Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

«Καμπανάκι» για διαιτολόγια παιδικών σταθμών

Τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως μπισκότα, τσουρέκι και κρέμες, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα περιλαμβάνει το διαιτολόγιο για βρέφη και νήπια πολλών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών που λειτουργούν στη χώρα μας. Αν και σχεδόν στο σύνολό τους αυτές οι δομές τηρούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών για την υγιεινή διατροφή των παιδιών σε ό,τι αφορά τη συχνότητα κατανάλωσης οσπρίων, λαδερών, λαχανικών, πουλερικών και κόκκινου κρέατος, σχεδόν το 50% προσφέρει σε βρέφη και μικρά παιδιά μία με δύο φορές την εβδομάδα «γλυκές» λιχουδιές – παρά την ισχυρή σύσταση για μη χορήγηση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε πρόσθετα σάκχαρα, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από την αξιολόγηση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος του υπουργείου Υγείας των εβδομαδιαίων διαιτολογίων για το 2021 δημόσιων και ιδιωτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών από 50 περιφερειακές ενότητες της χώρας (87 δήμοι), με σύνολο 15.733 παιδιά. Σύμφωνα με την αξιολόγηση των στοιχείων, πέρυσι υπήρξε σημαντική συμμόρφωση ως προς τις συστάσεις για την προσφορά λαδερών μία φορά την εβδομάδα (97,3% των σταθμών), καθώς και οσπρίων (100%) και πουλερικών (98,4%) με την ίδια συχνότητα. Επιπλέον, το 98,4% προσέφερε κόκκινο κρέας έως μία φορά την εβδομάδα και το 82,7% ψάρια ή θαλασσινά μία φορά την εβδομάδα. Μία μερίδα φρέσκων φρούτων ημερησίως προσέφερε το 89,6% των σταθμών και τουλάχιστον μία μερίδα λαχανικών ημερησίως το 86,5%.

Ωστόσο, το 13,5% των σταθμών δεν παρέχει αρκετά συχνά λαχανικά (το πολύ μία – δύο φορές την εβδομάδα), ένας στους τρεις (35,3%) δεν προσφέρει δημητριακά και προϊόντα ολικής άλεσης σε καθημερινή βάση, ενώ το 46,8% αναφέρει ότι προσφέρει μία – δύο φορές την εβδομάδα τρόφιμα με πρόσθετα σάκχαρα, όπως μπισκότα, τσουρέκι, κρέμες, ρυζόγαλο, επιδόρπια γιαουρτιού και κομπόστες φρούτων. Η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου εφιστά την προσοχή των αρμοδίων των σταθμών προκειμένου να μην περιλαμβάνονται στα διαιτολόγια τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρόσθετα σάκχαρα, να προτιμώνται τα δημητριακά ολικής άλεσης έναντι των επεξεργασμένων και να προστεθεί στο μεσημεριανό γεύμα καθημερινά μία μερίδα λαχανικών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα