Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

Καταστροφικές πλημμύρες στη Σερβία – Οι ΓτΚ Ελλάδας σε επείγουσα αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας

Τον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπη με μια ανθρωπιστική και υλική καταστροφή αντίστοιχη της περιόδου των βομβαρδισμών το 1999 διατρέχει η Σερβία, που πλήττεται από την περασμένη Πέμπτη από εκτεταμένες πλημμύρες. Δεκάδες είναι οι νεκροί και οι αγνοούμενοι και υπάρχουν φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι ακόμη πιο τραγικός. Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας με βαθιές σχέσεις αλληλεγγύης με τον σερβικό λαό από τα χρόνια των πολέμων, έστειλαν άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια στην πληγείσα από τις καταστροφικές πλημμύρες γειτονική μας Σερβία.

Έτσι την Πέμπτη 22 Μαΐου κλιμάκιο των Γιατρών του Κόσμου, μέλη του πολυϊατρείου Κατερίνης “Αλέξανδρος Φτίκας” μαζί με μέλη της εθελοντικής ομάδας “Αλληλέγγυοι”, ξεκίνησαν για τη Σερβία με ένα κοντέινερ ιατροφαρμακευτικού υλικού που είχε συγκεντρωθεί από τη εθελοντική ομάδα Δράσης νομού Πιερίας, απο από τους Σέρβους που ζουν στην περιοχή και από τους Γιατρούς του Κόσμου. Μετά από πολύωρο ταξίδι και διαδικασίες το υλικό παραδόθηκε στο Νοσοκομείο “Stefan Visoki” της πόλης Smederevska Palanka.

Οι Γιατροί του Κόσμου εκφράζουν την ανησυχία τους για την επιδείνωση των συνθηκών υγείας στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών…

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (ΓτΚ)
στη γιορτή του Νερού…

Σάββατο 24 Μαΐου στην πύλη Σαμπιονάρα η τέχνη, η ανησυχία για το περιβάλλον, το δικαίωμα του κάθε ενός να έχει πρόσβαση στο νερό ύψωσαν τη φωνή και τις δυνάμεις τους στην έκθεση clean water environment… Οι Γιατροί του Κόσμου και 30 + καλλιτέχνες του Ευρωπαϊκού Νότου με ζωγραφική, video, γλυπτική, installation, φωτογραφία, performance, χορό, κατασκευές, παιδικό εργαστήριο και ομιλίες. Διαμαρτύρονται με τον τρόπο τους για τα όσα τραγικά συμβαίνουν στο υδάτινο περιβάλλον μας. Την έκθεση επιμελήθηκε ο κύριος Κοσμάς Λιλικάκης Η έκθεση θα συνεχιστεί έως την 1 Ιουνίου στη πύλη Σαμπιονάρα, ενώ θα υπάρχει μια παράλληλη έκθεση στο Νεώριο Μόρο εως 4 Ιουνίου… Να ενώσουμε όλοι τη φωνή μας στο ότι το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό και όλοι έχουμε δικαίωμα σε αυτό… Σκέψεις… από μια εθελόντρια Χάζευα την περασμένη βδομάδα τα νέα στις ηλεκτρονικές εφημερίδες. Εκλογές. Κρίσεις, επικρίσεις, θεωρίες, κόντρα θεωρίες και τα συναφή. Ξέρετε συμπολίτες, πόσο μας ενδιαφέρουν αυτά τα θέματα που έχουν μονοπωλήσει τον τελευταίο καιρό όλα τα μέσα ενημέρωσης.

Ξάφνου το μάτι μου έπεσε σε μια είδηση που δεν είχε να κάνει με το γνωστό θέμα των ημερών. Για Έλληνες φοιτητές μιλούσε. Και για μια πρωτιά που πέτυχαν. Στον παγκόσμιο γύρο του διεθνούς πανεπιστημιακού διαγωνισμού εικονικής δίκης, που έγινε στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στη Γενεύη για 12η χρονιά, οι φοιτητές μας της Νομικής κατάφεραν, μέσα σε 117 ομάδες συμμετεχόντων, να φτάσουν στον τελικό. Και με ποιους διαγωνίστηκαν και κατάφεραν να τους νικήσουν; Μα με την ομάδα των φοιτητών του Χάρβαρντ. Τι μου λέτε παρακαλώ. Και τα κατάφεραν ε; Όπως έμαθα διαβάζοντας το άρθρο επρόκειτο για μια εικονική δίκη όπου αντίδικοι ήταν δυο κράτη, ένα ανεπτυγμένο και ένα όχι και τόσο. Η διαφορά τους ήταν η διαχείριση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης που είχαν ανεπιτυχώς ιδιωτικοποιηθεί στο φτωχό κράτος (τι μου θυμίζει αυτό το θέμα, τι μου θυμίζει!).

Η αναπτυσσόμενη χώρα αποφάσισε να κρατικοποιήσει εκ νέου τα νερά της. Έλα μου όμως που είχε παραχωρήσει κάποια δικαιώματα στο πλουσιότερο και πιο ανεπτυγμένο κράτος. Αυτό ήταν το θέμα της δίκης, όπου οι δυο ομάδες φοιτητών εκπροσώπησαν τα εμπλεκόμενα κράτη. Καθόλου εύκολη υπόθεση δεν ακούγεται. Στο τέλος το εννεαμελές «δικαστήριο» (υψηλόβαθμα στελέχη του Π.Ο.Ε. και μεγάλης φήμης καθηγητές διεθνούς οικονομικού δικαίου) έδωσαν τη νίκη στην ελληνική ομάδα. Μετά, ψάχνοντας για τις λεπτομέρειες αυτής της εντυπωσιακής είδησης έμαθα ότι και πριν έναν περίπου μήνα μια αντίστοιχη ομάδα φοιτητών πάλι της Νομικής, σε διαγωνισμό εικονικής δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου πήρε την πρώτη θέση επικρατώντας των αντίστοιχων ομάδων της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ.

Διαγωνίστηκε με αγορεύσεις στα αγγλικά απέναντι σε φοιτητές άλλων ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, με κριτές καθηγητές από τα ίδια τα Ιδρύματα, υποστηρίζοντας και αντικρούοντας αντιστοίχως πέντε διαφορετικά ένδικα μέσα (αγωγές, ασφαλιστικά μέτρα, αποζημιώσεις, ενυπόθηκα ακίνητα). Οι Έλληνες φοιτητές κατέκτησαν, τελικά, τα τρία από τα έξι βραβεία του διαγωνισμού. Τι ωραίες ειδήσεις. Μέσα σ’ αυτό το θολό τοπίο που ζούμε τα τελευταία χρόνια, όπου έχουμε γίνει ρεντίκολο του κόσμου, όπου έχουμε χάσει αξιοπρέπεια, σεβασμό και αυτοσεβασμό, όπου μας καταρρακώνουν καθημερινά, να και κάτι όμορφο και καλό και ελπιδοφόρο.

Να και κάτι που μπορούμε να δείξουμε ως παράδειγμα προς «μίμηση» στα παιδιά μας που αρχίζουν σήμερα τις πανελλήνιες. Πάντα μου έχω εμπιστοσύνη στο μυαλό του Έλληνα. Το διαπιστώνω και στα ταξίδια μου ανά τον κόσμο. Είμαστε λαός με ιδιαίτερη ευστροφία και εξυπνάδα. Μόνο που πολλές φορές αντί να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας εποικοδομητικά για να χτίσουμε, το χρησιμοποιούμε για να γκρεμίσουμε και να ξεστρίψουμε. Όταν όμως βρισκόμαστε σε καταστάσεις ισότητας πάντα διακρινόμαστε και διαπρέπουμε. Καλή ώρα όπως σ’ αυτούς τους διαγωνισμούς όπου σταθήκαμε ισότιμα απέναντι στα τέρατα της παγκόσμιας πνευματικής «ελίτ» και νικήσαμε.

Καλή σας επιτυχία παιδιά μας, νέοι μας, που ξεκινάτε σήμερα έναν αγώνα δύσκολο. Βρίσκεστε στο κατώφλι της νέας σας ζωής και αυτή είναι η πρώτη δοκιμασία που θα αντιμετωπίσετε στην πορεία σας από δω και μπρος. Σ’ άλλες θα πετύχετε, σ’ άλλες όχι. Σημασία όμως δεν έχει το αποτέλεσμα. Αλλά η πορεία μέχρις αυτό και ο αγώνας. Δώστε τη μάχη σας τίμια και με θάρρος. Ώστε να μπορείτε, τελειώνοντας όλη αυτή η ιστορία, να κοιτάξετε τον εαυτό σας στα μάτια και να ξέρετε ό,τι κάνατε το καλύτερο που μπορούσατε. Ώστε να ξέρετε ότι χτίσατε γερά θεμέλια για να μπορεί να στηριχτεί σ’ αυτά το οικοδόμημα της ζωής σας. Μπεμπ. Α.

Τα στατιστικά ιατρείου από 19/05/2014 έως 23/5/2014 είναι:

ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΝΟΛΟ
ΑΛΒΑΝΙΑ 4
ΑΛΓΕΡΙΑ 1
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 14
ΓΕΡΜΑΝΙΑ 1
ΓΕΩΡΓΙΑ 1
ΕΛΛΑΔΑ 21
ΙΡΑΚ 1
ΜΑΡΟΚΟ 2
ΟΥΚΡΑΝΙΑ 2
ΠΑΚΙΣΤΑΝ 1
ΡΟΥΜΑΝΙΑ 3
ΣΟΥΗΔΙΑ 1
ΣΥΡΙΑ 5
ΤΟΥΡΚΙΑ 1
ΣΥΝΟΛΟ 58

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες