Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Κάτοικοι ζητούν απομάκρυνση βιομηχανίας στα Παχιανά

Να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να απομακρυνθεί η βιομηχανική εγκατάσταση της ΣΙΔΑΛ από την γειτονιά τους ζητούν κάτοικοι της περιοχής των Παχιανών. Σε έγγραφό τους επισημαίνουν πως παρότι οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων είχαν ορίσει τον Ιούνιο του 2022 ως ημερομηνία απομάκρυνσης της εγκατάστασης ακόμα παραμένει εκεί.

Στο έγγραφο τους οι κάτοικοι αναφέρουν πως «διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για την υφιστάμενη κατάσταση ασυδοσίας που έχει διαμορφωθεί. Συγκεκριμένα, η ως άνω εταιρία (ΣΙΔΑΛ) δραστηριοποιείται στην περιοχή άνευ ισχύουσας αδείας λειτουργίας, κάτι που επιβεβαιώνεται άλλωστε και από το αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας Κρήτης στην υπ. αριθ. Πρωτ. 872-2 έγγραφη απάντηση του σε σχετικό ερώτημα. Μάλιστα, κατόπιν επιτόπιου Διαπιστωτικού Ελέγχου της αρμόδιας Υπηρεσίας της Περιφέρειας διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων που αφορούσαν στην απουσία νομιμοποιητικών στοιχείων για τις κτιριακές κατασκευές όπως υφίστανται, στην παντελή έλλειψη μέτρων πυροπροστασίας και την ανυπαρξία πιστοποιητικών για χρησιμοποιούμενες γερανογέφυρες. Όλα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις ισχύουσες διατάξεις του Ν. 3982/11. Επιπλέον, ήδη απαλλοτριωμένη ιδιοκτησία του Δήμου εξακολουθεί να είναι περιφραγμένη από μαντρότοιχο της ΣΙΔΑΛ Α.Ε., ενώ θα έπρεπε να έχει αποδοθεί προς χρήση στους κατοίκους της περιοχής. Επισημαίνουμε δε ότι στον απαλλοτριωμένο από το Δήμο Χανίων χώρο η ΣΙΔΑΛ Α.Ε. εξακολουθεί να τοποθετεί σίδερα».

Στη συνέχεια οι κάτοικοι της περιοχής που υπογράφουν το κείμενο (οι υπογραφές στη διάθεση της εφημερίδας) τονίζουν πως «παρά ταύτα, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων με αρ. Πρωτ. 1183, δόθηκε προθεσμία ενός ολόκληρου ημερολογιακού έτους, δηλαδή έως τις 15/06/2022, για τη μεταφορά των δραστηριοτήτων κοπής και επεξεργασίας μετάλλου εκτός σχεδίου πόλεως. Με την ανωτέρω απόφαση η εταιρία υποχρεωνόταν να τηρεί τις διατάξεις του Π.Δ. 85/91 (τεύχος Α’ ΦΕΚ 38/18.03.91) σχετικά με τη λήψη μέτρων κατά της ηχορύπανσης, να τηρεί το ωράριο κοινής ησυχίας και να μην πραγματοποιεί εργασίες επεξεργασίας στον ακάλυπτο χώρο. Δυστυχώς ουδεμία εκ των ανωτέρω δεσμεύσεων τηρήθηκε. Φοβούμαστε λοιπόν ότι θα οδηγηθούμε σε συνειδητή κατάχρηση της παράτασης προς μεταφορά των δραστηριοτήτων της ως άνω επιχείρησης, ενδεχόμενο που μας βρίσκει απολύτως αντίθετους».

Οι κάτοικοι δηλώνουν την απαίτησή τους «να εξαλειφθεί άμεσα η παρούσα έκνομη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και επιπλέον να αποδοθούν οι απαλλοτριωμένοι χώροι στους κατοίκους της περιοχής όπως επιβάλλει η νομιμότητα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα