Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021

Κινητά και πνευματικός ευνουχισμός

Η χρήση κινητών τηλεφώνων –που μόνο κατ’ όνομα είναι κινητά, αφού πρόκειται για ηλεκτρονικούς υπολογιστές τσέπης- έχει πλέον εξελιχθεί σε κανονικότατη μάστιγα, για μεγάλο μέρος της κοινωνίας, ιδιαίτερα δε για παιδιά και εφήβους.
Χωρίς υπερβολή και δίχως διάθεση κινδυνολογίας, οφείλουμε να δούμε κατάματα το πρόβλημα που πλήττει κάθε οικογένεια, που είναι η πλήρης ΕΞΑΡΤΗΣΗ των νέων από τη χρήση κινητών τηλεφώνων. Οι συγκεκριμένες συσκευές αποτελούν πλέον προέκταση του σώματος, αλλά κυρίως του πνεύματος των παιδιών. Το βλέμμα τους δεν αποσπάται από τις οθόνες για οποιονδήποτε λόγο και μια απλή παρατήρηση στην καθημερινή συμπεριφορά τους, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.
Παιδιά και έφηβοι που δεν παίζουν, δε συζητούν, δε μελετούν, δε συμμετέχουν σε δραστηριότητες, αλλά ζουν την καθημερινότητά τους, καθώς αυτή είναι απόλυτα εξαρτημένη από τη χρήση των συσκευών. Διανοητικός ευνουχισμός, πνευματική αποχαύνωση, εγκλεισμός στον εικονικό μικρόκοσμο των μέσων δικτύωσης, απομακρύνονται ολοένα από την οικογένεια, τους φίλους, τον κοινωνικό περίγυρό τους, περιέρχονται σε έναν ιδιότυπο απομονωτισμό, τον οποίο και επιζητούν αρκεί να έχουν δίπλα τους τη συσκευή και την απαραίτητη σύνδεση στο διαδίκτυο.
Το φαινόμενο-πρόβλημα φαίνεται να μην είναι πλέον διαχειρίσιμο, αν κρίνουμε από την καθημερινότητα των εφήβων. Η ενασχόληση με κάθε είδους ευήθεια που τους προσφέρει ως δυνατότητα υποτιθέμενης ψυχαγωγίας (πχ παραμορφωτικές εικόνες, ηλίθια βίντεο κλπ) αποσπά την τελευταία ικμάδα ενέργειας και προσοχής τους, εξανεμίζοντας τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο τους και διαμορφώνοντας αντιαισθητικά πρότυπα.
Βασική παρενέργεια η άρνηση επαφής με την οικογένεια και τους δασκάλους τους. Εσωστρεφή και δυσπροσάρμοστα πλέουν σε ωκεανό άγχους, ανασφάλειας και ενοχών, καθώς συνειδητοποιούν την αλλοτρίωση που έχουν υποστεί. Γονείς και δάσκαλοι, αδυνατούν να αντιστρέψουν την κατάσταση, ειδικά όταν καταιγισμός διαφημίσεων ρίχνει στην αγορά νέα τεχνολογικά προϊόντα με δυνατότητες και προδιαγραφές σίγουρης ηλιθιοποίησης των χρηστών.
Χρέος όλων μας η συνειδητοποίηση της κατάστασης πριν γίνει μη αναστρέψιμη, αν δεν έχει γίνει ήδη…

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα