάρος της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης, ας το καταλάβουν οι προυχοντες πριν είναι αργά για τους ίδιους.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα