Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022

«Κυματοθραύστες της οργής του κόσμου»

Τα… σπασμένα πληρώνουν γιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό του νοσοκομείου Χανίων καθώς καθημερινά καλούνται να δίνουν εξηγήσεις δεχόμενοι τα παράπονα των ασθενών που βλέπουν την εικόνα διάλυσης στον χώρο της Δημόσια Υγείας.
«Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, βρίσκεται στην άσχημη θέση να παίζει καθημερινά τον ρόλο του κυματοθραύστη απέναντι στην απόλυτα δικαιολογημένη οργή του κόσμου», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Ενωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. Νομού Χανίων με αφορμή το ζήτημα τής μη λειτουργίας του Αξονικού Τομογράφου.
Όπως αναφέρθηκε και σε χθεσινό ρεπορτάζ των “Χ.Ν.” το μηχάνημα έχει τεθεί εκτός λειτουργίας με την Ενωση Γιατρών να τονίζει ότι το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο αυτή την περίοδο καθώς «στην ήδη αυξημένη προσέλευση στο νοσοκομείο Χανίων -περίπου 40% πάνω τα τελευταία 4 χρόνια- έρχεται να προστεθεί και το καλοκαιρινό κύμα των χιλιάδων επισκεπτών».

«ΓΥΡΝΑΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ»
Οι γιατροί καταγγέλλουν ότι «η έλλειψη του αξονικού τομογράφου μάς γυρίζει δεκαετίες πίσω όσον αφορά την αντιμετώπιση περιστατικών και επιδεινώνει την πρόγνωσή τους, ιδίως όταν πρόκειται για επείγοντα περιστατικά. Καταγράφονται ήδη πολλά σοβαρά περιστατικά που “λιμνάζουν” αδιάγνωστα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών όπως τροχαία ατυχήματα, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια κ.ά.. Η μη έγκαιρη διάγνωσή τους καθιστά εξαιρετικά δυσμενή την εξέλιξή τους, ιδίως όταν το “θεραπευτικό παράθυρο” συνίσταται σε χρονικό διάστημα λίγων μόλις ωρών».

ΜΕΓΑΛΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ
Η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ υποστηρίζει ότι «υπό αυτές τις συνθήκες όλο και περισσότεροι ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι συμπολίτες μας αναγκάζονται να πληρώνουν στο ακέραιο και ιδιωτικά τη διενέργεια αξονικής τομογραφίας με την πρόσθετη επιβάρυνση της μεταφοράς και επιστροφής των ασθενών στο νοσοκομείο. Μόνος κερδισμένος από την κατάσταση αυτή, ο ιδιωτικός τομέας περίθαλψης που θησαυρίζει πάνω στα ερείπια που αφήνει πίσω της η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας».
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες των “Χ.Ν.”, οι ιδιωτικές κλινικές μόνο κερδισμένες δεν είναι από την κατάσταση αυτή, καθώς τα περιστατικά που εξυπηρετούν για το νοσοκομείο, μαζί με τη μεταφορά ασθενών, δεν εξοφλούνται αλλά γράφονται στα… τευτέρια. Έτσι οι συνολικές οφειλές προς ιδιωτικες κλινικές για τομογραφίες στα Χανιά ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι μία από τις κλινικές του νομού Χανίων έχει να πληρωθεί από το 2011!
Συνυπολογίζοντας τις οφειλές του Δημοσίου γενικότερα γίνεται αντιληπτό ότι στα Χανιά, οι ιδιωτικές κλινικές απλά φορτώνονται με ευθύνες και χρέη λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο Νοσοκομείο. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν να εξυπηρετούν όσα περιστατικά τους “στέλνει” το Εθνικό Σύστημα Υγείας…

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΛΥΣΗ ΜΕΣΩ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ ζητά λύση στο πρόβλημα με τον αξονικό και κατηγορεί τη διοίκηση για «αδιαφορία» και το υπουργείο Υγείας για «εγκληματική αμέλεια». Παράλληλα ζητά πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, στελέχωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, κάλυψη κενών οργανικών θέσεων και δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους χωρίς αποκλεισμόυς.
Υπενθυμίζεται ότι προσωρινή λύση με τον αξονικό επιχειρείται να δοθεί μέσω Ρεθύμνου, καθώς οι διοικήσεις των δύο Νοσοκομείων φαίνεται να έχουν συμφωνήσει να παραχωρηθεί ο παλιός αξονικός που υπάρχει στο Ρέθυμνο ώστε να χρησιμοποιηθεί στα Χανιά μέχρι να εγκατασταθεί στα Χανιά ο καινούργιος. Σύμφωνα με το χθεσινό ρεπορτάζ των “Χ.Ν.” ο κ. Δουλγεράκης εκτιμούσε ότι η εγκατάσταση του νέου μηχανήματος θα γίνει μέσα σε τρεις μήνες, ενώ από το Ρέθυμνο ο αξονικός θα έρθει μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο.
Από ρεπορτάζ της Ρεθεμνιώτικης εφημερίδας “Κρητική Επιθεώρηση” προκύπτει ότι όντως η διοίκηση του νοσοκομείου Ρεθύμνου συναινεί στην παραχώρηση του παλιού τομογράφου (κατασκευής 1998) στο νοσοκομείο Χανίων, παρόλο που το συγκεκριμένο μηχάνημα είχε αγοραστεί με δωρεές πολιτών της γειτονικής πόλης και πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι θα έπρεπε να παραμείνει ως εφεδρικό.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα