Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023

Και το όνομα αυτού “ΚΙΝ.ΑΛ”

Η ονομασία του νέου κομματικού φορέα “Κίνημα Αλλαγής”, είχε κλείσει απ’ το 6μελές Δ.Σ. της “Δημοκρατικής Συμπαράταξης” το Νοε. 2017, να οριστικοποιηθεί στο Ιδρυτικό Συνέδριο 15-17 Μαρ. 2018. Αποφασίστηκε η δημιουργία κόμματος με διορισμένα κομματικά όργανα. Αν αυτό δεν είναι πολιτική περασμένης ιδεολογικής νοοτροπίας, είναι τουλάχιστον έκφραση αμηχανίας, που έχει καταλάβει τους πολιτικούς του χώρου.
Ως μετέωρο βήμα του πελαργού χαρακτηρίζεται το “Κίνημα Αλλαγής” (ΚΙΝ.ΑΛ.) Οι συνιστώσες δυνάμεις πάνε να συγκροτήσουν ένα σύνολο, να συμπέσουν στη διεκδίκηση συμμετοχής στο παιχνίδι της εξουσίας. Στην αρχή δεν υπάρχουν αποκλίσεις στρατηγικής τακτικής, με προεξάρχοντα τα εθνικά θέματα. Ομως όταν εμφανισθούν απόψεις, που δεν συμπίπτουν μεταξύ τους, τότε αναδεικνύονται οι ασύμμετροι σχεδιασμοί, οι οποίοι καθιστούν προβληματικές τις πολιτικές συμμαχίες, όπου πίσω απ’ αυτές υποκρύπτεται η αναρρίχηση στην αρχηγία, ένεκα απουσίας στο χώρο ηγεμονικής δύναμης.
Το συσταθέν κόμμα σαν ιδέα είναι η πολυσυλλεκτικότητα. Σχεδιάστηκε να συγχωνευθούν ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΚΙΔΗΣΟ, Μεταρρυθμιστικές της Αριστεράς, Κίνημα Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, Ενωση Δημοκρατικής Μεταρρύθμισης και Φωνή Διαμαρτυρίας. Να γίνει αυτός ο σχηματισμός, να προσελκύσει, όσους παραμυθιάζονται, προσφέροντάς τους τάματα, και υποσχέσεις για πολλοστή φορά.
Εδώ η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα, διότι δεν υπάρχει “ηγέτης” με όλη τη σημασία της λέξεως. Δεν είναι το ίδιο, όπως έκανε ο Ανδρέας, που πήγε κατ’ ευθείαν στη συγκρότηση του δεύτερου πόλου. Σήμερα επιχειρείται σύσταση τρίτου πόλου, περιλαμβάνοντας το φάσμα του πάλαι ποτέ προοδευτικού κινήματος, για να μην χαθεί απ’ το πολιτικό προσκήνιο και να μπορέσει, αν χρειασθεί, να διαλέξει, ποιον να συνδράμει για συγκυβέρνηση την Κεντροδεξιά ή την Κεντροαριστερά.
Οι εκφραστές της κίνησης διακατέχονται από μια μικρομέγαλη και περιφρονητική έκφραση ψευτοκομπάζοντας, αφού έχουν χάσει την αναλογούσα για τη θέση αυτή πολιτική αξία. Πίστευαν, ότι στο Συνέδριο θα επισφραγιζόταν η δημιουργία ισχυρής παράταξης με νέο οδικό χάρτη για αυτόνομη πορεία, να ανταγωνισθεί τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Ν.Δ. Ομως υπάρχουν και οι ρεαλιστές, οι μη αιθεροβάμονες που ανιχνεύουν την ταυτότητα της κεντροαριστεράς, βλέποντας την έλλειψη στοιχειώδους αυτοκριτικής από παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Προβληματίζονται, κάνοντας λόγο για ασαφείς πολιτικές κινήσεις με χιλιοειπωμένες μεγαλοστομίες, την ώρα που η κυβερνώσα αριστεροδεξιά πλατφόρμα βρίσκεται σε κάμψη.
Είναι λάθος η δημιουργία κομματικού μηχανισμού από ομάδα διορισμένων στελεχών με προχειρότητα. Πώς θα γίνει η συγκατοίκηση, όταν συνεχίζεται η προσπάθεια ανεύρεσης της κρυμμένης ταυτότητας του καθενός συντρόφου;
Οσοι στρατολογούνται τώρα για την “ΚΙΝ.ΑΛ” ίσως μετά να μην μπορούν ν’ αποφασίσουν ποιο στρατόπεδο να διαλέξουν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα