Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Καθημερινός αγώνας για τη Σαμαριά από δασικούς υπαλλήλους

Καθημερινό αγώνα για την προστασία, φροντίδα και συντήρηση στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς δίνουν οι δασικοί υπάλληλοι, με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης διά της αρμόδιας για τη διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Υπηρεσίας, Διεύθυνσης Δασών Χανίων, να υπερασπίζεται το έργο τους με αφορμή δημοσιεύματα στο διαδίκτυο περί εγκατάλειψης δύο μουλαριών εντός του φαραγγιού.
Συγκεκριμένα για τη φημολογία αυτή, η Διεύθυνση Δασών ξεκαθαρίζει πως «τα δύο αυτά υπερήλικα ζώα (45 και 40 ετών περίπου) διαβιούν ελεύθερα στη νότια είσοδο του Εθνικού Δρυμού, κοντά στη θέση “Πόρτες”, με εποπτευόμενη παραμονή τους στο χώρο και με τακτικό εφοδιασμό τροφής των στάβλων, πέραν της φυσικής τροφής που βρίσκουν».
Όπως εξηγεί η ανακοίνωση, «η επιλογή της παραμονής τους στο φυσικό χώρο έγινε καθώς αξιολογήθηκε ότι, η μεταφορά τους με ειδικό κλωβό στα Χανιά ενέχει τον κίνδυνο της υπέρμετρης καταπόνησης, λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους, και εν κατακλείδι τον κίνδυνο της ζωής τους.
Την υγεία των ζώων παρακολουθούν το Κτηνιατρικό Τμήμα της Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Χανίων (μετά από συνεννόηση αποφασίστηκε να αφεθούν τα δύο ζώα ελεύθερα εντός του Δρυμού), η Animal Action Hellas “Δράση για τα ζώα στην Ελλάδα” και ιδιώτης Κτηνίατρος σε επείγουσες περιπτώσεις».
Μάλιστα, και τα δύο ζώα διαθέτουν βιβλιάριο υγείας, τα οποία διατηρούνται στην αρμόδια Δ/νση Δασών Χανίων με καταγεγραμμένη τη σειρά εμβολίων και άλλων περιθάλψεων που έχουν συντελεστεί έως σήμερα. Επιπλέον, τα ζώα αυτά καλύπτονται κτηνιατρικά για ακόμα πέντε μήνες μέχρι τον επόμενο κτηνιατρικό έλεγχο.
Όσο για τη φροντίδα των ζώων, αυτή «παρέχεται από τη Δασική Υπηρεσία ανεξάρτητα από την περίοδο επισκεψιμότητας του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Με τον τακτικό και ανελλιπή εφοδιασμό των στάβλων εντός του Δρυμού καλύπτεται πλήρως η σίτιση τους και ειδικά το ένα και νεότερο σε ηλικία εξ’ αυτών να βρίσκεται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση».
Η Δ/νση Δασών Χανίων υπενθυμίζει πως λειτουργεί σε καθημερινή βάση, από τις 7 το πρωί έως και τις 10 το βράδυ και, επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων αρμοδιότητας της.
«Σχεδόν εξήντα χρόνια οι δασικοί υπάλληλοι των Χανίων αγωνίζονται για την προστασία, ανάδειξη και λειτουργία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, υπερβαίνοντας δυνάμεις, ωράριο και μισθολόγιο, με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα και διεθνείς διακρίσεις» τονίζει η ανακοίνωση, σημειώνοντας πως «θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, οι πολίτες να επιλέγουν να επικοινωνούν αυτοπροσώπως με τις Δασικές Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για θέματα που τους αφορούν, να ενημερώνουν και να ενημερώνονται από τις Υπηρεσίες υπεύθυνα και σοβαρά».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα