Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

Καθυστερεί ο Δήμος Χανίων για τα Νεώρια

Την ανάσυρση από τα… συρτάρια του Δήμου Χανίων της Α΄ φάσης της μελέτης για τα Νεώρια αναμένει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η Α΄ φάση της μελέτης που αφορά κυρίως τις προβλεπόμενες χρήσεις των Νεωρίων έχει παραδοθεί στον Δήμο Χανίων από τις 4 Μαρτίου του 2021 από τη μελετητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης και σε διάστημα έξι μηνών θα έπρεπε να γίνουν οι παρατηρήσεις των υπηρεσιών του Δήμου, να προχωρήσουν οι όποιες αλλαγές από κοινού με τους μελετητές και να κατατεθεί η μελέτη στη συνέχεια στο ΚΑΣ που με τη σειρά του θα εγκρίνει ή θα ζητήσει νέες τροποποιήσεις, βελτιώσεις με βάση τη νομοθεσία.
Ωστόσο παρότι σε ένα μήνα συμπληρώνεται το χρονικό διάστημα των 6 μηνών η μελέτη δεν έχει κατατεθεί ακόμα στο ΚΑΣ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν διευθετηθεί ακόμα οι διαφωνίες μελετητών και Δήμου για τις χρήσεις των Νεωρίων και άλλα πρακτικά ζητήματα (ηλεκτρομηχανολογική μελέτη), ενώ φαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία στο ζήτημα των βόρειων ανοιγμάτων των Νεωρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Πολιτισμού, επείγει να προχωρήσει η μελέτη με βάση τα χρονοδιαγράμματα ώστε να δοθεί η ευκαιρία ένταξης προς χρηματοδότηση είτε στο Ταμείο Ανάκαμψης, είτε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Από τον Δήμο Χανίων επισημαίνεται πως σε ένα τόσο σημαντικό έργο, είναι φυσιολογικό να υπάρχουν και ζυμώσεις και διαφωνίες και ο χρόνος ολοκλήρωσης μιας μελέτης να είναι περισσότερος από αυτόν που είχε προϋπολογίστει.
Σημειώνεται πως η προγραμματική σύμβαση προβλέπει την παράταση κατά 1 έτος στη παράδοση της μελέτης με την κοινή έγγραφη συμφωνία των συμβαλλόμενων μερών (Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμος, Πολυτεχνείο) «για λόγους που αφορούν αποκλειστικά την ολοκλήρωση του αντικειμένου της σύμβασης».
Το κόστος της μελέτης είναι 440.000 ευρώ και καλύπτεται από το Δήμο Χανίων και την Περιφέρεια Κρήτης.

1 Comment

  1. Ο δήμος καθυστερεί χρόνια τώρα όλα τα έργα στο παλιό λιμάνι, σαν να το κάνει σκόπιμα. Εδώ πανε 5 χρόνια να κανουν μια απλή διαμόρφωση χώρου στην ανατολική τάφρο και ακομα δεν το τελειώσει.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες