Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Κίνηση καλής θέλησης

Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία εξελίσσεται ραγδαίως. Ο Ερντογάν έχει μείνει μόνος του στον πόλεμο, που του κήρυξαν οι ΗΠΑ. Οι τελευταίες κινήσεις του δείχνουν, να τελειώνει η προκλητική του συμπεριφορά. Προσανατολίζεται να κατευνάσει τα πνεύματα και στην Ε.Ε. Η Τουρκία χρωστάει στις Γαλλικές, Ιταλικές και Ολλανδικές τράπεζες πολλά δισ. ευρώ. Οι τράπεζες αυτές για να δανείσουν την Τουρκία έχουν χρεωθεί στην Ντόϊτσε Μπανκ. Αν, λοιπόν, η Τουρκία κηρύξει πτώχευση σε τράπεζες της Ε.Ε. θα χάσουν τα χρήματά τους, οι δε παράπλευρες απώλειες για τη Γερμανία θα είναι τεράστιες.
Τα σκληρά μέτρα Τραμπ εναντίον της Τουρκίας, οδηγούν τον Ερντογάν, να αναζητήσει συμμάχους αλλού, όπως στη Μόσχα και στην Τεχεράνη. Η Ουάσιγκτον αξιολογεί αυτό το παιχνίδι του Τούρκου ως βρώμικο, που θα ‘χει επιπτώσεις στο ΝΑΤΟ. Με τη Ρωσία διαπραγματεύεται τους S-400 και με το Ιράν έχει δοσοληψίες, όσο ισχύει το εμπάρκγο, προμηθεύοντάς το με λαθραία πετρελαιοειδή, με αντάλλαγμα ράβδους χρυσού.
Να μην μας παραξενεύει, που βλέπουμε στροφή της Τουρκίας και αλλαγή του Ερντογάν, σε θέματα ήσσονος σημασίας γι’ αυτόν, όπως η απελευθέρωση, των στρατιωτών μας Μητρετώδη και Κούκλατζη ανήμερα της Παναγίας. Και τούτο παρά τις βολές του ΥΠΕΞ. Τσαβούσογλου κατά της Ελλάδος ότι «η Ελλάδα κάνει περίεργα πράματα παρά το γεγονός ότι η Τουρκία ήταν πάντα δίπλα στις δύσκολες στιγμές της» (;) (Χ.Ν. 15/8/18).
Πολλοί πιστεύουν, ότι η απελευθέρωση ήταν αποτέλεσμα εκτός των διπλωματικών πιέσεων της κυβερνήσεως Τσίπρα στον Ερντογάν και των εκκλήσεων Ευρωπαίων ηγετών, αλλά και μιας κίνησης του ΓΕΕΘΑ.
Εξεδόθη και απεστάλη προς τα Γενικά Επιτελεία μια απόφαση ληφθείσα σε πολιτικό επίπεδο, περί αναστολής μέχρι νεωτέρας των Μέσων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο χωρών. Η απόφαση, που έχει μείνει στα χαρτιά, αφορούσε εκτός την άλλων την ανταλλαγή αποφοίτων Στρατιωτικών Σχολών και διάφορες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ο προγραμματισμός στρατιωτικών ασκήσεων και επαφών σε άλλα επίπεδα δεν εθίγησαν.
Πάντως κάτι έχει γίνει με τον απρόβλεπτο Τούρκο πρόεδρο ο οποίος θέλει να αλλάξει, προσπαθώντας να ισοφαρίσει τις ζημιές απ’ τις αντιπαραθέσεις του με τον Τραμπ. Κάνει τον καλό με την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων και την απελευθέρωση του προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας Κιλίτς που βρισκόταν στις τουρκικές φυλακές ένα χρόνο. Ο Κιλίτς εκατηγορείτο ως υποστηρικτής του πραξικοπήματος και οπαδός του Φετουλάχ Γκιουλέν. Οσονούπω θ’ ακολουθήσει και η αποφυλάκιση του πάστορα Μπράνσον.
Την Ελλάδα ποτέ δεν την συνέφερε μια αποσταθεροποιημένη και υπονομευμένη Τουρκία. Οταν τα εσωτερικά της προβλήματα οδηγούν σε κρίση και τα μέτρα δεν αποδίδουν, τότε για να μετριασθεί η ύφεση, οι Τούρκοι καταφεύγουν, να κάνουν εξαγωγή της κρίσης στους γείτονές τους.
Ο Ερντογάν, εκμεταλλεύθηκε το θρησκευτικό μας συναίσθημα. Πρόκειται για παγίδα, που δεν πρέπει να πέσουμε μέσα!

1 Comment

  1. Αξιότιμε κύριε,στο πολύ αναλυτικό άρθρο σας επιτρέψτε μου να καταθέσω και μια άλλη παράμετρο.΄Οσοι έχουν ασχοληθεί με την Τουρκία γνωρίζουν ότι επιδιώκει οι πράξεις της να έχουν νομιμοφάνεια.΄Ετσι βάφτισε την εισβολή στην Κύπρο “ειρηνική επέμβαση” και στην Συρία “κλάδος ελαίας”.Μια ψύχραιμη αξιολόγηση των γεγονότων θα μας οδηγήσει ασφαλώς στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα του σουλτάνου είναι οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ. Από εκεί υπάρχει κίνδυνος να υπάρχουν επώδυνες γεωπολιτικές εξελίξεις για την Τουρκία και τα συμφέροντα της,τα υπόλοιπα θέματα στην περιοχή θεωρεί ότι τα ελέγχει.Επειδή η υπόθεση του πάστορα Μπράνσον ,η οποία βεβαίως είναι η πρόφαση για τις διαφορές που έχουν προκύψει,έγινε θέμα “τιμής” για τους δύο ηγέτες ,είναι δύσκολο για τον ισλαμοφασίστα σουλτάνο να υψώσει λευκή σημαία,αν και ψάχνει τρόπους να το κάνει όσο πιο ανώδυνα γίνεται.Στην φάση αυτή θέλει να αποδείξει(όποιος θέλει τον πιστεύει)ότι η τουρκική δικαιοσύνη αποφασίζει αυτόνομα και ανεξάρτητα ,απελευθέρωσε τους δύο στρατιωτικούς μας,τους οποίους όμως εύκολα μπορεί να αντικαταστήσει ,όποτε το κρίνει σκόπιμο,με δύο η και περισσότερους ψαράδες.΄Ετσι πιστεύει ότι θα μπορούσε να σερβίρει στις ΗΠΑ και στην παγκόσμια κοινότητα ότι αυτός δεν είδε,δεν άκουσε δεν ξέρει τίποτα για τις αποφάσεις των δικαστικών αρχών στην Σμύρνη που αφορούν στον πάστορα Μπράνσον…….Με εκτίμηση

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες