Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Καταγιστικές εξελίξεις

Καταγγελίες για προσωπικές κακοποιήσεις ακόμα και αν συνέβαιναν σε οποιoνδήποτε εργασιακό χώρο, δεν γινόντουσαν. Δύσκολο να αναμετρηθεί κάποιος με το παρελθόν του.

Αν είχε πληγωθεί, ήταν επώδυνο, να βρει τη δύναμη, να δοκιμαστεί σκληρά, να μπλέξει με δικαστήρια. Φοβόταν, μήπως εξετίθετο περισσότερο και από τούς θύτες του. Και σιωπούσε. Ίσως να έμενε και με το παράπονο, ότι θα άκουγε, πως όσα λέγονταν θα ήσαν υπερβολές, υποβολιμαία αναφορά μυθοπλασίας.

Τούτο το οδυνηρό κεφάλαιο της σεξουαλικής παρενόχλησης άνοιξε μια ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας, η οποία είχε το θάρρος, έστω και μετά 22 χρόνια, να μιλήσει, ξεπερνώντας το ταμπού της πατριαρχικής κοινωνίας ή ότι τούτο μπορούσε να θεωρηθεί προσωπική της ήττα. Αναφέρθηκε στο βιωματικό της πρόβλημα, τράβηξε το πρώτο κομμάτι του ντόμινο, που στη δίνη του άρχισε να ξεσκεπάζεται όλη η χυδαιότητα, ανεξάρτητα αν σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει παραγραφή και μερικοί σάτυροι κυκλοφορούν ανέφελα.

Η βία εκτός, από σωματική και σεξουαλική, δεν παύει να είναι βαναυσότητα, φαινόμενο αποκρουστικό, ανάρμοστη συμπεριφορά του μεγαλύτερου προς τον μικρότερο, του προϊσταμένου προς τον υφιστάμενο. Εδώ φαίνεται η έλλειψη παιδείας, που δεν την παίρνει κανείς μόνο απ’ το δάσκαλο στα θρανία, αλλά και από την αγωγή που δίνουν οι γονείς στην οικογένεια.

Φρίκη αποπνέει αυτή η ιστορία, όταν ακούμε για αγόρια και κορίτσια, που αντιμετώπισαν τέτοιες συμπεριφορές. Είναι πολλές οι καταγγελίες. Πρέπει να τελειώσει αυτό το ζήτημα, να κλείσουν οι ρωγμές. Θα πάρει χρόνο, βέβαια, και θα υπάρξουν εντάσεις, αλλά από εκεί κι ύστερα η επέμβαση της δικαιοσύνης, για όσο προλάβει, θα γίνει το φόβητρο, να σταματήσει κάθε μορφής παρενόχληση.

Τις καταγγελίες τις αποσιωπούσαν, γιατί επικρατούσε η άποψη, ότι «έτσι λειτουργούσε το σύστημα», να σε μαθαίνει σε συμβιβασμούς, να υποχωρείς. Ηθοποιός από τους πλέον γνωστούς ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το θέμα είπε: «Ξέραμε και μεις και σεις και δεν μιλούσαμε. Φθάσαμε ως εδώ, γιατί εμείς το επιτρέψαμε… με τη σιωπή μας. Ακούγαμε διάφορα, αλλά ο καθένας κοίταγε τη δουλειά του…». Οι «αρσενικοί παλιάς κοπής» κυκλοφορούσαν με μάσκες.

Μετά τα συνταρακτικά γεγονότα στον χώρο της άθλησης δημιουργήθηκαν οι συνθήκες, να έρθουν στη δημοσιότητα έργα και ημέρες στον καλλιτεχνικό κόσμο. Έχουμε, λοιπόν, υποβολή μύνησης για βιασμό και αποπλάνηση ανηλίκου κατά συγκεκριμένου σκηνοθέτη και ηθοποιού. Σύμφωνα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι πράξεις έγιναν, όταν ο μυνητής ήταν μικρότερος των 15 ετών και η παραγραφή δεν έχει επέλθει ακόμα.

Είναι ευκαιρία η δικαιοσύνη, χωρίς πολιτικό χρώμα, να διαφυλάξει τις αρχές ήθους και αξιοπρέπειας, να γίνει πραγματική εκκαθάριση στο εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον, εναντίον της όποιας μορφής βίας και κακοποίησης.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες