Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στο ενετικό λιμάνι των Χανίων

» ∆ιορία µέχρι 15 Σεπτεµβρίου για αποµάκρυνση παράνοµων κατασκευών

 

Οκτώ πρωτόκολλα κατεδάφισης για παράνοµα κτίσµατα για ισάριθµα καταστήµατα στο Ενετικό Λιµάνι έχουν ενεργοποιηθεί από την “Αποκεντρωµένη ∆ιοίκηση Κρήτης”.

Τις επόµενες ηµέρες αναµένεται να ειδοποιηθούν οι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν από µόνοι τους στην αποµάκρυνση τους, ενώ από τις 15 Σεπτεµβρίου όσα καταστήµατα δεν αφαιρέσουν τις παράνοµες κατασκευές έχουν σοβαρές πιθανότητες να… δουν τον εργολάβο κατεδαφίσεων µπροστά τους!
Σύµφωνα µε πληροφορίες των “Χ.ν.”, ήδη έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες στον εργολάβο και οι κατεδαφίσεις είναι πιθανόν να γίνουν µέσα στον χειµώνα, καθώς τα 8 πρωτόκολλα κατεδάφισης για το λιµάνι Χανίων είναι ανάµεσα στα 25 πρωτόκολλα που έχουν τεθεί σε προτεραιότητα εκτέλεσης και αφορούν όλη την Κρήτη.
Σηµειώνεται πως ήδη η “Αποκεντρωµένη” έχει προχωρήσει σε κάποιες κατεδαφίσεις παράνοµων κτισµάτων στη θέση “Τοµπρούκ” στο Ηράκλειο, ενώ δύο επιχειρήσεις έχουν οικειοθελώς κατεδαφίσει σε άλλα σηµεία στην Ανατολική Κρήτη.
Ο αριθµός των πρωτοκόλλων κατεδάφισης φτάνουν τα 400 σε όλη την Κρήτη, νούµερο τεράστιο, που για να υλοποιηθεί θα πρέπει να περάσουν χρόνια µε βάση τους συνήθεις ρυθµούς κατεδάφισης.
Τα περισσότερα από αυτά αφορούν παραλίες και αιγιαλούς και πρόκειται συνήθως για νόµιµες µονάδες τουριστικές που παράνοµα έχουν επεκταθεί και έχουν καταλάβει δηµόσιο χώρο, ενώ λίγες είναι οι περιπτώσεις που αφορούν καταπατήσεις σε ρέµατα και δασικές εκτάσεις. Το κόστος της κατεδάφισης µε βάση τη νοµοθεσία χρεώνεται στον παρανοµούντα µέσω και της Εφορίας.
Οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε παραλίες και αιγιαλούς είχαν σταµατήσει από τον Μάρτιο του 2021 µετά από σχετική τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία ανανεώνονταν µέχρι και τον Μάρτιο του 2023.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα