Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022

Κίνδυνος λειψυδρίας και στον Αποκόρωνα

Τον κίνδυνο λειψυδρίας επισημαίνει ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης εξαιτίας των μειωμένων βροχοπτώσεων. Γι΄αυτό και ετοιμάζεται να συγκαλέσει σύσκεψη των αρμόδιων φορέων για τη λήψη μέτρων.
Με ανακοίνωσή του ο κ. Κουκιανάκης εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για την επάρκεια νερού κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «η στάθμη στην λίμνη Κουρνά βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, που θυμίζουν Σεπτέμβριο, ενώ η παρατεταμένη ανομβρία και οι νότιοι άνεμοι έχουν αναγκάσει τους παραγωγούς να αρχίσουν την άρδευση των καλλιεργειών τους.
Από τον Δήμο καταβάλλονται συνεχώς προσπάθειες για την βελτίωση της διαχείρισης των υπόγειων αποθεμάτων νερού για την ύδρευση, αλλά είναι κρίσιμη η συμβολή όλων στην προστασία και την ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων υδατικών πόρων. Στα πλαίσια αυτά υπεγράφησαν η εκπόνηση μελετών για ύδρευση ανατολικού τμήματος Δ.Ε. Βάμου και αστικής – τουριστικής περιοχής Γεωργιούπολη έως Καβρό, με νερά υδρογεωτρήσεων περιοχών Μάζας και Φονέ.
Ενδεικτικό της δύσκολης υδρολογικά περιόδου που διανύουμε είναι ότι το ύψος βροχής τον φετινό Φεβρουάριο είναι μόλις το 15-20% του αντίστοιχου ύψους βροχής για τον Φεβρουάριο των ετών 2015 και 2014.
Πρέπει έγκαιρα να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις για την κάλυψη των αναγκών σε αρδευτικό νερό καθώς είναι πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα από τα μειωμένα αποθέματα νερού στο Δήμο.
Το φράγμα Ποταμών πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του Ρεθύμνου ώστε να περιοριστεί η υδροληψία του από την λίμνη Κουρνά. Έτσι θα διασφαλιστεί τόσο η κάλυψη των ίδιων αναγκών του Δήμου Αποκορώνου όσο και η προστασία της λίμνης από την υπεράντληση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε συνδυασμό με τη σωστή διαχείριση του αρδευτικού νερού από τους ΤΟΕΒ.
Προκειμένου να δρομολογηθούν και να παρθούν μέτρα, ο Δήμος Αποκορώνου θα συγκαλέσει άμεσα ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα