Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου, 2020

Καταναλωτές – παραγωγοί ρεύματος μέσω ΑΠΕ

 

Σημαντικές προοπτικές ανοίγονται μέσα από τη δημιουργία συνεταιρισμών παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ από καταναλωτές ρεύματος, νοικοκυριά, φορείς της αυτοδιοίκησης, νομικά πρόσωπα κ.ά. σύμφωνα με όσα ορίζει ο νέος νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες. Το νέο πλαίσιο παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων και το ΤΕΕ-ΤΔΚ στο ΕΒΕΧ την Παρασκευή το βράδυ.
Στο μεταξύ, τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης προς τους Δήμους και τους Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Ενέργειας Νίκος Καλογερής μιλώντας στο διήμερο συνέδριο με θέμα «Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων – Πορεία προς την Κυκλική Οικονομία» που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
Όπως εξήγησε ο κ. Σταθάκης οι ενεργειακές κοινότητες έχουν τη μορφή του αστικού συνεταιρισμού και μπορούν να συσταθούν -για παράδειγμα- από τους κατοίκους μιας πολυκατοικίας ή κάποιων ξενοδοχειακών μονάδων μέχρι τους ανθρώπους ενός χωριού, έναν Δήμο ή ένα Νοσοκομείο.
Η ενέργεια που θα παράγεται θα συμψηφίζεται με την κατανάλωση των συνεταιριστών ενώ ο νόμος δίνει τη δυνατότητα και για, αποκλειστικά, παραγωγή.
Παράλληλα τίθενται κριτήρια τοπικότητας (το 51% των συνεταιριστών πρέπει να είναι ΑΦΜ τοπικά), ενώ στη φιλοσοφία του νόμου είναι να υπάρξει διάχυση της παραγωγής της ενέργειας.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στα “Χανιώτικα νέα” του Σαββάτου

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες