Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κινητοποίηση αγροτών στα Χανιά

Σε κινητοποίηση καλεί η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων την ερχόμενη Πέμπτη στις 11 το πρωί στην Αντιπεριφέρεια με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα, ζητώντας λύση στα πρόβληματά τους και επισημαίνοντας αυτό της μειωμένης φετινής παραγωγής.

Όπως αναφέρει στην σχετική ανακοίνωση:

«Όλο το προηγούμενο διάστημα έγινε πολύς λόγος μέσω των διαφόρων ρεπορτάζ για την τιμή του ελαιόλαδου που φτάνει σε υψηλές τιμές στα ράφια, για μια σειρά από αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που φτάνουν σε τιμές δυσπρόσιτες για την λαϊκή οικογένεια. Πολύ λίγα όμως ακούσαμε για την μειωμένη φετινή παραγωγή, για την ζημιά από τον δάκο, για την πτωτική τιμή που έχει αυτή την στιγμή το ελαιόλαδο στον παραγωγό, για τις τεράστιες ζημιές που έχει η φετινή παραγωγή σε όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες λόγω την ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα. Η παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων και αν σε μερικά προϊόντα υπάρχουν λίγο καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρυσι όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο το εισόδημα ουσιαστικά μειώνεται αφού δεν υπάρχει ικανοποιητική παραγωγή να πουλήσουμε.
Αντίστοιχα όμως είναι μειωμένη και η παραγωγή και σε μια σειρά από άλλα προϊόντα του Νομού όπως τα κάστανα, τα αβοκάντο και τα εσπεριδοειδή.
Παράλληλα είχαμε και την τεράστια μείωση στην βασική ενίσχυση ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της ΚΑΠ η οποία ήρθε να συρρικνώσει ακόμα περισσότερο το εισόδημα μας.
Όλη αυτή η ζημιά στην παραγωγή και οι μειώσεις στις ενισχύσεις γίνονται μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους με το κόστος παραγωγής να συνεχίζει να είναι υψηλό, με νέες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και σε μέσα και εφόδια, με το κόστος της διαβίωσης μας συνολικά να παραμένει αβάσταχτο όπως και του υπόλοιπου λαού.
Ο μόνος δρόμος για την επιβίωση μας είναι η οργανωμένη πάλη μέσα από το οργανωμένο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα, μέσα από τους συλλόγους μας και την ΕΟΑΣΝΧ, τον συντονισμένο αγώνα μας μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. .
Παλεύουμε και διεκδικούμε για:
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά με 200 ευρώ το στρέμμα αλλά και τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από τις καιρικές συνθήκες, από ασθένειες και μύκητες όπως τα εσπεριδοειδή και τα κάστανα.
Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο να επιβιώσουν οι οικογένειές μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα.
Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Όχι στα σχέδια της κυβέρνησης που θελει να αυξήσει τις εισφορές, να μειώσει τις αποζημιώσεις και να ανοίξει διάπλατα τον δρόμο στις ιδιωτικές εταιρείες.
Μείωση του κόστους παραγωγής το οποίο έχει εκτοξευτεί στον ουρανό! Μείωση του ενεργειακού κόστους που έχει ανεβάσει στα ύψη την τιμή του αρδευτικού νερού».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα