Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Καλλωπισμός της φτώχειας

Οι ανατιμήσεις θα συνεχίζονται στα σουπερμάρκετ, όπως προετοιμάζονται οι βιομηχανίες, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών θα συρρικνώνεται και τούτο θα είναι αρνητικό για το εκλογικό αφήγημα. Οι κοινωνικές ανισότητες πήραν διαστάσεις και διευρύνονται. Οι δηλώσεις εξωραϊσμού δεν πείθουν κυρίως απ’ τον υπουργό Ανάπτυξης με το “καλάθι του νοικοκυριού”, ο οποίος νουθέτησε τους δημοσιογράφους, “να μην το παρακάνουν” με τα σχόλιά τους στις εφημερίδες που αναστατώνουν τον κόσμο.
Οι καταναλωτές από μόνοι τους έχουν τεκμηριώσει το ζήτημα της ακρίβειας δεκάδων προϊόντων, η αύξηση των τιμών, των οποίων ξεκινάει από 10% και υπερβαίνει το 80%. Εντοπίζονται ακόμα αυξήσεις σε προϊόντα, που όταν βγήκαν απ’ το “καλάθι” ανατιμήθηκαν πάνω από 50%, ενώ μειώθηκε και το βάρος στις ίδιες συσκευασίες.
Η πολιτεία πάει ν’ αντιμετωπίσει το ζήτημα της ακρίβειας των βασικών ειδών πρώτης ανάγκης με τα fuel pass και τα market pass προβάλοντας τη δικαιολογία, οτι ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος και με τα μέτρα, που λαμβάνονται “τιθασεύεται”. Εν τω μεταξύ η αγοραστική αξία των νοικοκυριών χάθηκε αν σ’ αυτήν υπολογίσουμε τις δαπάνες μετακίνησης, θέρμανης, του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Οι αποδοχές των εργαζομένων και συνταξιούχων δεν έφθανα πριν ενσκύψει η ακρίβεια, πόσο μάλλον τώρα, που οι αποδοχές “πετσοκόφτηκαν και οι τιμές “αφηνίασαν”.
Η “μαγική εικόνα” που φιλοτεχνεί η κυβέρνηση διαψεύδεται, δεδομένου ότι οι περισσότεροι δεν εμπιστεύονται την ποιότητα των προϊόντων του “καλαθιού”, που οι τιμές τους έχουν αυξηθεί και έχουν μειώσει τις δαπάνες τους για βασικά είδη απ’ τα σουπερμάρκετ κατά 80%. Προτιμούν προϊόντα εκτός του “καλαθιού” από προσφορές και “ετικέτες”, που είναι φθηνότερα.
Αποτυπώνονται οι έρευνες της κοινής γνώμης με τη δημοσκόπηση της MRB, όπου οι ερωτηθέντες “αν το καλάθι συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας”, απάντησαν “σίγουρα όχι” κατά 70%. Η ακρίβεια και η υποβόσκουσα διαφθορά αποτελούν τα σημαντικότερα κριτήρια της ψήφου των καταναλωτών. Στην ακρίβεια αντέχουν λιγότερο οι φτωχοί και περισσότερο οι εύποροι, η διαφθορά, όμως, ανησυχεί τους πολίτες γιατί επικρατούν η αναξιοκρατία και η κατάπτωση της δημοκρατίας.
Ο οικογενειακός Δ/Υ παίρνει φωτιά και με την αύξηση των επιτοκίων, οπότε για στεγαστικό δάνειο π.χ. 100.000€ με κυμαινόμενο επιτόκιο αρχικώς διαρκείας 20 ετών και με επιτόκιο 3% μηνιαίως η δόση ήταν 560€. Τώρα η επιβάρυνση θα φθάσει τα 160€ το μήνα και η δόση θα διαμορφωθεί στα 720€ μηνιαίως.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπολογίζει ότι οι υποσχέσεις των παροχών θα πραγματοποιηθούν απ’ τις εισπράξεις, που θα γίνουν μέχρι τέλους Φεβρουαρίου από τις τελευταίες δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, τον ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας και τον ΦΠΑ.
Τα ανωτέρω αποτελούν επισφαλείς υποθέσεις, γιατί ταμειακά διαθέσιμα δεν υπάρχουν και το μοίρασμα προεκλογικών υποσχέσεων και από τις δύο εν δυνάμει παρατάξεις, που ενδέχεται να κυβερνήσουν, είναι αμφίβολες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα