Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020

Κενό γράμμα… η απαγόρευση του καπνίσματος

Κενό γράμμα αποτελεί η νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους για τα Χανιά.

Mετά τις πρώτες καταγγελίες και τους ελέγχους που έγιναν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες σε χώρους εστίασης και δημόσια κτήρια, όταν ψηφίστηκε αρχικά ο νόμος το 2010 και πριν από 3 χρόνια, όταν η τότε υφυπουργός Υγείας κα Ζ. Μακρή είχε ζητήσει από τις Υπηρεσίες συγκεκριμένα στοιχεία από τους ελέγχους… ουδέν νεότερον.
Ακόμα και οι καταγγελίες που γίνονταν τηλεφωνικά στον αριθμό 1142 στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο στη συνέχεια ενημέρωνε άμεσα τις Διευθύνσεις Υγείας ανά Νομό προκειμένου να τις ελέγξουν, έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.
Οπως μας είπε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας κ. Δ. Νικολακάκης εδώ και μήνες έχουν να γίνουν καταγγελίες στην Υπηρεσία και από τη στιγμή που μπήκε το καλοκαίρι είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία, αφού όλοι οι χώροι εστίασης είναι ανοικτοί και ο κόσμος δεν βρίσκεται σε κλειστές αίθουσες.
«Για το αν το Υπουργείο Υγείας σκέπτεται να ζητήσει εκ νέου την πραγματοποίηση ελέγχων δεν το ξέρουμε. Θα περιμένουμε να μας έρθει κάποια ερμηνευτική εγκύκλιος κάτι που εκτιμώ ότι δεν θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι» είπε ο κ. Νικολακάκης.
Πριν από τρία περίπου χρόνια είχαν ζητηθεί από το Υπουργείο, από κάθε Υπηρεσία της Διεύθυνσης Υγείας ανά Νομό, συγκεκριμένα στοιχεία για κάθε καταγγελία που είχε γίνει, αν είχε ελεγχθεί, αν επιβλήθηκαν πρόστιμα κ.ά.
Μία διαδικασία που πάντως κράτησε για μικρό χρονικό διάστημα. Οπως μας είπε ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης με την ψήφιση του νόμου και κατά καιρούς υπήρχε μία πιο αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας και αρκετά καταστήματα δεν επέτρεπαν το κάπνισμα ζητώντας από τους “θεριακλήδες” να βγουν εκτός καταστήματος. Για τους λόγους αυτούς μάλιστα είχαν τοποθετηθεί και καρέκλες και τραπέζια εκτός καταστημάτων. Ομως, αυτό γρήγορα έλαβε τέλος για τα περισσότερα καταστήματα, αφού «όταν ο ανταγωνιστής σου, το διπλανό κατάστημα, επιτρέπει κανονικά το κάπνισμα δεν μπορείς εσύ να το απαγορεύεις. Οταν μάλιστα δεν σου κάνουν και παράπονα αυτοί που δεν καπνίζουν. Κινδυνεύεις να χάσεις τους πελάτες σου και να πάνε δίπλα. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δυστυχώς έτσι σκεφτόμαστε όλοι, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες