Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων για τους μηχανικούς

» Εξι χρόνια στην αναμονή οι διπλοασφαλισμένοι

 

Μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται στην απονομή συντάξεων σε μηχανικούς ενώ όσοι ήταν με διπλή ασφάλιση καθώς εργάζονταν και ως δημόσιοι υπάλληλοι, βρίσκονται
εδώ και έξι χρόνια στο… περίμενε, για την εγκατάσταση και λειτουργία του λογισμικού μέσω του οποίου θα λάβουν την οριστική τους σύνταξη!

Τα παραπάνω τονίστηκαν σε εκδήλωση – εσπερίδα με θέμα: “Ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό μηχανικών” που συνδιοργάνωσαν χθες στο Τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίουστα Χανιά, η ΕΜΔΥΔΑΣ Δυτικής Κρήτης, το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης και ο Σύλλογος Εργοληπτών Νομού Χανίων.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, μιλώντας στα “Χ.ν.”, η δικηγόρος και πρώην Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Στέλλα Βρακά, σημείωσε ότι το λογισμικό δεν έχει δοθεί ακόμα σε παραγωγική λειτουργία στον ΕΦΚΑ για να μπορούν να βγαίνουν οι συντάξεις και για το λόγο αυτό πολλοί μηχανικοί οι οποίοι ήταν δημόσιοι υπάλληλοι και είχαν διπλό φορέα ασφάλισης, από το 2016 μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει τον χρόνο που αντιστοιχεί στον παράλληλο χρόνο ασφάλισης που είχαν στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ.
«Υπάρχουν», είπε χαρακτηριστικά, «καθυστερήσεις στην απονομή της σύνταξης και στην περίπτωση της παράλληλης ασφάλισης δεν υπάρχει καν, έτοιμο το λογισμικό, για να ξεκινήσουν να χορηγούνται οι παροχές αυτές. Πραγματικά, είναι απορίας άξιον γιατί μέχρι σήμερα, μετά από 6 χρόνια λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα, αυτό το λογισμικό δεν έχει δοθεί σε παραγωγική λειτουργία. Γνωρίζω επειδή έχω τυγχάνει να έχω συχνή επικοινωνία με στελέχη του ΕΦΚΑ, ότι ξεκινούν οι προδιαγραφές για να φτιαχτεί το λογισμικό. Σίγουρα, πάντως, έως και σήμερα δεν έχει δοθεί σε παραγωγική λειτουργία. Αυτό αποτελεί για μεγάλη πλειονότητα των ασφαλισμένων και, κυρίως, για τους μηχανικούς του δημοσίου ή τους μισθωτούς που είχαν παράλληλη ασφάλιση μείζον πρόβλημα».
Για το αν μπορεί ένας μηχανικός να υπολογίσει εύκολα το ποσό της σύνταξης που δικαιούται, σημείωσε ότι «αν γνωρίζει τι εισφορές έχει καταβάλει από το 2022 και εντεύθεν, αν έχει κρατήσει τουλάχιστον ένα εκκαθαριστικό μισθοδοσίας για το διάστημα αυτό, από το 2002 μέχρι και τη συνταξιοδότηση, μπορεί ευχερώς να υπολογίσει το ποσό της σύνταξης που θα λάβει κατά τη συνταξιοδότηση».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ), Δημήτρης Πετρόπουλος, σημείωσε ότι οι καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων είναι «μεγάλες και αδικαιολόγητες», τόσο «για τους μονοασφαλισμένους, δηλαδή για τους μηχανικούς που είναι ασφαλισμένοι μόνο στο ΤΣΜΕΔΕ», καθώς «είμαστε περίπου στον 1,5 χρόνο», όσο «και, κυρίως, για τους μηχανικούς που είχαν διπλή ασφάλιση: ασφάλιση Δημοσίου και ΤΣΜΕΔΕ».
«Εκεί, έχουμε κλείσει αισίως 6,5 χρόνια, από τον Μάιο του 2016 και ακόμα δεν έχει βγει ούτε μία οριστική σύνταξη των ασφαλισμένων με διπλή ασφάλιση. Περιμένουμε ακόμα το περίφημο λογισμικό το οποίο θα αποδίδει τις συντάξεις της διπλής ασφάλισης, το οποίο ακόμη δεν έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία».
Ο ίδιος σημείωσε ότι «έχουν γίνει παρεμβάσεις και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουν γίνει 4 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις από διαφορετικά κόμματα του κοινοβουλίου προς τον αρμόδιο Υπουργό. Εχει γίνει παρέμβαση και στον Συνήγορο του Πολίτη. Ακόμα όμως δεν υπάρχει φως. Παρά τα όσα ακούγονται ότι δίνεται λύση στο θέμα των συνταξεων, υπάρχουν κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως οι μηχανικοί και ειδικά οι διπλοασφαλισμένοι που είναι 6 χρόνια στην αναμονή να πάρουν την οριστική τους σύνταξη, παίρνοντας ένα ποσοστό έναντι που αντιστοιχεί στη μία από τις δύο συντάξεις»

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα