Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κίνδυνος νέων ανατιμήσεων από τα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα

Τον κίνδυνο νέων ανατιμήσεων αλλά και προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα επεσήμανε ο πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς από τα Χανιά όπου βρέθηκε το Σάββατο.

Ειδικότερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι το κλείσιμο της διώρυγας του Σουέζ για οποιονδήποτε λόγο -τώρα λόγω της εμπόλεμης κατάστασης- δημιουργεί πρόβλημα στην Ευρώπη στη διακίνηση προϊόντων που έρχονται από την Άπω Ανατολή. «Το 12% του παγκοσμίου εμπορίου περνάει από τη διώρυγα του Σουέζ. Άρα ο περίπλους της Αφρικής θα αυξήσει το κόστος μεταφοράς – μιλάμε για 4.500 -5.000 ναυτικά μίλια- ενώ τα εμπορεύματα δεν θα έρχονται στο λιμάνι του Πειραιά αλλά θα προσεγγίζουν το λιμάνι του Ρότερνταμ ή άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια που σημαίνει ότι η μεταφορά των προϊόντων θα γίνεται με χερσαία μέσα που θα επιβαρύνει επιπλέον το κόστος των προϊόντων. Αυτό θα έχει ως συνέπεια είτε ελλείψεις προϊόντων στην αγορά -ήδη υπάρχουν τα πρώτα σημάδια- είτε στη συνέχεια και ανατιμήσεις προϊόντων που διακινούνται μέσα από αυτό το θαλάσσιο ρεύμα», επεσήμανε ο κ. Καββαθάς.

Ερωτηθείς αν αυτή η κατάσταση μπορεί να κλονίσει την ελληνική οικονομία απάντησε ότι η Ελλάδα δείχνει να πηγαίνει καλά και ο ρυθμός ανάπτυξης να είναι σε καλύτερο επίπεδο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ωστόσο «το πρόβλημά μας είναι ότι είμαστε μια αδύναμη οικονομία και οποιοσδήποτε τριγμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι σαφές μπορεί να έχει επιπτώσεις και καμιά φορά αυτές μπορεί να είναι και ακραίες».
«Θεωρώ ότι η χώρα έχει θωρακιστεί μετά την έξοδο από τα μνημόνια, μέσα από την υπερείσπραξη που έχουμε από φορολογικά έσοδα και με το “μαξιλάρι” που δημιουργήθηκε όλα αυτά τα χρόνια και μας έβγαλε και τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Ωστόσο, είναι σαφές ότι θα αντιμετωπίσουμε φαινόμενα υπερτιμήσεων και πολλές φορές και αισχροκέρδεια καθώς κάποιοι θα εκμεταλλευτούν τα συγκεκριμένα προβλήματα. Τα είδαμε αυτά και μετά την πανδημία όταν το κοντέινερ από την Κίνα για την Ελλάδα από 3-4 χιλιάδες δολάρια έφτασε τα 10-12 χιλιάδες δολάρια», είπε καταλήγοντας ο κ. Καββαθάς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα