Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Καινοτόμες θεραπείες για παθήσεις “ταμπού” έρχονται και στα Χανιά

» Λύσεις για αιμορροΐδες, ραγάδες, συρίγγια κι άλλες παθήσεις του πρωκτού

 

Καινοτόμες θεραπείες για την αντιμετώπιση παθήσεων του πρωκτού ξεκινούν στην κλινική “ΙΑΣΙΣ – Γενική Κλινική Γαβριλάκη Α.Ε.”. Οσο για την πρόληψη αυτών των παθήσεων, όπως αιμορροίδες, συρίγγια, κ.α., που ταλαιπωρούν αρκετούς ασθενείς και στα Χανιά, σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή με πρωταγωνιστή το ελαιόλαδο.
Τα παραπάνω σημειώνει, μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”, ο γενικός χειρούργος, διευθυντής στην Κλινική Παθήσεων Πρωκτού στο Ιατρικό Αθηνών Αναστάσιος Καρανδρέας, ο οποίος αναμένει την έγγραφή του στον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων για να συνεργαστεί με την κλινική IASIS στα Χανιά και να παρέχει υπηρεσίες θεραπείας από παθήσεις του πρωκτού.

«ΘΕΜΑ ΤΑΜΠΟΥ»

Ο ίδιος μας λέει ότι «ακόμη και εν έτει 2022, οι παθήσεις και η περιοχή του πρωκτού είναι ταμπού. Συνεπώς, αυτό πρέπει να το ξεπεράσουμε. Πρέπει κάθε πολίτης να απευθύνεται στον εξειδικευμένο γιατρό για διάγνωση σε περίπτωση που έχει κάποια συμπτώματα. Πρέπει να κάνουμε την πρώτη κολονοσκόπηση αναφοράς στο 45ο έτος της ηλικίας μας. Η κολονοσκόπηση είναι μία εξέταση ενδοσκοπική, ανώδυνη, αναίμακτη. Γίνεται σε εξειδικευμένους γιατρούς, γαστρεντερολόγους. Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, θα φανεί με την πρώτη κολονοσκόπηση. Δεν είναι θέσφατο το 45ο έτος της ηλικίας. Αλλάζει διότι μπορεί κάποιος στην οικογένεια να έχει συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο παχέος εντέρου. Συνεπώς, εκεί πρέπει να έρθει σε επαφή με τον γιατρό του για το πότε πρέπει να γίνει η πρώτη κολονοσκόπηση».

ΟΙ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ

Για τις παθήσεις πρωκτού, ο ίδιος υπογραμμίζει:
«Αν δούμε αίμα στα κόπρανα, το πιο σύνηθες μπορεί να είναι μια αιμορροειδοπάθεια. Πρέπει να δούμε τι βαθμού αιμορροειδοπάθεια είναι αυτή, εάν είναι αντιμετωπίσιμη συντηρητικά ή αν είναι αντιμετωπίσιμη χειρουργικά. Σε αυτό το κομμάτι η διατροφή παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο (στην πρόληψη).
Η αιμορροϊδοπάθεια εκδηλώνεται με αίμα στο χάρτι, με αίμα στη λεκάνη της τουαλέτας. Μπορεί να το βλέπει ο ασθενής συχνά – πυκνά, οπότε είναι λογικό να πρέπει να απευθυνθεί στο γιατρό του. Αλλο σύμπτωμα μπορεί να είναι ο κνησμός της περιοχής του πρωκτού ο οποίος να είναι ενοχλητικός και συνεχής».

ΡΑΓΑΔΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη «ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου. Η ραγάδα είναι ένα σκίσιμο στο βλενογόνο του πρωκτού, είναι πάρα πολύ οξύς ο πόνος σε σημείο που ο ασθενής δεν θέλει να τρώει για να μη πηγαίνει τουαλέτα. Το χαρακτηριστικό της παθήσεως είναι ότι πονάνε οι ασθενείς την ώρα της αφόδευσης αλλά και πολλές ώρες μετά. Η διάγνωση της ραγάδας είναι πάρα πολύ εύκολη. Αλλά η αντιμετώπιση είναι πάντα χειρουργική. Υπάρχουν διάφορες αλοιφές αλλά έχει πολύ φτωχά αποτελέσματα. Η αντιμετώπιση η χειρουργική συνίσταται σε σφιγκτηροτομή».
Ο κ. Καρανδρέας πρόσθεσε ότι «αυτό δημιουργεί άλλα θέματα, μέχρι και 6 – 7 μήνες να βλέπουμε απώλεια αερίων αθελά μας ή απώλεια δύσοσμων υγρών στο εσώρουχό μας. Γι΄αυτό έχουμε εφαρμόσει εδώ και δύο χρόνια μία καινοτόμο μέθοδο, την αποκατάσταση της ραγάδας πρωκτικού δακτυλίου με j-πλάσμα.
Είναι, ουσιαστικά, ένας ψεκασμός της ραγάδας με ειδικό υλικό, είναι υπερσύχγρονη τεχνολογία, με αποτέλεσμα σιγά – σιγά να έχουμε επούλωση της ραγάδος. Αυτή η τεχνολογία θα εφαρμοστεί και εδώ. Η κλινική θα προμηθευτεί τα ανάλογα υλικά και θα έχουμε την ίδια υψηλή τεχνολογία. Ο,τι έχουμε στην Αθήνα θα το έχουμε και εδώ ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται ο κόσμος και να μη χρειάζεται μετάβαση στην Αθήνα».

ΤΑ ΣΥΡΙΓΓΙΑ

Σχετικά με άλλες παθήσεις πρωκτού, αναφέρθηκε σε «συρίγγια πρωκτού ή αποστήματα πρωκτού» και συμπλήρωσε: «Δεν έχει διευκρινιστεί αν το περιεδρικό απόστημα καταλήγει σε συρίγιο ή το συρίγγιο κάνει το απόστημα. Εν πάση περιπτώσει, εάν έχουμε περιεδρικό απόστημα η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η διάνοιξη του αποστήματος, να ανακουφιστεί ο άρρωστος από τον οξύ πόνο και πιθανότατα και από τον πυρετό που δημιουργεί το πύον στην περιοχή αλλά θέλουμε οπωσδήποτε να ελέγξουμε αν υπάρχει και συρίγγιο. Αυτό ελέγχεται με μαγνητική τομογραφία με υψηλή ευκρίνεια και αν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει συρίγγιο, μπορεί να αντιμετωπιστεί με οπτική ίνα λέιζερ 360 μοιρών. Αυτό σημαίνει ότι βάζουμε μια πολύ λεπτή οπτική ίνα, που έχει τη διάμετρο τρίχας κεφαλής, κατά μήκος όλου του συριγγίου και έτσι ουσιαστικά καταργούμε το συρίγγιο».

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σε ερώτηση για την πρόληψη μέσα από τη διατροφή, σημείωσε ότι «αν υπάρχει ήδη πρόβλημα ακόμα και η έναρξη σωστής διατροφής μπορεί να μην επιδεινώσει το πρόβλημα. Ομως, για να μην έχουμε πρόβλημα, η σωστή διατροφή περιλαμβάνει δημητριακά, περιλαμβάνει αρκετό νερό μέσα στο 24ωρο ώστε να μην αφυδατωνόμαστε και κάνουμε σκληρά κόπρανα. Τα σκληρά κόπρανα είναι αυτά που δημιουργούν τα προβλήματα, είτε την αιμορροειδοπάθεια, είτε τη ραγάδα του δακτυλίου.
Να ξέρει ο κόσμος ότι δεν θέλουμε να έχουμε κόπρανα “κατσίκας”, σβώλους δηλαδή. Αυτά είναι προκαρκινοματώδης κατάσταση. Θέλουμε σχηματισμένα κόπρανα, μαλακά.
Στη διατροφή, θέλουμε δημητριακά, βραστές σαλάτες, πράσινες, όπως τα κολοκύθια και το μπρόκολο. Θέλουμε λαδάκι που εδώ στην Κρήτη είναι άφθονο και από εδώ ξεκινάει η μεσογειακή διατροφή. Αν κάποιος μπορεί να πίνει και μια κουταλιά της σούπας λάδι, πρωί, μεσημέρι, βράδυ, με μπόλικο νερό, αυτό είναι εξαιρετικά καλό γιατί το λάδι απαλοίφει όλο το πεπτικό σωλήνα και έτσι βοηθάει στον σχηματισμό των κοπράνων και στις ομαλές κενώσεις. Οπωσδήποτε τα δαμάσκηνα, τα ακτινίδια. Από εκεί και πέρα αν υπάρχουν άλλες παθήσεις στο παχύ έντερο, όπως τα εκκολπώματα, απαγορεύεται να τρώμε τροφές που έχουν σπόρους όπως το κουλούρι Θεσσαλονίκης, τα ακτινίδια, η ντομάτα που έχει σπόρους. Σε γενικές γραμμές να αποφεύγουμε το κόκκινο κρέας, να τρώμε σαν πρωτείνη αρκετά ψάρια, θαλασσινά και οπωσδήποτε αυτά να συνοδεύονται με τις ανάλογες σαλάτες, πράσινες, ωμές ή βραστές».

Οι αιματολογικές παθήσεις

«Οι αιματολογικές παθήσεις γενικά είναι πλέον πάρα πολύ συχνές», μας λέει ο αιματολόγος, διευθυντής του Αιματολογικού Τμήματος της κλινικής IASIS, Μανώλης Νικολούτσης και εξηγεί:
«Υπάρχουν προβλήματα τα οποία αρχίζουν από τα πιο απλά, όπως μια αναιμία. Ενα μεγάλο ποσοστό γυναικών εμφανίζει σιδηροπενική αναιμία από έλλειψη σιδήρου αλλά από εκεί έχουμε πολύ πιο πολύπλοκα περιστατικά όπως τις αιματολογικές κακοήθειες οι οποίες περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα όπως οξείες λευχαιμίες, χρόνιες λευχαιμίες, λεμφώματα, μυέλωμα.
Το δύσκολο σε αυτές τις παθήσεις είναι ότι ο μυελός είναι ένα όργανο που δεν μπορούμε να το φανταστούμε, δεν είναι όπως η καρδιά που φανταζόμαστε το σχήμα της και σκεφτόμαστε κάποια πάθηση της καρδιάς. Ο μυελός είναι μέσα στα κόκκαλά μας, είναι το εργοστάσιο παραγωγής των κυττάρων του αίματός μας και, γενικώς, όταν πάσχει ο μυελός μπορεί να πάσχουν πάρα πολλά όργανα του σώματος γιατί όλα τα όργανα του σώματος τρέφονται από τα κύτταρα του αίματος. Εδώ, στην κλινική του κ. Γαβριλάκη έχει γίνει μια εξαιρετική προσπάθεια. Μας δίνει όλα τα “όπλα” που χρειάζεται ένα μέρος σαν την Κρήτη για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις παθήσεις του αίματος».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα