Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Καλύτερη αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής εσωτερικής Ναυσιπλοΐας

Σημαντικές προοπτικές που δε φαίνονται από πρώτη ματιά, διανοίγονται για τη χώρα μας, αν όπως αναφέρει  το δελτίο Τύπου της Κομισιόν στις 10 Σεπτεμβρίου 2013 επιχειρηθεί η εφαρμογή νέων μέτρων για την αύξηση των εμπορευματικών μεταφορών μέσω του εσωτερικού πλωτού Δικτύου της Ευρώπης. Και τούτο γιατί γειτονεύουμε με τη Βουλγαρία στην οποία καταλήγει ο Δούναβης με τεράστιο δυναμικό στον τομέα των μεταφορών χαμηλού κόστους και τη συνδυασμένη αποστολή εμπορευμάτων στα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας και από εκεί με ειδικό σταθμό στην Κρήτη, προς τη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά θάλασσα.
Οι φορτηγίδες, είναι από τα πλέον φιλικά προς το περιβάλλον και ενεργειακά αποδοτικά μέσα μεταφοράς, αλλά αυτή τη στιγμή καλύπτουν μόνο το 6% περίπου των ευρωπαϊκών εμπορευματικών μεταφορών ετησίως. Με τις νέες προτάσεις επιδιώκεται να αξιοποιηθούν οι ανεκμετάλλευτες μέχρι σήμερα δυνατότητες των 37.000χλμ. εσωτερικού πλωτού δικτύου που διαθέτει η Ευρώπη. Θα διευκολυνθεί η μεταφορά εμπορευμάτων και ο κλάδος θα αποκτήσει οικολογικότερο χαρακτήρα, ενώ παράλληλα θα ενθαρρυνθεί η καινοτομία και θα βελτιωθούν οι δυνατότητες απασχόλησης.
Ανώτατος αξιωματούχος δήλωσε ότι «Ηδη, κάθε χρόνο 500 εκατομμύρια τόνοι εμπορευμάτων μεταφέρονται μέσω του εσωτερικού μας πλωτού Δικτύου. Πρόκειται για το ισοδύναμο 25 εκατ. φορτηγών. Αλλά κι αυτό δεν είναι αρκετό.
Πρέπει να βοηθήσουμε την εσωτερική ναυσιπλοΐα να αναπτυχθεί μακροπρόθεσμα σε έναν κλάδο υψηλής ποιότητας».
Η Επιτροπή προτείνει δράσεις στους ακόλουθους τομείς:
Εξάλειψη των σημείων συμφόρησης: Η Επιτροπή προτείνει τη βελτίωση των εσωτερικών πλωτών μεταφορών με την αναβάθμιση υδατοφρακτών, γεφυρών και καναλιών ναυσιπλοΐας.
Οικολογικότερος και καινοτόμος προσανατολισμός: Η Επιτροπή θα προτείνει μέτρα όπως νέα πρότυπα για τις μηχανές ώστε να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών και να ενισχυθεί η έρευνα και η καινοτομία.
Καλύτερες συνδέσεις με άλλα Μέσα Μεταφοράς: Θα δοθεί προτεραιότητα στη βελτίωση των συνδέσεων μεταξύ της εσωτερικής ναυσιπλοΐας και των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων, με ιδιαίτερη έμφαση στις συνδέσεις των θαλάσσιων και ποτάμιων λιμανιών
Επένδυση σε εξειδικευμένο προσωπικό: Οι νέες προτάσεις αναμένεται ότι θα συμβάλουν στην ευρύτερη αναγνώριση των δεξιοτήτων και της σταδιοδρομίας στον κλάδο καθώς και στη βελτίωση της πρόσβασης στην εργασία και στην κινητικότητα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα