Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022

Κυκλοφοριακά μέτρα σε Κουνουπιδιανά και κόμβο Μουρνιών

Τα κυκλοφοριακά μέτρα για την κατασκευή πεζοδρομίων επί της οδού Ακρωτηρίου, από το Πολυτεχνείο μέχρι το σούπερ μάρκετ “Χαλκιαδάκη”, όπως και για το έργο του κόμβου των Μουρνιών, ενέκρινε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.

Παράλληλα, το Συμβούλιο άναψε το «πράσινο φως» για την κατασκευή υδατοδεξαμενής 4.500 κυβικών στο Φουρνέ του Δήμου Πλατανιά και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή άρδευση σε καλλιέργειες αβοκάντο, ελιάς, κηπευτικών, αμπελιών και εσπεριδοειδών, ενώ ενέκρινε και τη χρηματοδότηση με 1.135.000 εκατ. ευρώ του νέου ισόγειου κτιρίου του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Πλατανιά.
Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης η υδατοδεξαμενή στον Φουρνέ, προϋπολογισμού 1.780.000 εκατ. ευρώ, θα είναι ωφέλιμου όγκου 4.500,00 m3 και θα αξιοποιηθεί για την άρδευση 4.060 στρεμμάτων στην θέση «Κοντύλας». Συγχρόνως θα γίνει εκσυγχρονισμός των δικτύων, αντικατάσταση των παλαιωμένων υδρομετρητών και εγκατάσταση ελεγχόμενου «έξυπνου» συστήματος άρδευσης, που αναμένεται να περιορίσει τις απώλειες.
Σε ό,τι αφορά το Περιφερειακό Πολυδύναμο Ιατρείο Πλατανιά η Περιφέρεια Κρήτης θα συμμετέχει στη συγχρηματοδότηση του νέου ισόγειου κτιρίου μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη», με το ποσό του 1.135.000 εκατ. ευρώ, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκε ακόμα η έγκριση του προγράμματος δασικών έργων των Διευθύνσεων Δασών.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ
Επίσης, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε την έγκριση των κυκλοφοριακών μέτρων για το τμήμα της Ακρωτηρίου, στο ύψος του Πολυτεχνείου, όπου θα κατασκευαστεί πεζοδρόμιο, όπως και για το έργο του κόμβου των Μουρνιών. Όπως ανέφερε ο κ. Βουλγαράκης το έργο στην Ακρωτηρίου χρηματοδοτείται από τον Δήμο, ωστόσο, η Περιφέρεια έχει την ευθύνη να εγκρίνει τη μελέτη και να παρακολουθήσει το έργο καθώς πρόκειται για επαρχιακό οδικό δίκτυο.
Σχετικά με τον κόμβο Μουρνιών ο κ. Βουλγαράκης ανέφερε ότι στόχος των κυκλοφοριακών μέτρων που εγκρίθηκαν είναι να μην διακοπεί ούτε για μια ημέρα η κυκλοφορία στην περιοχή καθ’ όλη την περίοδο που θα εκτελούνται εργασίες. Πάντως, διευκρίνισε ότι για την οριστική λήψη των μέτρων απαιτείται μια χρονοβόρα διαδικασία καθώς θα πρέπει η απόφαση που λήφθηκε να περάσει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στη συνέχεια να γίνει ΦΕΚ.

Απάντηση για Β.Ο.Α.Κ.
Απάντηση σε όσα υποστηρίζει το Υπουργείο για το θέμα των αρμοδιοτήτων στον ΒΟΑΚ έδωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο κ. Αρναουτάκης τόνισε ότι η ευθύνη ανήκει στον Υπουργείο και τον ΟΑΚ και η όποια εμπλοκή της Περιφέρειας γίνεται με σκοπό να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα.
«Τον κόσμο δεν τον αφορά ποιος έχει την αρμοδιότητα αλλά να αποκατασταθεί άμεσα η κυκλοφορία. Γι’ αυτό κι εμείς συμμετέχουμε χωρίς να έχουμε την αρμοδιότητα», ήταν η θέση που διατύπωσε από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Μάλιστα, επανέλαβε ότι για το θέμα των αρμοδιοτήτων η Περιφέρεια έχει προσφύγει στον Εισαγγελέα από το 2013 και πως από το 2016 υπάρχει απόφαση του ΣτΕ που λέει ότι αρμόδιοι είναι ο ΟΑΚ και το Υπουργείο.
Στην Περιφέρεια Κρήτης θεωρούν μάλιστα ως άμεση παραδοχή όλων των παραπάνω το γεγονός ότι ανατέθηκε στον ΟΑΚ να εκπονήσει την οριστική μελέτη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις κατολισθήσεις σε 3 σημεία του ΒΟΑΚ (Πλατάνι, Σταλό και Καλάμι).
Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ Φ. Καζάσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «Χ.ν.», τόνισε ότι η αρμοδιότητα της συντήρησης των εθνικών οδών όπως συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα ανήκει στην Περιφέρεια, ενώ ο ΟΑΚ έχει αρμοδιότητα μόνο σε έργα που του αναθέτει το Υπουργείο. «Επομένως η τακτική συντήρηση του δρόμου (σήμανση, κλαδοκοπές, στηθαία, ασφαλτικά κ.λπ.) ανήκουν στην Περιφέρεια Κρήτης, ενώ σε εξειδικευμένα τεχνικά  θέματα, π.χ. αυτό που συμβαίνει στο Σταλό, η αρμοδιότητα ανήκει σε εκείνους που διαθέτουν την τεχνογνωσία να παρέμβουν», σημείωσε ο κ. Καζάσης και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό ο ΟΑΚ ανέλαβε να εκπονήσει μια μελέτη οδικής ασφάλειας για όλο τον ΒΟΑΚ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα