Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Κ. Λαπαβίτσας: «Έντιµη ενωτική πρωτοβουλία»

Ποια είναι η πραγµατική κατάσταση της ελληνικής Οικονοµίας; Πώς θα µπορούσε να αλλάξει το οικονοµικό µοντέλο της Κρήτης; Γιατί άλλο ένα κόµµα από την Αριστερά;

Ο οικονοµολόγος Κώστας Λαπαβίτσας υποψήφιος ευρωβουλευτής µε το ψηφοδέλτιο της ενωτικής πρωτοβουλίας “ΜέΡΑ25, Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά” µίλησε στο Podcast των “Χ.Ν.” Τerra Politica για το διακύβευµα των επερχόµενων εκλογών.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ενωτική Πρωτοβουλία – ΜέΡΑ25 Κώστας Λαπαβίτσας, μιλάει στα “Χ.ν.” εν όψει των ευρωεκλογών

• Η αίσθηση µας είναι ότι η Συµµαχία σας έχει “ρίξει νερό στο κρασί” της. ∆εν µιλάει τόσο πολύ για ρήξη,ανυπακοή κτλ, όλα αυτά τα οποία,ίσως εκτιµάται ότι φόβισαν ένα µέρος του κόσµου, είναι έτσι;
Όσον αφορά τους στόχους µας για την αλλαγή της κοινωνικής και οικονοµικής κατάστασης στον τόπο, δεν έχουµε βάλει καθόλου νερό στο κρασί µας. Ισα- ίσα, σε σχέση µε τον τρόπο που εµφανιστήκαµε στις κοινοβουλευτικές εκλογές τα πράγµατα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα, πολύ πιο ώριµα, πολύ πιο τετράγωνα σε αυτά που θέλουµε και σε αυτά που επιδιώκουµε. Αυτό που έχει αλλάξει σε σχέση µε το τότε είναι φυσικά η πολιτική έκφραση αυτών των πραγµάτων . Τότε δεν χειριστήκαµε τις κοινοβουλευτικές εκλογές τόσο πετυχηµένα όσο θα έπρεπε. Με την έννοια των πολιτικών συνθηµάτων, του απλού τρόπου για να βγαίνουν αυτά µπροστά. Ήταν σφάλµα η ανακίνηση απόψεων περί εξόδου από το ευρώ στα καλά καθούµενα πέρυσι. Ήταν σφάλµα να τονίζει κανείς ότι χρειαζόµαστε διαφορετικά τραπεζικά συστήµατα και ούτω καθεξής. Τα θέλουµε αυτά. Φυσικά είναι απαραίτητα. Αλλά κανείς πρέπει να κρίνει κάθε φορά ποια είναι τα πολιτικά ζητούµενα και τα πολιτικά επίδικα. ∆εν ήταν το ευρώ τότε. Ούτε είναι και τώρα.

• Το πολιτικό πλαίσιο των εκλογών είναι συντηρητικό, πολεµοχαρής φωνές για το Ουκρανικό, σκλήρυνση στο µεταναστευτικό, αυστηροποίηση στα οικονοµικά και ενισχύεται η ακροδεξιά.
Το πλαίσιο είναι πάρα πολύ δύσκολο. Ακριβώς για αυτό πιστεύουµε ότι είναι απαραίτητη η µαχητική αντιπολίτευση…Να εµφανιστεί αυτή η φωνή στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο και να µιλήσει καταρχήν για την οικονοµική αποτυχία της Ε.Ε. η οποία είναι πασιφανής. ∆εν µπορεί να σταθεί απέναντι ούτε στην Κίνα, ούτε στις Ηνωµένες Πολιτείες. Υπάρχει αποβιοµηχάνωση στη Γερµανία, υπάρχει τεράστιο άνοιγµα πλούτου. Η ψαλίδα έχει µεγαλώσει πάρα πολύ. Να πάµε εκεί και να µιλήσουµε ακριβώς για αυτά τα πράγµατα. Ότι έχει αποτύχει η Ε.Ε. µε αυτό τον τρόπο και ότι ακριβώς επειδή έχει αποτύχει γίνεται και πιο αυταρχική, περιορίζει την ∆ηµοκρατία. Γίνεται και πιο επιθετική όσον αφορά τις γεωπολιτικές θέσεις και αντί να λειτουργεί ως ήπια δύναµης βλέπουµε ότι οξύνει τις πολεµικές καταστάσεις. Εµείς θα µιλήσουµε εναντίων όλων αυτών των πραγµάτων. Σε ότι αφορά την ακροδεξιά, ο φασισµός ξέρετε είναι κάτι που πηγάζει από την καρδιά του καπιταλισµού. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το τι είναι ο φασισµός ιστορικά. Σήµερα ξέρουµε πάρα πολύ καλά ότι ο καπιταλισµός, ο ώριµος καπιταλισµός, γεννάει τον φασισµό, όπως γεννάει και το κίνηµα προς τον σοσιαλισµό. Ο φασισµός όµως δεν εµφανίζεται κάθε φορά µε το ίδιο προσωπείο. Ο φασισµός στην Ευρώπη δεν είναι ανάγκη να έχει µουστάκι και να ρίξει τα µαλλιά του προς δεξιά και προς τα αριστερά. Πρέπει να καταλάβουµε τις νέες µορφές του φασισµού, έχουµε πολύ σύνθετες νέες µορφές και για αυτό πρέπει να είναι και σύνθετη η απάντηση.

• Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την καλή κατάσταση της οικονοµίας. ∆εν δανειζόµαστε µε καλύτερους όρους σε σύγκριση µε το παρελθόν; ∆εν είναι βιώσιµο πλέον το χρέος της χώρας, δεν υπάρχει µια ροή χρηµάτων λόγω του “Ταµείου Ανάκαµψης” του ΕΣΠΑ ;
Μας το λέει ο κ. Μητσοτάκης κάθε µέρα αυτό. Αυτό είναι το κυριότερο του επιχείρηµα. Οτι έλυσε τα προβλήµατά µας και ότι η χώρα πάει από το καλό στο καλύτερο. Έχω γυρίσει µεγάλο µέρος της Ελλάδας τις τελευταίες εβδοµάδες και σας βεβαιώνω ότι από τον Εβρο µέχρι εδώ κάτω στην Κρήτη οι καθηµερινοί άνθρωποι δεν συµφωνούν µε αυτή την ανάλυση» σηµειώνει και προσθέτει πως οι πολίτες «βλέπουν το µισθό τους να τελειώνει γύρω στις 20 του µηνός και µετά να αγωνίζονται να βολέψουν τα υπόλοιπα. Αυτό το ξέρει και ο κύριος Μητσοτάκης, αλλά παριστάνει ότι δεν το καταλαβαίνει ή µιλάει µόνο µε ανθρώπους που δεν αντιµετωπίζουν αυτό το πρόβληµα. ∆εν υπάρχει καµιά αµφιβολία ότι δεν είµαστε στην ίδια κατάσταση που βρισκόµασταν το 2012, 2013, 2014, 2015. ∆εν υπάρχει επίσης καµιά αµφιβολία ότι το χρέος µας είναι πιο διαχειρίσιµο αυτή τη στιγµή, ότι τα επιτόκια δανεισµού είναι λίγο πάνω από τα γερµανικά ενώ είχαµε φτάσει σε τροµακτικά ύψη προηγουµένως και ότι η ελληνική οικονοµία έχει σταθεροποιηθεί για να το πω έτσι. Οντως σταθεροποιηθήκαµε. ∆εν το πέτυχε ο κ. Μητσοτάκης. Το πέτυχε ο κ. Τσίπρας. Αυτή σταθεροποίηση της ελληνικής οικονοµίας έγινε µέσα από την εφαρµογή των µνηµονίων που γίνανε νοµικό πλαίσιο και θεσµικό πλαίσιο της ελληνικής οικονοµίας ιδίως της αγοράς εργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ το έκανε αυτό καθεστώς και ο κ. Μητσοτάκης το κληρονόµησε. Όµως άλλο σταθεροποίηση, άλλο ανάπτυξη άλλο επιτυχία, έχουµε ένα µπέρδεµα που καλλιεργείται σκοπίµως.

• Ως οικονοµολόγος έχετε 3-4 συγκεκριµένες προτάσεις για την Κρήτη;Για την ανάπτυξη του αγροτικού τοµέα , τις νέες τεχνολογίες, αλλά και ένα βιώσιµο τουρισµό ;
Χωρίς να έχω όλα τα δεδοµένα µπορώ να πω ότι στην Κρήτη υπάρχει ένας τουρισµός υπερτροφικός που δεν είναι καλή προοπτική για την οικονοµία καθώς στηρίζεται στις εισαγωγές προϊόντων . Ο τουρισµός είναι απαραίτητο κοµµάτι αλλά ο υπετροφικός τουρισµός υπερβολικό. Στην Κρήτη η αγροτική οικονοµία στηρίζεται στην επιδότηση και στο κυνήγι τις επιδότησης , το “πρασίνισµα” που πηγάζει από το πλαίσιο της Ε.Ε. Μια κατεύθυνση άκρως προβληµατική καθώς δηµιουργεί εξάρτηση από την επιδότηση. Θα πρότεινα µια οικονοµία µε µικρότερο τουρισµό, αλλαγή στο αγροτικό µε έµφαση στην παραγωγή και θα έδινα µεγάλο βάρος στην αξιοποίηση των πανεπιστηµίων. Τα ιδρύµατα του νησιού είναι ισχυρά θα πρέπει να πέσει µεγαλύτερο βάρος στη δηµιουργία νέων τεχνολογιών.

• Έχει καταφέρει η συµµαχία σας να “απεµπολήσει” το ότι «είναι το κόµµα του Βαρουφάκη» όπως λέει πολύς κόσµος;
Πρέπει να το δει ο κόσµος ως µια έντιµη ενωτική πρωτοβουλία που όλα τα κοµµάτια έχουν κάνει αποτίµηση του παρελθόντος τους και θέλουν να έχουν κοινό βηµατισµό. Ο Βαρουφάκης έχει αναγνωρισιµότητα και αυτό είναι θετικό αλλά είµαστε ένα µετωπικό σχήµα. Αν δείτε τις προτάσεις, το πως λειτουργεί, τους ανθρώπους του είναι σαφές ότι δεν είναι το κόµµα του Βαρουφάκη αλλά µια Ενωτική Πρωτοβουλία.

• Τι διαφοροποιεί τι συµµαχία από τα υπόλοιπα κόµµατα της Αριστεράς;
Απευθύναµε ενωτικό κάλεσµα σε όλους. Το ΚΚΕ δεν έδωσε καµία σηµασία. Σεβόµαστε αυτό που κάνουν, έχουν ευρωβουλευτές εδώ και δεκαετίες αλλά αλλαγή δεν έχουµε δει ! Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα µε τη νέα του ηγεσία και τη νέα µορφή δεν είναι αναγνωρίσιµο κοµµάτι της αριστεράς και το λέω µε λύπη γιατί συνεργάστηκα, εκλέχτηκα, συµµετείχα, είναι ένα περίεργο µόρφωµα κάτι σαν το δηµοκρατικό κόµµα Αµερικής στο Βαλκανικότερο που µπορεί να έχει κάποια σχετική επιτυχία λόγω της απογοήτευσης για το πολιτικό σύστηµα της χώρας. Αλλά κόµµα της αριστεράς δεν είναι. Για τη “Νέα Αριστερα”, οι άνθρωποι αυτοί ήταν υπουργοί, εφάρµοσαν µνηµόνια..Βλέπω να λένε ότι όλα τα έκαναν καλά µέχρι το 2023 που έχασαν τον έλεγχο του κόµµατος. Θα ήθελα µια αποτίµηση της πορείας τους αυτής, δεν µιλάω για δήλωση µετανοίας.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα