«Οι αριθµοί µιλάνε από µόνοι τους και τα πράγµατα δεν είναι καθόλου έτσι όπως θέλει να τα παρουσιάσει το Υπουργείο» δηλώνουν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών στα Χανιά.
Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, στα Χανιά διορίστηκαν 113 δάσκαλοι-νηπιαγωγοί και 40 καθηγητές στη ∆ευτεροβάθµια. Επίσης είχαµε 64 διορισµούς εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή και 6 στο Μουσικό Σχολείο.
Ο πρόεδρος του “Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης” κ. Γιώργος Μαυρογεννάκης σηµειώνει πως «επί της ουσίας θα είµαστε στο ίδιο έργο θεατές. Οι διορισµοί που ανακοινώθηκαν δεν καλύπτουν το ένας διορισµός για µια αποχώρηση. Τα κενά και στις δύο βαθµίδες ξεπερνούν τους 44.000 εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα και αν προσθέσουµε και αυτούς που βγαίνουν στη σύνταξη τότε τα κενά αυξάνονται ακόµα περισσότερο.»
Για το αν οι προσλήψεις στα Χανιά καλύψουν ένα µεγάλο αριθµό των κενών σε νηπιαγωγεία και δηµοτικά ο κ. Μαυρογενάκης επισηµαίνει πως «µόνο πέρυσι ήταν περισσότερα από 170 τα κενά στην ειδική αγωγή που δεν πληρώθηκαν ούτε µέχρι το τέλος της χρονιάς! Οι περισσότεροι αναπληρωτές συνάδελφοι κλήθηκαν µετά τον ∆εκέµβριο να αναλάβουν καθήκοντα και ελάχιστοι ήλθαν γιατί δεν µπορούσαν να βρουν σπίτι για µερικούς µήνες. Είναι σίγουρο πως θα κληθούν αναπληρωτές σε όλη τη χώρα για να καλύψουν τις κενές θέσεις µε αµφίβολα αποτελέσµατα». Για το θέµα των διορισµών αλλά και των πειθαρχικών διώξεων σε βάρος εκπαιδευτικών ο ΣΕΠΕ προγραµµατίζει παράσταση διαµαρτυρίας για την ερχόµενη Τρίτη.
Σε ό,τι αφορά την ∆ευτεροβάθµια Εκπαίδευση ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων κ. Βασίλης Λιόντος µιλάει για «πραγµατική κοροϊδία και εµπαιγµό για ολόκληρη την κοινωνία από την κυβέρνηση των “αρίστων” και το Υπουργείο. Τα κενά είναι εκατοντάδες στα Χανιά, και χιλιάδες σε όλη τη χώρα και θα φανούν αποκαλυπτικά το Σεπτέµβρη όταν ξεκινήσουν και τα σχολεία. Το αυτονόητο, ότι θα πρέπει να γίνουν πανελλαδικά µόνιµοι διορισµοί, το παρουσιάζει το Υπουργείο ως µεγάλη επιτυχία! Η πραγµατικότητα είναι όµως διαφορετική. Οι συνολικοί διορισµοί δεν καλύπτουν ούτε το 20% των πραγµατικών αναγκών».
Ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ υπογραµµίζει πως το σχολείο που οραµατίζεται η κυβέρνηση «είναι προσαρµοσµένο στη λογική της αγοράς, των επιχειρηµατικών συµφερόντων και των χορηγών. Εδώ και 15 χρόνια δεν έχουν κάνει καµία ουσιαστική αύξηση στους µισθούς, καλούµαστε να διδάξουµε σε 25αρια τµήµατα και µε συνθήκες που καταργούν κάθε εκπαιδευτική διαδικασία. ∆ιεκδικούµε πραγµατική χρηµατοδότηση για την παιδεία και ένα διαφορετικό σχολείο, ανοικτό σε όλα τα παιδιά, που θα καλύπτει τις ανάγκες των µαθητών και της κοινωνίας».