Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023

Κινηματογραφικό Πανόραμα Χανίων

Μερικά από τα καλυτέρα ντοκιμαντέρ τόσο της ελληνικής όσο και της διεθνούς παράγωγης των τελευταίων χρόνων συνθέτουν το πρόγραμμα του 3ου Κινηματογραφικού Πανοράματος Χανίων “Cine-Ιστορίες 2015” που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Οκτωβρίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και η εκπαιδευτική δράση “cine-μαθήματα”
H  έναρξη του φεστιβάλ θα γίνει την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου στις 7:30μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων με την ταινία του Λευτέρη Χαρωνίτη “Γεώργιος Ι. Κλάδος-Eνας Δημιουργικός Καινοτόμος Πολίτης” η οποία εστιάζει σε μια από τις τελευταίες εν ζωή σπουδαίες προσωπικότητες της Κρήτης, τον Γιώργο Κλάδο. Της ταινίας θα προηγηθεί η μικρού μήκους ταινία του Στέλιου Κούλογλου “Welcome to Europe” αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα.
Το πρόγραμμα των υπολοίπων ημερών αρκετά πλούσιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: την ταινία “Άκουσε Με” της Μαριάννας Οικονόμου το οποίο παρακολουθεί τη διλημματική κατάσταση που δημιουργεί η μετάβαση ενός μαθητή με ειδικές ανάγκες από το δημοτικό στο ειδικό ή στο τυπικό γυμνάσιο, την ταινία “Ο λόγος των αποκλεισμένων” του Γιώργου Κεραμιδιώτη που επιχειρεί να δώσει βήμα σε ομάδες που δεν έχουν “δημόσιο λόγο” την ταινία “The Forecaster” του Marcus Vetter που παρουσιάζει την ιστορία του Martin Armstrong στις ΗΠΑ  ο οποίος ανέπτυξε ένα υπολογιστικό μοντέλο βάσει του οποίου λέγεται ότι έχει προβλέψει με τρομακτική ακρίβεια τα σημεία καμπής της παγκόσμιας οικονομίας. αφορμή αυτής της θεωρίας η 12ετής φυλάκιση του χωρίς δικαστική απόφαση,
Η νέα ταινία του Χανιώτη Σταύρου Ψυλλάκη “Το μέσα φως” που εστιάζει στον Γιώργη Μαρκάκη, γιατρό και ιδρυτή του μουσείου Λυχνοστάτη, η ταινία “Παράδοξη Πατρίδα” του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη που αφορά ένα Ελληνα που η οικογένεια του εκτελέστηκε την κατοχή από τους Γερμανούς αλλά τελικά ο ίδιος μέσα από μια μεγάλη διαδρομή αναγκάστηκε την περίοδο της Χούντας να βρει καταφύγιο στην Γερμάνια.
Η πολυβραβευμένη “Agora” του Γιώργου Αυγερόπουλου για την επιβολή των αγορών στον κόσμο, το “Bully” σε σκηνοθεσία Lee Hirsch για το φαινόμενο της σχολικής βίας στις ΗΠΑ, το “Red Obsession” των David Roach, Warwick Ross που καταγράφει την ξέφρενη πορεία των κρασιών του Μπορντό στην Κίνα, η πολυβραβευμένη “Bikes vs Cars” σε σκηνοθεσία Fredrik Gertten που παρα- κολουθεί την κρίση μέσα από την μάτια των κινημάτων ποδηλάτων σε όλο τον κόσμο, “οι λουόμενοι” της Εύας Στεφανή που παρακολουθεί τη  ζωή μιας ομάδας λουόμενων σε διαφορετικές λουτροπόλεις της Ελλάδας στη διάρκεια ενός καλοκαιριού και το μουσικό “Encardia” του Αγγελου Κοβότσου που  καταγράφει τις μουσικές των ελληνόφωνων της νοτίου Ιταλίας υπάρχουν στο πρόγραμμα.
Επίσης στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και οι μικρού μήκους: “Rue du Cinema” (“Οι Δρόμοι του Κινηματογράφου”) του Νίκου Θεοδοσίου για τη μαγική τέχνη του κινηματογράφου, το Pet shop του Μιχαήλ-Γαβριήλ Ζενέλης για τη σχέση ενός παιδιού με ένα σκυλί και την αναπηρία, τη “Ζωή από Δεύτερο Χέρι” της Ελένης Πετροπούλου όπου τρεις Κούρδοι μιλάνε για τις συνθήκες εργασίας τους ως συλλέκτες σκουπιδιών, το “Κρίτων ο Ακροβάτης” του Γρηγόρη Βαρδαρινού με πρωταγωνιστή ένα Έλληνα ακροβάτη και το “Ζωντανοί μες το τσιμέντο” του Γιώργος Γκουζένου όπου ο σκηνοθέτης καταγράφει την τέχνη και την τεχνική του γκράφιτι.
Τέλος στο πρόγραμμα υπάρχουν και δυο πειραματικές χανιώτικες ταινίες το “REPLY” του Κώστα Μαρινάκη όπου ένας ναυαγός σε ένα ερημονήσι προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον κόσμο και το “INANIS” της  Μαριέττα Μπιρμπίλη όπου ένας φωτογράφος απαθανατίζει συναντήσεις στο αεροδρόμιο.
Ο επίλογος του πανοράματος συνδυάζει βωβό κινηματογράφο με μουσική επιτόπου.
Έτσι την Κυριακή 1η Νοεμβρίου στις 8μ.μ. οι μουσικοί Γιάννης Κατσικανδαράκης, Δημήτρης Μπαρνιάς, Χρήστος Γαρμπιδάκης συνοδεύουν την ταινία “Brumes d’ automne” ή “Autumn mists” σε σκηνοθεσία Dimitri Kirsanoff ενώ αμέσως μετά ο πιανίστας Γιώργος Σαλτάρης θα δώσει ένα Κονσέρτο για πιάνο με την παράλληλη προβολή αποσπασμάτων από μερικές από τις καλύτερες ταινίες του Βωβού Κινηματογράφου.
Σημειώνουμε ότι στο 3ο πανόραμα συνεργάζονται για κάποιες από τις προβολές:
“Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων”, η ομάδα “Ποδηλάτρεις”, η Ένωση Γονέων Χανίων, η Ένωση Οινοποιών.
Επίσης τουλάχιστον δέκα από τις προβολές θα γίνουν παρουσία των σκηνοθετών καθώς και των πρωταγωνιστών των ταινιών.
Η είσοδος σε όλες τις προβολές όσο και στις παράλληλες εκδηλώσεις είναι ΔΩΡΕΑΝ με προαιρετική προσφορά ξηρών τροφίμων για τις κοινωνικές δομές των Χανίων.
Το 3ο Κινηματογραφικό Πανόραμα Χανιά cine-Ιστορίες 2015 καθώς και η εκπαιδευτική δράση cine-μαθήματα υλοποιούνται από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρητης σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και την  Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.
Με συνδιοργανωτές – υποστηρικτές: Το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, τον Δήμο Χανίων, τον Δήμο Πλατανιά, τον Δήμο Κισάμου, τον Δήμο Αποκορώνου και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων.
Υποστήριξη και τη Συνεργασία των Φορέων του Κινηματογράφου, του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης: Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Για Παιδιά και Νέους Ολυμπίας, Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, EXILE ROOM, Εταιρία Διανομής ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ, CINEDOCK, Κινηματογραφικό Εργαστήρι Χανίων, Saferinternet.gr, Μ.Α.Ι.Χ., Ποδηλάτρεις, Ένωση Οινοποιειών, ΛΕΦΚΙ, Εκδόσεις Νήσος
Με τη χορηγία: της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων, της ΕΤΑΝΑΠ, του SPA TOURS, της ταβέρνας Μοναστήρι.
Με την πάγια Χορηγία του: Porto Veneziano Hotel
Αναλυτικά για το 3ο Κινηματογραφικό Πανόραμα Χανιά cine-Ιστορίες 2015 στο site http://cine-istories2015.blogspot.gr/

Πρόγραμμα προβολών
Τετάρτη 28-10-2015

19:00
Welcome to Europe /  10΄,
Σκηνοθεσία: Στέλιος Κούλογλου

19:10
“Γεώργιος Ι. Κλάδος-Ένας Δημιουργικός Καινοτόμος Πολίτης” / 115΄, Σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρωνίτης
Προβολή Παρουσία του Σκηνοθέτη και του Πρωταγωνιστή

Πέμπτη 29-10-2015

18:00  /  45΄
Οι Λουόμενοι,
Σκηνοθεσία: Εύα Στεφανή

18:45
“Rue du Cinema” (“Οι Δρόμοι του Κινηματογράφου”)  / 15΄,
Σκηνοθεσία: Νίκος Θεοδωσίου

19:00
pET sHOP / 7΄,
Σκηνοθεσία: Μιχαήλ – Γαβριήλ Ζενέλης
Άκουσε με / 52΄,
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Οικονόμου

20:15,
REPLY / 7’, Σκηνοθεσία: Κώστας Μαρινάκης,
Ζωή από Δεύτερο Χέρι / 7,
Σκηνοθεσία: Ελένη Πετροπούλου
Ο λόγος των αποκλεισμένων / 55΄, Σκηνοθεσία: Γιώργος Κεραμιδιώτης
Προβολή σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση

22:15
The Forecaster / 94´,
Σκηνοθεσία: Marcus Vetter
Παρασκευή 30-10-2015

18:00
“Το Μέσα Φως”   /  92΄
Σκηνοθεσία : Σταύρος Ψυλλάκης
Διάρκεια
Προβολή παρουσία του Σκηνοθέτη και του Πρωταγωνιστή
Προβολή σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων

20:15
INANIS / 6′ Σκηνοθεσία: Μαριέττας Μπιρμπίλη
“Κρίτων ο Ακροβάτης”  /30΄Σκηνοθεσία : Βαρδαρινός Γρηγόρης
Παράδοξη πατρίδα  / 55΄Σκηνοθεσία : Νίκος Ασλανίδης
Προβολή παρουσία του σκηνοθέτη και του Πρωταγωνιστή

22:15
Encardia, η πέτρα που χορεύει  / 82΄
Σκηνοθεσία : Άγγελος Κοβότσος

Σάββατο 31-10-2015

18:00
AGORA / 120΄
Σκηνοθεσία : Γιώργος Αυγερόπουλος
Μετά την προβολή θα υπάρξει παρέμβαση του σκηνοθέτη μέσω skype
Προβολή σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων

20:15
Bully / 55΄Σκηνοθεσία : Lee Hirsch
Προβολή σε συνεργασία με το
Exile room και την Ένωση Γονέων Χανίων

21:25
Red Obsession  / 75΄
Σκηνοθεσία: David Roach, Warwick Ross
Προλογίζει ο Ρομπέρτο Αλεξιάδης, Χημικός
Προβολή σε συνεργασία με την Ένωση Οινοποιών

Κυριακή 01-11-2015

18:00
Ζωντανοί μες το τσιμέντο / 13:30΄
Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκουζένος

18:15
Bikes vs Cars / 91’ Σκηνοθεσία: Fredrik Gertten
Προβολή σε συνεργασία με την ομάδα ΠΟΔΗΛΑΤΡΕΙΣ των Χανίων

20:00
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ
Σινεμά με Μουσική Επιτόπου

Προβάλουμε ταινίες ή αποσπάσματα κλασικών ταινιών χωρίς λόγια ή με λίγα λόγια με συνοδεία ζωντανής μουσικής (πρωτότυπη σύνθεση και αυτοσχεδιασμούς).

Μέρος 1ο
Τρείς μουσικοί επιτόπου…
Οι Γιάννης Κατσικανδαράκης, Δημήτρης Μπαρνιάς, Χρήστος Γαρμπιδάκης.
Συνοδεύουν μουσικά την ταινία “Brumes d’ automne” ή”Autumn mists” / 13΄
Σκηνοθεσία: Dimitri Kirsanoff

Μέρος 2ο
Ο πιανίστας Γιώργος Σαλτάρης σε ένα Κονσέρτο για πιάνο και βουβό κινηματογράφο.
Θα προβληθούν αποσπάσματα από μερικές από τις καλύτερες ταινίες του Βωβού Κινηματογράφου.

Παράλληλες εκδηλώσεις
Τετάρτη 28-10-2015 έως Κυριακή 15-11-2015
Εκθεση Φωτογραφίας
“Πολιτισμοί, Μεταναστεύσεις, Σύνορα 2015”
Συνεργασία με Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Καθημερινά τα νησιά όπου εδρεύει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου υποδέχονται έναν μεγάλο αριθμό πληθυσμών, μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, ευελπιστώντας στην επιβίωσή τους αλλά και σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στην Ευρώπη.
Δεν είναι όμως μόνον αριθμοί… Οι πολύ δύσκολες και σκληρές καταστάσεις που βιώνουν οι άνθρωποι αυτοί καθημερινά είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Στιγμές αυτής της πραγματικότητας αποτυπώνονται στην Έκθεση Φωτογραφίας των Μιχάλη Μπάκα και Δημήτρη Φωτίου.

Σάββατο 31-10-2015, 10:00
Workshop με θέμα “Ντοκιμαντέρ, εργαλείο καταγραφής της μνήμης.
Ντοκιμαντέρ, εκπαιδευτικό εργαλείο”
Μια συνάντηση με την συμμετοχή πανεπιστημιακών, σκηνοθετών και μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας με στόχο τη διερεύνηση της χρήσης του ντοκιμαντέρ στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Στο πλαίσιο του workshop θα παρουσιαστεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Αληθινές Ιστορίες” [CRete Education DOCumentary Project (CR.E.Doc)] που θα υλοποιηθεί πιλοτικά από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης στο πλαίσιο της δράσης cine-Μαθήματα την σχολική χρονιά 2015-2016.

Σάββατο 31-10-2015, 10:00
Παρουσίαση του βιβλίου “Η προφορική ιστορία στα μουσεία και στην εκπαίδευση” Εκδόσεις Νήσος
Οι επιμελήτριες του συλλογικού έργου Ειρήνη Νάκου και Ανδρομάχη Γκαζή καταθέτουν την εμπειρία και την επιστημονική γνώση σε ένα τομέα ο οποίος γνωρίζει σημαντική κινητικότητα τα τελευταία χρόνια.

Σάββατο 31-10-2015, 22:30
Ραντεβού με κρασί, μουσική και κουβέντα…
Λίγο πριν την ολοκλήρωση του 3ου Κινηματογραφικού Πανοράματος και αμέσως μετά την προβολή της τελευταίας ταινίας της ημέρας “Red Obsession” το ραντεβού μας είναι στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Χανίων. Δοκιμάζουμε κρασιά που προσφέρουν οι οινοποιοί των Χανίων, ακούμε μουσικές και φυσικά συζητάμε…

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών αλλά και των παράλληλων εκδηλώσεων στο http://cine-istories2015.blogspot.gr/ Τόσο οι προβολές όσο και οι παράλληλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου Χανίων. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ σε όλες τις προβολές και τις εκδηλώσεις / Προαιρετικά ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ξηρή τροφή για τις κοινωνικές δομές των Χανίων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα