Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021

Καταστροφική για τα Χανιά εσωστρέφεια

Ο ωχαδερφισμός και το… «δε βαριέσαι», έχουν προστεθεί πλέον για τα καλά στο καθημερινό λεξιλόγιο των Χανιωτών. Είτε αφορά την άσχημη εικόνα της πόλης των Χανίων, είτε την ανεπάρκεια υποδομών και χρηματοδοτήσεων συνολικά για τον νομό Χανίων, η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί πλέον κανονικότητα την απραξία.

Το έλλειμμα βέβαια διεκδικητικότητας της Αντιπεριφέρειας και η δημοσιοσχετίστικη λογική στην οποία κινείται ο Δήμος Χανίων, είχαν διαφανεί από πολύ νωρίς. Υπήρχε όμως η ελπίδα ότι ως “αντίβαρο” θα λειτουργούσε η παρουσία τριών κυβερνητικών βουλευτών στον νομό, οι οποίοι θα προωθούσαν ζητήματα – αιτήματα της τοπικής κοινωνίας. Κι ευκαιρίες δόθηκαν πολλές.

Χωρίς διάθεση μηδενιστικής λογικής, θα ήταν σκόπιμο να αναρωτηθούν οι ίδιοι οι βουλευτές της Ν.Δ. αν είναι ικανοποιημένοι με όσα συμβαίνουν στην τοπική μας κοινωνία, με την εξέλιξη ζητημάτων που οι ίδιοι είχαν θέσει σε προτεραιότητα με την εκλογή τους ή υποθέσεων που προέκυψαν.

Λόγος πολύς για τις αθλητικές υποδομές το τελευταίο διάστημα για παράδειγμα. Μέχρι και «κομπλεξικούς» μας είπε ο κ. Αυγενάκης. Ρουθούνι… δεν άνοιξε. “Βροχή” χρηματοδοτήσεων στην Κρήτη και τα Χανιά σκεπασμένα από μια… ομπρέλα, με κυρίαρχη νοοτροπία το «πέρα βρέχει».

Μιλώντας για υποδομές να θυμίσουμε τα “ανοιχτά μέτωπα” για τα οποία δεν έχουμε ακούσει τίποτε νεότερο εδώ και καιρό;

• Σύνδεση Β.Ο.Α.Κ. με αεροδρόμιο.

• Η παράκαμψη Τοπολίων θα συμπληρώσει εννιά χρόνια από τη δημοπράτησή της κι ακόμα κατασκευάζεται!

• Το διπλό φράγμα Σεμπρωνιώτη – Ταυρωνίτη για το οποίο έχει επικαιροποιηθεί η μελέτη εδώ και τρία χρόνια αλλά ακόμα δεν έχει ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

• Οι λιμνοδεξαμενές Χρυσοσκαλίτισσας, Αγίων Θεοδώρων και Έλους περιμένουν ακόμα να αποκατασταθούν ή να ολοκληρωθούν.

• Η περιβόητη μαρίνα για σκάφη. Θυμίζουμε την προχωρημένη εισήγηση για τον Άγιο Ονούφριο, βάσει σχεδίου της προηγούμενης δημοτικής Αρχής.

• Σε αναμονή ακόμα η αναμόρφωση του εμπορικού λιμανιού της Σούδας.

• Σημαντικές καθυστερήσεις κυρίως στον βιολογικό Παλαιόχωρας και σε μικρότερο βαθμό σε αυτόν της Γεωργιούπολης.

ΣΧΟΟΑΠ και ΓΠΣ για Δήμους προχωρούν με μεγάλες καθυστερήσεις ιδιαίτερα σε Κίσσαμο, Σέλινο, Αποκόρωνα

• Για την προστασία του κόλπου των Χανίων έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και μόλις ξεκινούν κάποιες δημοπρατήσεις.

• Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στην Περιφέρεια η μελέτη του ΑΠΘ για τη γεωγραφική “ταυτότητα” των αβοκάντο της Κρήτης, όμως ακόμα δεν έχει κατατεθεί ο φάκελος προς έγκριση στο Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης από την Περιφέρεια.

• Τίποτε νεότερο για την κατασκευή νέων σχολείων με ΣΔΙΤ στον Δήμο Χανίων.

Ενδεικτικά τα παραπάνω, από τα πιο “πολύπαθα” έργα τα οποία βαλτώνουν αν και έχουν προοπτικές για να υλοποιηθούν άμεσα.

Είναι προφανές, ότι κάθε χαμένη μέρα για τα Χανιά κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά. Στην κατεύθυνση αυτή, επιβάλλεται οι οι όποιες διαφορές υπάρχουν, εσωκομματικές ή άλλες, να μείνουν στην άκρη και οι τρεις βουλευτές να συντονιστούν προωθώντας άμεσα ζητήματα των Χανίων.

Άμοιρη ευθυνών δεν είναι βέβαια και η αντιπολίτευση. Για λόγους που μόνο αυτός ξέρει, ο βουλευτής κ. Πολάκης επιμένει να ρίχνει όλο το βάρος του στην λεγόμενη κεντρική πολιτική σκηνή και σε αντιπαραθέσεις μέσω κοινωνικών δικτύων. Καθείς και οι προτεραιότητές του.

Είχαμε βέβαια και μια έκτακτη εμφάνιση πρόσφατα από την αξιωματική αντιπολίτευση. Δυο χρόνια μετά, επανεμφανίστηκε ο κ. Σταθάκης. Δηλώσεις δεν έκαμε. Σε συνάντηση στο δημαρχείο συμμετείχε, το απαύγασμα της οποίας ήταν πως ο δήμος κάνει πολύ καλά τη δουλειά του και ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται συμπαραστάτης.

Δυο και πλέον χρόνια μετά τις αυτοδιοικητικές και τις εθνικές εκλογές, ίδια προβλήματα, ίδια αιτήματα, ίδια βιλαέτια και γινάτια. Με το πολιτικό βάρος που κατέχει καθένας, καλείται να αναλάβει τις ευθύνες του. Πρώτα για την πόλη και μετέπειτα για την υστεροφημία του.

1 Comment

  1. Να προσθέσω κύριε Περάκη και το δρόμο σύνδεσης των περιαστικών δημοτικών ενοτήτων (οδός Αγίας Μαρίνας) ο οποίος εκκρεμεί από το 2011 (δεν έχει πρόβλημα μελετών) και αποτελεί ένα από τα πιο αναγκαία έργα για τα Χανιά.
    Ιωάννης Κ. Σφακιωτάκης

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα