Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, 2020

Καθαριότητα μετ’ εμποδίων στα σχολεία των Χανίων

Μετ’ εμποδίων γίνεται η καθαριότητα σε σχολικές μονάδες των Χανίων εν μέσω πανδημίας καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί. Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο τιμητικής εκδήλωσης για τη συνεισφορά των εργαζομένων της καθαριότητας, στην ποιότητα και στην ασφάλεια της σχολικής ζωής, που διοργάνωσε η ΕΛΜΕ Χανίων προχθές το απόγευμα στο 1ο Γυμνάσιο Χανίων.
Το Σωματείο Εργαζομένων στην καθαριότητα σχολικών μονάδων στα Χανιά, διεκδικεί μονιμοποιήσεις των εργαζόμενων της καθαριότητας στα σχολεία και προσλήψεις σε μια περίοδο που, λόγω πανδημίας, οι απαιτήσεις και οι εντάσεις της εργασίας έχουν πολλαπλασιαστεί.
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην καθαριότητα σχολικών μονάδων στα Χανιά, Γεωργία Ηλιάκη επεσήμανε ότι το Σωματείο αριθμεί 100 εγγεγραμμένα μέλη περίπου τονίζοντας πως η καθαριότητα στα σχολεία γίνεται μετ΄ εμποδίων. Συγκεκριμένα έκανε λόγο για συνθήκες εργασίας « πολύ δύσκολες καθώς ο δήμος είχε ζητήσει από το Υπουργείο 104 θέσεις εργασίας για την καθαριότητα σχολικών μονάδων στα Χανιά όμως εγκρίθηκαν μόλις οι 74. Από αυτές είναι οι 54 θέσεις είναι πλήρους απασχόλησης και 18 ημίωρης απασχόλησης. Μόνιμες είμαστε μόλις 30 καθαρίστριες».
Για τα μέσα προστασίας όσον αφορά την καθαριότητα των σχολικών μονάδων η πρόεδρος του Σωματείου, επεσήμανε πως ένας μεγάλος αριθμός από εργαζόμενες πλήρους απασχόλησης δεν έχουν λάβει ακόμη τον κατάλληλο ρουχισμό (ποδιές, παπούτσια κα ). Παράλληλα ζήτησε την μονιμοποίηση όσων καθαριστριών απασχολούνται με ημι-απασχόληση ενώ καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες καθώς και την αύξηση των ωρών σε όσες καθαρίστριες απασχολούνται μόλις τρεις ώρες την ημέρα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων Γιάννης Κυριακάκης, «πρόθεση μας είναι η δημόσια αναγνώριση και ο σεβασμός όλων μας, γύρω από την δύσκολη και απαιτητική εργασία των ανθρώπων  που καθημερινά αγωνίζονται, σε αντίξοες συνθήκες, δίπλα μας, μέσα στις σχολικές μονάδες, ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας. Εργάζονται σε πολύ σκληρές συνθήκες, με τρομακτική ανασφάλεια καθώς δουλεύουν με συμβάσεις που ανανεώνονται και με πολύ χαμηλές αμοιβές. Οι αγωνίες των εργαζομένων στην καθαριότητα  και ο καθημερινός τους αγώνας στον ίδιο εργασιακό χώρο που αγωνιζόμαστε καθημερινά και εμείς για μια καλύτερη παιδεία, έχουν κοινό τόπο. Συμπορευόμαστε μαζί τους σε έναν κοινό αγώνα που θα διεκδικεί αξιοπρεπείς μισθούς και μόνιμη, σταθερή εργασία. Ας γίνει η τιμητική εκδήλωση των δύο σωματείων, ένα ακόμα βήμα αλληλοϋποστήριξης, διάγνωσης των κοινών προβλημάτων και μιας μόνιμης συνδικαλιστικής δράσης και ανθρώπινης συνεργασίας».

 

Στο 12ο επεισόδιο της σειράς “On/Off the record” μήνυμα ζωής στέλνει η Βούλα Θαμνοπούλου, μητέρα τριών παιδιών, η οποία ζει στα Χανιά και πριν δύο χρόνια ακριβώς έδωσε τον δικό της αγώνα με τον καρκίνο του μαστού όταν υπεβλήθη σε ολική μαστεκτομή. Σήμερα έχοντας περάσει από αυτήν την δύσκολη δοκιμασία, η Βούλα, τονίζει πως η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές και αφηγείται την δική της ιστορία , με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Μαστού, μία ημέρα – σύμβολο για όσες/ους έδωσαν ή δίνουν με γενναιότητα την μάχη απέναντι στη νόσο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες