Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Καρφιά Χωρίς πια. Αν Αισθητική

Κούφια Λόγια Κύριε Αυγενάκη

Ο λόγος που με έκανε να ανασύρω τον τίτλο παλαιότερης σειράς άρθρων μου, του 1986 στα «Χ.ν.», «Καρφιά χωρίς ανΑισθητική» είναι το προχθεσινό κείμενο κόλαφος του διευθυντή των «Χ.ν.», Παρασκευά Περάκη, «Έργα και ημέρες Αυγενάκη», η συμπλήρωση της λέξης «πιά» απλά φανερώνει ότι δεν μπορούμε πλέον συνειδητά να περιμένουμε σπουδαία έργα για τον τόπο μας από συγκεκριμένους κομματικούς παράγοντες που δυστυχώς, έχουν πολιτειακό πόστο. Και εξηγούμαι, ως φίλαθλος, παρατηρώ την κατάντια στα Χανιά των αθλητικών εγκαταστάσεων. Όλοι ξέρουμε πως εχουν δαπανηθεί χρήματα για το κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι ή το ποδηλατοδρόμιο, που δεν ολοκληρώθηκαν χρόνια τώρα.

(1) Παρακολουθούμε εκατοντάδες αθλητών να προπονούνται σε άθλιες εγκαταστάσεις, μεταξύ αυτών και οι πρωταθλητές μας που εκπροσώπησαν τη χώρα στους Ολυμπιακούς αγώνες (2): στο απαρχαιωμένο κολυμβητήριο Ν. Χώρας οι Ντουντουνάκη, Παπαστάμος, Σκουμπάκης, Γαλανίδης· λίγο παρακάτω στους αμμόλοφους του Κλαδισού, έως ότου έφυγαν και πήγαν σε ένα ιδιωτικό χωράφι οι πρωταθλητές της σφυροβολίας (εδώ έκανε ένα μικρό λαθάκι ο Π.Περάκης, αναφέρει το αγώνισμα της σφαιροβολίας), Φραντζεσκάκης, Αναστασάκης αλλά και οι νεότεροι πρωταθλητές του Παπαμαρκάκη, του σωματείου «Ελ. Βενιζέλος», που 15 χρόνια πρωταγωνιστεί στον στίβο πανελληνίως, δημιουργώντας μοναδική σχολή σφυροβολίας, αλλά προβάλλεται σαν “VIRAL” και έξω από τα σύνορα της χώρας λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών προπόνησης… Στο εθνικό στάδιο Χανίων, γυμνάζονται σε χώρους απερίγραπτους, οσο για το ανύπαρκτο κλειστό προθερμαντήριο στην ανατολική πλευρά δίπλα στα γυμνάσια, χρόνια ακούμε υποσχέσεις, όταν η πόλη φιλοξενεί το μεγαλύτερο ιστορικό μίτινγκ στίβου, τα Βενιζέλεια. Πέρυσι στις 23 Ιουλίου σας έστειλα Ανοιχτή-δημόσια-επιστολή στα “Χανιώτικα Νέα” όπου δημοσιεύτηκε με τίτλο «Για το Εθνικό Στάδιο Χανίων», που έγραφα μεταξύ άλλων :Κύριε υπουργέ Αθλητισμού, σήμερα και μετά από περιήγηση σ’ άλλους αθλητικούς χώρους των Χανίων, θα επισκεφτείτε το Εθνικό Στάδιο το απόγευμα. Αναπόφευκτα η ματιά σας θα ανέβει ψηλά στους πυλώνες που φωτίζουν το στάδιο. Θα δείτε τερατόμορφους, παραμελημένους, σκουριασμένους χρόνια τώρα εκτός κλίμακας, όχι μονο για την περιοχή, αλλά για ολόκληρη την πόλη… ειλικρινά, έχετε δει σε κάποια πόλη τέτοιο επικίνδυνο αντιαισθητικό κατασκεύασμα; Οι πυλώνες είναι εκεί, έξω από κάθε λογική, δεκαετίες τώρα, και φυσικά δεν ευθύνεται γι’ αυτό η σημερινή κυβέρνηση… Το στάδιο δεν ανα-κατασκευάστηκε πριν από 15 χρόνια περίπου λόγω της απαγόρευσης νόμου να σηκωθούν οι κερκίδες πάνω από το επιτρεπόμενο ύψος. Πώς λοιπόν δικαιολογούνται αυτά τα επικίνδυνα τέρατα που προφανώς φτιάχτηκαν για πανύψηλες κερκίδες 80.000 θεατων και που κάποιοι ξεφορτώθηκαν… Κύριε υπουργέ, ξέρω οι τρέχουσες ανάγκες του αθλητισμού είναι πολλές και οι καιροί χαλεποί, απαιτούνται χρήματα για την αποκαθήλωση των πυλώνων, αλλά κυρίως, πολιτική βούληση. Τολμήστε και ξηλώστε τους. Επαρκούν 4 aπλοί στύλοι με led φωτισμό, για τις ανάγκες του πρωταθλητισμού των σωματείων στίβου… Σας εκλιπαρώ, ρίχτε αυτό το έκτρωμα τώρα, που μαγαρίζει μια ιστορική πόλη…. μετά τιμής…»

Την ίδια μέρα, το βράδυ, ο Λ. Αυγενάκης παρουσίασε σε πολύωρη κουραστική ανάπτυξη το πρόγραμμα του για τις αναγκαίες λύσεις σε αθλητικές υποδομές, έργα, χορηγίες κ.λπ. στους αθλητικούς παράγοντες, με παρόντες τους 3 βουλευτές της Ν.Δ., λόγια, λόγια, υποσχέσεις (αλήθεια, τι υλοποιήθηκε από αυτά που ελέχθησαν μέχρι τώρα;). Στο τέλος, τον πλησίασα, για να του δώσω το δημοσιευμένο αίτημα μου ως ευαισθητοποιημένος πολίτης. Μου είπε με ύφος αλάνθαστου καρδιναλίου –γνωστό πλέον- «το διάβασα, δεν έχεις δίκιο κύριε Μαρκαντωνακη, εγώ το ξέρω το θέμα και θα το λύσω άμεσα, ήδη έχω ξεκινήσει…». Δίπλα του αμίλητος ο πρόεδρος του Ε.Σ. Χανίων, Μανώλης Κουριδάκης, ο βουλευτής και υφυπουργός τότε, Βασίλης Διγαλάκης μονολόγησε «ναι, ένα αχρείαστο πασοκικό έργο, που παραμένει ακόμα…»

Και ρωτώ, εάν ο κύριος Αυγενάκης που συχνά επικαλείται τους νόμους (3) δεν είχε δεσμευτεί ότι θα λύσει το θέμα άμεσα, θα γινόταν λόγος για την υπόσχεση χωρίς αντίκρισμα που έδωσε τότε; Στη συνείδηση μου ο υφυπουργός αθλητισμού είναι αφερέγγυος απέναντι στα αθλητικά θέματα που ταλανίζουν τον νομό Χανίων και φυσικά, δεν είμαι ο μόνος που κάνω αυτές τις διαπιστώσεις. Στο επίπεδο του αθλητισμού αξίζουμε επιτέλους περισσότερα από το μερτικό της Περιφέρειας Κρήτης. Την Τετάρτη το βραδύ έξω από το ΚΑΜ (μετά την υπέροχη με τόσο ελληνικό χρώμα έκθεση αφισών του ΕΟΤ) είδα τον βουλευτή, κύριο Μανούσο Βολουδάκη και τον πληροφόρησα για το θέμα, ο οποίος μου είπε ότι θα επιληφθεί. Τώρα, τον λόγο έχουν οι βουλευτές των Χανίων. Πρέπει άμεσα να ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός. Αναμένουμε, όχι άλλα λόγια.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα