Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Κάτοικοι Δαράτσου: «Εγκλωβισμένοι στα σπίτια μας»

Διαμαρτυρία για τη μονοδρόμηση του κεντρικού δρόμου που οδηγεί στον οικισμό

«Μας εγκλωβίζουν στα σπίτια μας…», δηλώνουν οι κάτοικοι της οδού Γεωργίου Παπανδρέου και των κάθετων οδών διαμαρτυρόμενοι για τη μονοδρόμηση του κεντρικού δρόμου που οδηγεί στον οικισμό του Δαράτσου.

Πριν από δύο μήνες ψηφίσθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων μια σειρά από κυκλοφοριακές μελέτες- ρυθμίσεις, πολλές εκ των οποίων αφορούν τη Δ.Ε. Νέας Κυδωνίας. Οι κάτοικοι δηλώνουν πως δεν είχαν την παραμικρή ενημέρωση για τις αλλαγές αυτές και πως δεν έγινε καμία διαβούλευση.
«Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου και η αντιδήμαρχος αρμόδια για τη Δ.Ε. Νέας Κυδωνίας δεν ενημέρωσαν τους κατοίκους και είπαν ψέματα στο δήμαρχο ότι έγινε διαβούλευση! Όσον αφορά τη γνωμάτευση του τοπικού συμβουλίου δεν ήταν ομόφωνη, οι σύμβουλοι δεν είχαν ενημερωθεί!» τονίζουν οι κάτοικοι που δηλώνουν αγανακτισμένοι από την έλλειψη ενημέρωσης.
Οι κάτοικοι είχαν δύο συναντήσεις με τη δημοτική αρχή και όπως λέει ο κ. Σταμάτης Στεφανουδάκης «οι ισχυρισμοί τους είναι τελείως αβάσιμοι! Εμείς θα θέλαμε να γίνει μονοδρόμηση αν υπήρχαν κάποιες προϋποθέσεις που σήμερα δεν υπάρχουν όπως η ασφάλεια των κατοίκων και η εξυπηρέτηση της κίνησης».
Μαζί με τον κ. Στεφανουδάκη και άλλους κατοίκους περπατάμε την “Γεωργίου Παπανδρέου” αλλά και όλους τους κάθετους δρόμους. Πάμε πρώτα στη οδό “Δουράτσου” ένα στενό δρόμο χωρίς καμία διέξοδο, έπειτα στην “Σαραβελάκη” που καταλήγει σε ρέμα! Μπαίνουμε στο στενό της “Ταπεινάκη” που είναι αδιέξοδος, ανεβαίνουμε στην “Αντάρα” πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Κατευθυνόμαστε στην “Κ. Χιωτάκη” που επίσης οδηγεί σε…αδιέξοδο αφού δεν έχει προχωρήσει ούτε αυτή η διάνοιξη προς το Γαλατά! Σε κάθε δρόμο υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός κατοικιών, ενώ οι δρόμοι είναι στενοί και το σημαντικότερο καταλήγουν σε αδιέξοδο καθώς δεν προχώρησαν όταν έπρεπε τα σχέδια πόλη να γίνουν οι απαραίτητες διανοίξεις. Φτάνουμε στην οδό “Βεχάκη”. Ο κ. Στεφανουδάκης μετράει το πλάτος του δρόμου που είναι 4,5 μ. «Κάνουν τη Βεχάκη που είναι 4,5 μ. διπλής κατεύθυνσης και την Γ. Παπανδρέου που είναι 8,5 τη μονοδρομούν! Και όλα τα οχήματα του Δαράτσου και του Γαλατά θα εγκλωβίζονται κάθε πρωί.

«Έχουμε 8 κάθετους που είναι όλοι αδιέξοδοι! Φεύγοντας από εκεί ο κάτοικος τώρα κατεβαίνει την Παπανδρέου και φτάνει στην παλιά εθνική οδό, με τις αποφάσεις που πήραν στο Δήμο θα πρέπει να πάμε νότια, να μπλέξουμε σε ένα στενό δρόμο και μέσω Γαλατά να κατέβουμε στην παλιά εθνική».
Χαρακτηριστικά η κ. Ρ. Λώλη που έχει αναφέρει πως η Γ. Παπανδρέου στο μεγαλύτερο μέρος της είναι 8,5 μέτρα και έχει και πεζοδρόμιο, πλησιάζοντας στην πλατεία, κοντά στην οδό Λαμπρινάκη το πλάτος του δρόμου μειώνεται στα 4,5 μέτρα. «Φυσικά από το σημείο αυτό και νότια κανείς δεν είναι αντίθετος στο να μονοδρομηθεί ο δρόμος αλλά όταν μονοδρομείς όλην την Γ. Παπανδρέου διοχετεύεις μέσα στο Δαράτσο όλα τα οχήματα πάνω από 300 κατοίκων, τα σχολικά λεωφορεία! Εκεί στην πλατεία συναντούν άλλο δρόμο που είναι διπλής κατεύθυνσης και είναι πολύ στενός 5,5 μ. Από το δρόμο αυτό περνάνε τα παιδιά του Γαλατά που πάνε στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο και προκαλούνται σοβαρά θέματα ασφαλείας» λέει η κ. Λώλη.
Οι κάτοικοι έχουν καταθέσει ένσταση σε βάρος της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου. «Μας είπαν ότι θα το δουν το αίτημα μας αλλά προς το παρών δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Είμαστε αποφασισμένοι πάντως να προσφύγουμε όπου χρειαστεί προκειμένου να μην υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός» καταλήγει ο κ. Στεφανουδάκης.

Γιατί αντιδρούν

Οι πολίτες αντιδρούν για δύο κυρίως λόγους:
• ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: Η μονοδρόμηση της Α. Παπανδρέου και το γεγονός ότι οι κάθετοι καταλήγουν σε αδιέξοδα «εγκλωβίζουν τον κόσμο σε στενούς δρόμους. Τι θα γίνει σε ένα ατύχημα, μια φωτιά, μια πλημμύρας, πως θα φύγουν οι κάτοικοι, πως θα έλθει ένα ασθενοφόρο ένα πυροσβεστικό;», λένε.
• ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Οι κάτοικοι τονίζουν πως για να κινηθούν προς τα Χανιά με τη νέα πλέον κυκλοφοριακή ρύθμιση θα πρέπει να διανύσουν πολύ μεγάλες αποστάσεις.
«Η οδός Σαραβελάκηδων εξυπηρετεί ένα πολύ μεγάλο αριθμό οικογενειών. Οι κάτοικοι αυτοί για να πάνε Χανιά θα πρέπει να γυρίσουν στην πλατεία του Δαράτσου, να φύγουν από ένα στενό δρόμο που κρατήθηκε διπλής κατεύθυνσης (!) προς το Γαλατά και από εκεί να βγουν στην παλιά εθνική οδό. Αντί δηλαδή για 100 μέτρα που κάνουμε σήμερα θα κάνουμε 2 χλμ !», τονίζει ο κ. Λουπάσης, συμπληρώνοντας πως αν γίνονταν η διάνοιξη της Σαραβελάκηδων αλλά και άλλων δρόμων η κατάσταση θα βελτιώνονταν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα