Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Ιστορική διαδρομή και εφήμερη έκθεση

■ Στο πάρκο “Πολυχρονίδη” (Πευκάκια) από 30 Μαρτίου έως 2 Απριλίου

Το ερευνητικό έργο “100memories” του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, από τις 30 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου 2023, παρουσιάζει, στο πάρκο “Πολυχρονίδη” στη Νέα Χώρα την ιστορική διαδρομή και την εφήμερη έκθεση για τις μετακινήσεις στην ιστορική αυτή συνοικία της πόλης.
Εκκινώντας από τη προσφυγική μετακίνηση του 1922-1924 και συνεχίζοντας με τις εσωτερικές μετακινήσεις προς τα αστικά κέντρα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη μετανάστευση προς τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αυστραλία και την Αμερική μετά την δεκαετία το 1950, τις αφίξεις μεταναστών από τα Βαλκάνια, την ανατολική Ευρώπη και τον Παγκόσμιο Νότο έως την προσφυγική μετακίνηση του 2015 επιχειρούμε οι συντελεστές του προγράμματος επιχειρούν να ανασυνθέσουν ένα μωσαϊκό κινητικότητας από και προς την Ελλάδα τον 20ό και 21ο αιώνα. «Η Νέα Χώρα πρωτοχτίστηκε από μουσουλμάνους εσωτερικούς μετανάστες μετά τα μέσα του 19ου αιώνα. Μετά το 1923, με την ανταλλαγή πληθυσμών στέγασε Μικρασιάτες που είτε αποκαταστάθηκαν στα μουσουλμανικά σπίτια, είτε πήραν γη και αυτοστεγάστηκαν. Έκτοτε αποτέλεσε συνοικία καταφύγιο για πρόσφυγες και μετανάστες. Για λίγες μέρες, στο Πάρκο Πολυχρόνη Πολυχρονίδη (Πευκάκια), απλώνουμε μια μπουγάδα μνήμης για τη γειτονιά της Νέας Χώρας. Τα απλωμένα ρούχα σε αυλές και σε μπαλκόνια, αλλά και στον δημόσιο χώρο της πόλης, σε πεζοδρόμια, σε κοινόχρηστες αυλές είτε μετά το πλύσιμο είτε για να δημιουργηθούν διαχωριστικά σε αυτοσχέδιους χώρους εγκατάστασης αποτελούν εικόνες της πόλης άμεσα συνδεδεμένες με την προσφυγική εγκατάσταση. Στην απλωμένη μπουγάδα στο πάρκο, σε συνδυασμό με την ψηφιακή διαδρομή που σχεδίασε η ερευνητική ομάδα του “100memories”, αχνοφαίνονται στοιχεία από το παρελθόν της γειτονιάς».
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν 30 Μαρτίου 2023, στις 17.00. Ώρες επίσκεψης εφήμερης έκθεσης: Πέμπτη έως Σάββατο 17.00-20.00 & Κυριακή 11.00-14.00
Ο δημόσιος ιστορικός περίπατος για τις μετακινήσεις στη Νέα Χώρα, θα γίνει το Σάββατο 1 Απριλίου 2023 και ώρα 17.00 (σημείο εκκίνησης: Πειραιώς & Μελετίου Πηγά) Η συμμετοχή στην έκθεση και στον περίπατο είναι είναι δωρεάν.
Το ερευνητικό έργο υλοποιείται από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με τη σύμπραξη των συνεταιριστικών επιχειρήσεων Sociality και Commonspace στο πλαίσιο της δράσης «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» και συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» (κωδικός έργου: Τ2ΕΔΚ-04827).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα