Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

«Ιστορίες της θάλασσας» του Σταύρου Μυριδάκη

Το φωτογραφικό λεύκωμα ‘‘Ιστορίες της θάλασσας’’ του Χανιώτη φωτογράφου, Σταύρου Μυριδάκη, που συγκεντρώνει υλικό που προέρχεται από τα βάθη περασμένων δεκαετιών, παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Γενικού Λυκείου Σούδας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Σέβη Βολουδάκη και Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο πρώην υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός, ο διευθυντής του Λυκείου Θωμάς Παναγιώτου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι δημοσίων και στρατιωτικών υπηρεσιών, φορέων, συλλόγων κ. ά.
Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο κ. Σταύρος Μυριδάκης στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σούδας που διοργάνωσε την εκδήλωση, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «το φωτογραφικό υλικό του λευκώματος που εκτυπώθηκε με την ευγενή χορηγία επαγγελματιών της Σούδας, περιέχει ιστορίες της θάλασσας και συνεντεύξεις κατοίκων της Σούδας και Τσικαλαριών που ήρθαν στον τόπο μας στις αρχές του περασμένου αιώνα διωγμένοι από τους Τούρκους και αφού εγκαταστάθηκαν ως πρόσφυγες, στέριωσαν σε αυτό τον ευλογημένο τόπο μαζί μας και μας δίδαξαν τι σημαίνει αγώνας και επιβίωση υποτάσσοντας το υγρό στοιχείο και καλλιεργώντας την εύφορη γη».
Νωρίτερα με δήλωσή του στα “Χ.ν.” ο κ. Σταύρος Μυριδάκης είχε τονίσει ότι «στο φωτογραφικό λεύκωμα δεν είναι μόνο δικές μου φωτογραφίες με βοήθησαν πολύ και ντόπιοι όπως και οι Μικρασιάτες γιατί είναι φωτογραφίες από τα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου και είμαι περήφανος που όλος αυτός ο πολιτιστικός θησαυρός βρίσκεται στο γυμνάσιο Σούδας από την εποχή που ήταν διευθύντρια η κα Μαρία Μαράκη. Ορισμένες από αυτές τις φωτογραφίες έχουν γίνει ταινία».
Η εκδήλωση άρχισε τηρώντας ενός λεπτού σιγής στη μνήμη της Τούλας Γωνιωτάκη – Παπαδάκη, της οποίας ο σύζυγός ιατρός Εμμανουήλ Παπαδάκης παρέστη στην εκδήλωση καθόσον το λεύκωμα είναι αφιερωμένο στην εκλιπούσα προσφιλή του σύζυγο.
Σύντομες δηλώσεις στα “Χ.ν.” έκαναν ο αντιδήμαρχος Χανίων Γιάννης Γιαννακάκης και ο διευθυντής του Λυκείου Θωμάς Παναγιώτου: «Ο κ. Μυριδάκης αποτελεί έναν από τους ανθρώπους εκείνους που αγόγγυστα οργανώνουν και ταξινομούν τις αναμνήσεις και κυρίως έχουν την τάση με αγάπη και στοργή να τις παραδώσουν στους επόμενους» τόνισε ο κ. Γιαννακάκης.
Από μεριάς του ο κ. Παναγιώτου επεσήμανε ότι «είναι μια υπέροχη προσπάθεια που γίνεται για την ιστορία της Σούδας να διασωθεί και το σχολείο μας το Λύκειο της Σούδας είναι πάντα ανοιχτό σε οτιδήποτε έχει σχέση με τη Σούδα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα