Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Ιστορικό Αρχείο: Από την απομόνωση στην… εξορία;

Τα “παιχνίδια” με την ιστορία της πόλης των Χανίων φαίνεται να συνεχίζει η Δημοτική Αρχή.
Θύμα αυτή τη φορά, φαίνεται να είναι το πολύπαθο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, τα σχέδια που έχει για το οποίο, αποκάλυψε ο δήμαρχος κ. Σημανδηράκης, σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση το Σάββατο στο θέατρο “Βλησίδης” .
Ο κ. Σημανδηράκης παρουσίασε λοιπόν ως δεδομένη τη μεταστέγαση του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης στο φρούριο Ιτζεδίν! Γνωστοποίησε μάλιστα ότι από την Τετάρτη θα μπορεί να κάνει πιο επίσημες και συγκεκριμένες ανακοινώσεις.
Η ανακοίνωση αυτή του δημάρχου, προκάλεσε άμεσα την αντίδραση της προέδρου της ΙΛΑΕΚ Μαρίας Βλαζάκη, η οποία παρευρισκόταν στην εκδήλωση και μη γνωρίζοντας αν έχει υπάρξει κάποια διαβούλευση για το θέμα αυτό, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι το Ιτζεδίν ο κατάλληλος χώρος για την αναγκαία μεταστέγαση του Ιστορικού Αρχείου.

Απόφαση φυσικά του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα αυτό δεν υπάρχει, καθώς δεν έχει καν συζητηθεί μια τέτοια πρόταση. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.ν.” σε διερευνητικές συζητήσεις, το Ιστορικό Αρχείο έχει ξεκαθαρίσει πως δεν είναι το φρούριο Ιτζεδίν κατάλληλο για τη μεταστέγασή του.
Το κυριότερο όμως θέμα είναι η ελαφρότητα με την οποία επιχειρεί να αντιμετωπίσει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα της πόλης, η δημοτική Αρχή.
Επιχειρείται να “εξοριστεί” εκτός πόλης μια δομή που φιλοξενεί πολύτιμο υλικό για ερευνητές. Μια δομή που θα έπρεπε να έχει έναν χώρο αξιοπρεπή για να υποδέχεται καθημερινά σχολεία όλων των βαθμίδων.
Μια δομή που η θέση της είναι στο κέντρο των Χανίων, προσβάσιμη για όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν και να ερευνήσουν τα πολύτιμα αυτά αρχεία που μέχρι σήμερα έχουν καταδικαστεί στην… απομόνωση του ανεπαρκούς κτηρίου επί της οδού Σφακιανάκη.
Σε μια πόλη με πάμπολλα εγκαταλελειμμένα κτήρια δεν είναι δυνατόν το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης να… εξορίζεται στα όρια του Δήμου Χανίων!
Μια ιδέα, δείγμα κι αυτή, των προθέσεων να απομακρυνθεί καθετί που αφορά την ιστορία και τον πολιτισμό αυτού του τόπου από το κέντρο της πόλης, ώστε αυτό να παραδοθεί πλήρως στις… ορέξεις και ανάγκες της βιομηχανίας τουρισμού.
Σχέδιο που οφείλουν να σταθούν απέναντί του, όλοι οι άνθρωποι που εδώ και χρόνια αγωνίζονται για τη διάσωση του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Και για ποιον είναι πλεον φιλόξενη αυτή η πολη??? εκτός απ’τους τουρίστες και τους απόλυτα υγειεις πολιτες???? μπορεί κάποιος με το ελάχιστο κινητικό προβλημα να σταματήσει κάπου για να κατέβει?(και αναφέρομαι στο φιάσκο των ποδηλατοδρομων)μπορεί κάποιος να κινηθεί και να εξυπηρετηθεί με το όχημα του μέσα στην πολη?? (και αναφερομαι στο φιάσκο των πεζοδρομων)Η υγειης τουρίστας, η υγειης κάτοικος,… εδώ Β κατηγορίας ανθρώπων δεν θέλουμε….. και εσείς στεναχωριέστε για το μουσείο και για την ιστορία??

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα