Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

“Kalathi” με… “φρούτα”

Την πρώτη εμφάνισή του, ημέρα Τετάρτη, έκανε το πολυδιαφημισμένο “καλάθι της νοικοκυράς” απ’ τον κ. Γεωργιάδη με 51 βασικά υλικά των σούπερ μάρκετ σε τιμές χαμηλότερες ή ίδιες μ’ αυτές πριν τον Οκτώβριο. Είναι νωρίς ακόμη να βγάλουμε συμπεράσματα, πώς θα λειτουργήσει στην πράξη προς όφελος της τσέπης των καταναλωτών, καθ’ όσον από πολλούς της αγοράς, εξαιρουμένων των ιδιοκτητών αλυσίδας πολυκαταστημάτων, που εκφράζουν σημαντικές ενστάσεις, επειδή στο νέο εφεύρημα που συμμετέχουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, των οποίων ο τζίρος υπερβαίνει τα 90 εκατ. ευρώ τον χρόνο, δεν πρόκειται να χάσουν.

Από τον Ιανουάριο 2022 ως τον Οκτώβριο αυτοί οι ιδιοκτήτες έχουν θησαυρίσει. Εκτός του ότι θα προσελκύουν πελάτες, την έκπτωση στα 51 είδη, τα οποία κι αυτά θα είναι δική τους επιλογή, θα την κερδίζουν πολλαπλά από «αυξήσεις στα άλλα είδη εκτός καλαθιού». Ως εκ τούτου, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι στο καλάθι θα περιλαμβάνονται και οι «σκυλοτροφές», συνιστά τούτο έναν επιπλέον εμπαιγμό προς τους καταναλωτές.

Ανακοινώθηκε απ’ το Υπουργείο Οικονομικών ότι μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο από 12 στο 9,8%. αργότερα ο κ. υπουργός αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του προβλέποντας τον πληθωρισμό στον προϋπολογισμό 2023 πάνω από 10%. Τούτο δεν άλλαξε τη διάθεση των σούπερ μάρκετ κλιμάκωσης των ανατιμήσεων, που είναι ένα απαισιόδοξο σενάριο συνέχισης των αυξήσεων, τις οποίες φοβάται ο κ. Σταϊκούρας, αλλά δεν το λέει για να μην χαλάσει το “Fake news” του κ. Γεωργιάδη για το “kalathi”.

Ωστόσο ο υπ. Ανάπτυξης έκανε «εκστρατεία ενημέρωσης» στα βόρεια προάστια συνοδεία καμερών, να προλάβει τα «πρωινάδικα» των καναλιών. Έδωσε ρεσιτάλ ερμηνείας λανσάροντας το επικοινωνιακό μέτρο του καλαθιού σε πολυκαταστήματα της επιλογής του και όχι σε εκλεκτά «ντελικατέσεν» που διαθέτουν ακριβές εισαγόμενες λιχουδιές και αντιβαίνουν στη διακήρυξη, ότι το ενδιαφέρον έγκειται για τα «νοικοκυριά που δεν βγάζουν τον μήνα».

Ποιος, αλήθεια, πιστεύει ότι τα εναλλασσόμενα 51 είδη θα αντισταθμίσουν τις ανατιμήσεις στα αμέτρητα άλλα είδη που καταναλώνει ένα νοικοκυριό; Όλοι οι νοικοκύρηδες θεωρούν ότι ο δικός τους τρόπος υπολογισμού του πληθωρισμού είναι ο σωστός, διότι μόνον αυτοί βλέπουν πως με τα ίδια έσοδα αγοράζουν λιγότερα είδη, δεν φθάνουν να πληρώσουν λογαριασμούς, εισφορές στα ταμεία, την εφορία, το ρεύμα και τις τράπεζες.
Σοβαρούς προβληματισμούς τρέφει και το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ.). Αμφιβάλλουν αν οι ελλιπείς Eλεγκτικές Αρχές θα προλάβουν ή θα μπορέσουν να ερευνήσουν τυχόν παρανομίες στα μεγάλα καταστήματα της χώρας. Και όμως ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων αισιοδοξεί ότι οι μοναδικοί 20 σε αριθμό υπάλληλοι της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) θα μπορέσουν να ελέγξουν την εφαρμογή του νεοσύστατου “φρούτου” καταπολέμησης της ακρίβειας.

Δεν απαντά, όμως, ο κ. Γεωργιάδης, γιατί έχει αποκλείσει στην περιφέρεια ελέγχους από υπαλλήλους της Αυτοδιοίκησης που έχουν εμπειρία στην εντοπιότητα και ευρύτερα γνώση του αντικειμένου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα